Cum să găsești un hobby?

0

În căutarea unei vieți echilibrate, ți-ai neglijat hobby-urile? În copilărie, suntem experți în găsirea de hobby-uri. Facem sport, luăm lecții de dans și muzică, colectăm figurinele preferate și ne petrecem zilele învățând totul, de la limbi străine la informații despre cosmos. Dar undeva pe drumul către maturitate, încetăm să încercăm lucruri noi și petrecem mai puțin timp intereselor noastre care nu sunt legate de carieră.

Hobby-urile sunt bune pentru tine

Să începem cu ceva ce spune știința. Un număr mare de cercetări sugerează că modul în care petreci timpul liber contează pentru sănătatea ta și că hobby-urile sunt bune pentru tine în multe privințe.

În urma unor studii efectuate pe un eșantion destul de mare de persoane cu diferite probleme medicale, cercetătorii au dezvoltat o scală pentru a măsura efectul hobby-urilor și activităților de petrecere a timpului liber asupra sănătății generale. Iată ce au găsit:

Persoanele care au obținut un scor mai mare la testul de activități plăcute au avut un indice de masă corporală mai scăzut, talie mai mică, tensiune arterială mai scăzută, hormoni de stres mai scăzut și o funcție fizică generală mai bună. Deși este posibil ca oamenii care încep sănătoși să aibă mai multe șanse să se angajeze în hobby-uri, rezultatele sunt în concordanță cu alte cercetări care arată că a avea hobby-uri și alte activități de petrecere a timpului liber este asociat cu o varietate de beneficii, inclusiv boli mai puțin severe și longevitate mai mare. Poți avea diferite hobby-uri, de la pictură, lectură, călărit până la admirarea peisajelor și analizarea naturii cu o lunetă cum ar fi cea de pe mobilab.

Deși s-ar putea să crezi că un hobby îți va ocupa prea mult din timpul liber sau îți va reduce somnul, studiul a arătat că oamenii care au un hobby dorm mai bine.

Un număr mare de cercetări arată că activitățile de petrecere a timpului liber pot ajuta la reducerea stresului. Persoanele care au obținut un scor mare la testul activităților plăcute au arătat niveluri mai scăzute de dispoziții negative și depresie și atitudini pozitive mai mari decât omologii lor cu scoruri scăzute.

Oamenii care au spus că participă adesea la activități plăcute au avut, de asemenea, o mai mare satisfacție în viață și au simțit că viața lor are un sens mai mare.

În plus, un studiu de la Universitatea de Stat din San Francisco a constatat că angajații care aveau puncte de lucru creative în afara biroului erau mai buni în rezolvarea problemelor la locul de muncă. Concluziile s-au bazat pe studii efectuate pe 430 de muncitori și militari, care au constatat că a avea un hobby le-a oferit lucrătorilor șansa de a se recupera de la cerințele locului de muncă, le-a sporit sentimentul de control și, în unele cazuri, i-a provocat să învețe noi abilități care erau transferabile către muncă. Nu alege un hobby pentru că te va ajuta la serviciu. Alege un hobby care te face fericit și orice îmbunătățire a muncii tale va fi doar un bonus!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate