Cum se fac vaccinările în Neamț, Bacău, Harghita

6

O anchetă jurnalistică comună desfășurata de ziarpiatraneamt.ro, ziarbacau.ro și ziarharghita.ro a scos la iveală carențe mari în ceea ce privește vaccinarea copiilor dar mai ales în zona de prevenire a epidemiilor de boli ce pot fi combătute prin vaccinare.

În cadrul acestei investigații jurnalistice am discutat prima dată cu specialiștii în domeniu pentru a stabili cine sunt cei mai expuși riscurilor de îmbolnăvire și mai ales de transmitere al acestui gen de boli. Din discuțiile purtate concluzia a fost că cei mai expuși sunt copiii din familiile de romi nomazi care azi stau într-un loc, peste o lună în alt loc, nu au medic de familie și pot purta și transmite boli pe arii mari.

Am luat un caz ipotetic de cetățean bine intenționat care dorește pe cheltuiala lui să vaccineze trei copii de etnie romă dintr-o astfel de familie și am început demersurile pentru vaccinarea acestor copii.

La Bacău, dezastru total. Aici ne-am prezentat la policlinica pentru copii unde o doamnă de la informații a spus că habar nu are cum se procedează, ei nu vaccinează și ne-au trimis la Direcția de Sănătate Publică, poate știu cei de acolo.
La DSP Bacău, altă încâlceală. O doamnă care nu știa ne-a spus să revenim să vorbim peste jumătate de oră cu o altă doamnă care știe. Am revenit, desigur că acea doamnă nu era, ni s-a sugerat să facem o scrisoare în care să întrebăm cum se pot vaccina acești copii, sau să revenim pentru un răspuns peste trei zile.
Cam așa se ocupă lumea la Bacău de prevenirea transmiterii bolilor ce pot fi combătute prin vaccinare.

La Piatra-Neamț, lucrurile se apropie oarecum de soluții dar sunt departe de ce ar trebui să fie.
La policlinica din Piatra-Neamț același răspuns ca și la Bacău, nu știm, nu am văzut, nu am auzit, nu se poate.
La DSP Piatra-Neamț, o doamnă, care se vedea că știe cum se poate rezolva o astfel de problemă, a găsit o soluție prin implicarea unui mediator sanitar care ar fi trebuit să meargă la familia de rromi nomazi și să le explice ce e cu vaccinarea ca mai apoi să se stabilească modul în care să fie vaccinați copii.

La Harghita lucrurile erau la locul lor și oamenii deja erau la zi cu vaccinarea rromilor. Deja sute de copii din familiile de rromi din Harghita au fost vaccinați prin intermediul mai multor campanii de vaccinare efectuate de DSP Harghita.
Mai concret, cei de la DSP Harghita au înțeles unde este riscul de răspândire pentru astfel de boli, s-au suit în mașini și au mers din casă în casă, din șatră în șatră și au vaccinat zi lumină mai multe săptămâni.
La Harghita, la întrebarea noastră despre cum trebuie procedat să vaccinăm niște copii de rromi, răspunsul a fost o întrebare de genul: Cum se numesc și unde sunt că ne ducem noi dar să vedem întâi să nu cumva să-i vaccinăm de două ori.

Concluzia nu poate fi decât una. La Harghita, cei de la DSP se duc la serviciu ca să gândească și să muncească. La Neamț și Bacău se merge pe principiul ”Noi muncim, noi nu gândim”. Ce nu vine de la București ca ordin și ce nu e trecut prin vreo lege sau normativ nu se aplică la Neamț și Bacău. Cei de la Neamț și de la Bacău sunt niște domni și niște doamne, nu umblă ei prin șatrele de rromi, cred că nici măcar nu știu unde sunt în Neamț sau Bacău astfel de comunități cu risc.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
 1. Aurelia spune

  Eu sunt acel mediator sanitar din Piatra Neamt si vreau sa mentionez ca din toate familiile informate numai 2 au refuzat.Toate mamicile cu care am vorbit si explicat importanta vaccinarii toate au fost de acord ca sa si vaccineze copii.

  1. Aurelia spune

   Ar fi interesant domnule Iosub sa vedeti cum lucreaza un mediator sanitar nu numai pentru rromi ci pentru orice persoana aflata intr o nevoie!Dorinta de a ajuta oamenii ,revolta fata de sistemul social m a determinat la o varsta inaintata sa urmez asistenta sociala la zi ,la Suceava si in prezent sa ma chinui sa fac un master la Cuza si toate ca sa pot ajuta cat mai mult oamenii.Sunt o femeie care lupta cu ea insasi sa poate fi un sprijin real pentru toate persoanele vulnerabile cu care lucrez(pentru ca este un minim si maxim )in ciuda obezitatii morbide dar atunci cand ajung langa oameni ei imi dau putere sa vin mai departe.Sunt si cazuri care nu le am putut ajuta si m au jicnit,vorbit urat dar in ziua de azi sa traiesti e greu si le inteleg supararea,oful.Daca noi cei care lucram cu oamenii am pune mai mult suflet ,ne am pune in papucii beneficiarilor atunci sigur sistemul social ar fi altfrl pentru ca se poate daca se vrea!

 2. o femeie spune

  eh, de aia infloresc si traiesc bine rromii: nu ii vaccineaza nici naiba. Si copiii aia sun cu muci si fundul gol in tarana si apa o vad cam rar si uite ca nu i-a decimat nicio epidemie nici de rujeola sau poliomielita dar nici de alergii sau autism.

 3. Gica spune

  Sigur, ca-i usor cu cei neinformati sa faci cum vrei. Ati aratat vreunuia prospectul/ele vacinului/rilor administrate?

 4. MintAnd Lemon spune

  vaccinare la rromi,pe bune!?

 5. Eftimescu Constantin spune

  Dar in Botosani n.Vaslui si Galati cum se fac ????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate