Cum sa prevenim incendiile in sezonul rece

0

Având în vedere creşterea numărului de incendii cauzate de folosirea necorespunzătoare sau cu defecţiuni a mijloacelor de încălzire, unele dintre acestea soldate, din nefericire, cu pierderi de vieţi omeneşti, reamintim concetăţenilor câteva dintre regulile elementare care trebuie respectate pentru a preveni producerea incendiilor în sezonul rece.

În contextul temperaturilor scăzute care implică utilizarea mijloacelor de încălzire necesare asigurării confortul termic, vă reamintim că una dintre principalele cauze generatoare de incendii o reprezintă coşurile de fum necurăţate de funinginea rezultată din arderea materialului lemnos şi depusă pe interiorul coşurilor de fum. Prin supraîncălzirea sobelor, temperatura degajată de ardere poate duce la aprinderea acestor depuneri care, prin efect termic sau defecţiuni (fisuri care sunt uneori insesizabile) ale coşurilor de fum pot genera incendii la materialele combustibile din construcţia planşeelor sau acoperişurilor. La trecerea coşului de fum prin planşeu sau prin acoperiş acesta trebuie izolat termic (zidăria coşului va avea o grosime de minim 25 cm) iar distanţa faţă de materialele combustibile (bârne, scândură, şipcă) să fie de minim 20 cm.

Pe pardoseală, în faţa uşii (portiţei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tăbliţă (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel încât jarul căzut accidental din sobă să nu intre în contact cu matrialel combustibile şi astfel să provoace un incendiu. În sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decât focarul, iar portiţa de acces nu se va lăsa deschisă. De asemenea, copii nu vor fi lăsaţi nesupravegheaţi în încăperile unde sunt utilizate astfel de sisteme de încălzire. Jucându-se, copiii pot amplasa materiale textile sau jucării pe sobă sau pot umbla la focar, generând incendii ce pot avea consecinţe tragice. Tot în cazul acestor sisteme de încălzire, folosirea unei substanţe combustibile lichide pentru a intensifica arderea trebuie făcută înaintea aprinderii propriu-zise a focului, altfel, printr-o manevrare necorespunzătoare, putând genera un incendiu şi, în unele cazuri, arsuri pentru utilizator.

În cazul sistemelor de încălzire ce folosesc combustibil lichid, înainte de punerea în folosinţă este indicat să se verifice etanşeitatea conductelor de alimentare cu combustibil, să fie curăţate periodic conductele de alimentare şi duzele de pulverizare, iar alimentarea cu combustibil să se facă doar atunci când sistemul de încălzire nu este în stare de funcţionare. Se interzice supraalimentarea cu combustibil.

O altă cauză frecventă care generează incendii în sezonul rece o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice. Utilizarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni, improvizate, neizolate corespunzător sau montate direct pe materiale combustibile poate provoca incendii. Circuitele electrice nu vor fi suprasolicitate, prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a instalaţiei. Reşourile, prin amplasare necorespunzătoare faţă de materialele combustibile, pot conduce la aprinderea acestora. În cazul reşourilor improvizate sau artizanale riscurile producerii unor incendii sunt deosebit de mari, sub aspectul puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte ce conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate (prize, conductori, ştechere etc.).

Cele câteva reguli elementare trebuie respectate de fiecare dintre noi pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite, care pot avea consecinţe tragice atât asupra bunurilor agonisite de-a lungul vieţii, dar mai ales asupra vieţii. Respectarea acestor reguli poate face, uneori, diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Considerăm că este la îndemâna fiecăruia dintre noi să eliminăm aceste nereguli care, în unele cazuri ţin şi de o oarecare neglijenţă sau pe care le ignorăm pornind de la considerentul că nouă nu are cum să ni se întâmple aşa ceva, prevenind astfel producerea unor situaţii de urgenţă care ne pot afecta pe fiecare dintre noi sau bunurile noastre, dar şi pe cele ale vecinilor.

ISU Neamt

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate