Cum facem diferența între Covid-19, răceala obișnuită, gripă și alergii sezoniere

3

Dacă aveți semne sau simptome specific de COVID-19, este important să contactați imediat medicul de
familie pentru sfaturi medicale.

COVID-19, răceala obișnuită, alergiile sezoniere și gripa au multe simptome similare.
Atât COVID-19, cât și gripa și răceala obișnuită sunt cauzate de virusuri. COVID-19 este cauzat de SARS-CoV-2, gripa este cauzată de virusurile gripale A și B, în timp ce răceala este cel mai adesea cauzată de rinovirusuri.

Acești viruși se răspândesc în moduri similar.
Alergiile sezoniere nu sunt cauzate de un virus. Alergiile sezoniere sunt răspunsuri ale sistemului imunitar declanșate de expunerea la alergeni, cum ar fi polenii sezonieri ai copacilor sau ierbii.

În timp ce simptomele COVID-19 apar în general la două până la 14 zile, cu o medie de 5 zile, după expunerea la SARS-CoV-2, simptomele unei răceli comune apar de obicei la una până la trei zile după expunerea la un virus cauzator de răceală. Simptomele gripei apar de obicei la una până la patru zile după expunerea la un virus gripal.

Nu există un remediu specific pentru răceala obișnuită. Tratamentul poate include analgezice și decongestionante. Spre deosebire de COVID-19, răceala este de obicei inofensivă, fără complicații pe termen lung. Majoritatea oamenilor se recuperează după o răceală obișnuită în trei până la 10 zile, deși unele răceli pot dura până la două sau trei săptămâni.

Tratamentul alergiilor sezoniere poate include antihistaminice fără prescripție medicală sau pe bază de prescripție medicală, spray-uri nazale cu steroizi și decongestionante și evitarea expunerii la alergeni, acolo unde este posibil. Alergiile sezoniere pot dura câteva săptămâni.

Există mai multe medicamente antivirale care pot fi utilizate pentru tratarea gripei. De asemenea, vă puteți vaccina anual împotriva gripei pentru a vă reduce riscul de îmbolnăvire. Vaccinul antigripal poate reduce, de asemenea, severitatea gripei și riscul de complicații grave. Acesta poate fi administrat sub formă de vaccin sau sub formă de spray nazal.

COVID-19 poate provoca boli mai grave la unele persoane decât gripa. De asemenea, COVID-19 poate provoca complicații diferite față de gripă, cum ar fi cheagurile de sânge și sindromul inflamator multisistem la copii.

Nu există încă tratament specific pentru COVID-19.
Comisia de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii a elaborat, cu sprijinul direct al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, un protocol de tratament pe baza documentelor emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, ale unor ghiduri terapeutice şi alte materiale publicate de la realizarea versiunii anterioare. Categoriile de medicamente utilizate în tratamentul pacienţilor COVID-19 sunt cu acţiune antivirală, antiinflamatorie şi imunomodulatoare, simptomatice, pentru suportul funcţiilor vitale și tratarea comorbidităților.

Vaccinarea rămâne în prezent singura opțiune pentru stoparea epidemiei de COVID-19 și reîntoarcerea la
o viață normală.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

DSP Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. SOSO GANE spune

    ESCHIMOSII SI MONGOLII AU CEVA CE NOI AVEM PREA PUTIN : IMUNITATE – ANTICORPI -REZISTENTA INNASCUTA

  2. Andrei Varga spune

    Eu aveam covid in fiecare iarnă . De dimineață până seara la sanie, uzi, cu nasurile roșii de ger, măcar odată tot o pățeam .
    Ne pușcă tata o frecție cu ceva aromat care nu mai știu cum se chema, piramidon, două palme la fund, și gata .
    Plus bai fierbinți cu sare grunjoasa sau foi de ceapă in jurul gâtului .
    În armată știu că ne făceau ceva vaccin, îmi amintesc foarte bine asta, din păcate habar nu am cum se numea dar ținea vreo 10 ani ziceau ei neoficial, de nu mai raceai .
    Ce țin minte e că toți cei care plecau în URSS la tragerile cu rachete sol aer din Kazahstan erau vaccinați cu acela .

  3. Petru spune

    Nu stiu ce sa mai cred! Totul este o informare-dezinformare bine țintit. Apar la tv.fel de fel de doctori sau pseudospecialisti, care lanseaza teorii si simptome care apar in unele zone ale pământului și le atașează la specificul vieții noastre! Oare eschimosi fac covid?? Locuiesc în igluri, toată familia! Oamenii nomazi din Gobi ,Mongolia care stau în iurta de la străbunic pana la stranepoti, cine le pune restrictii si amenda??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate