Cum dispar pădurile din Neamț? El – inginer silvic la Neamț, fratele lui – firmă de tăiat păduri cu care câștigă licitații la Ocoalele din Neamț

11

Plecând de la un scandal iscat la o crâșmă din Crăcăoaniam aflat că în zonă este un domn inginer silvic, Dogariu Constantin, care mai toată ziua s-ar ocupa de afacerile fratelui său care exploatează pădurea din zonă. Ni s-a povestit cum  cel pus să păzească pădurea, Dogariu Constantin, participă activ la tăierea ei, angajând pentru firma fratelui tafiști și drujbiști, el le duce mâncarea și combustibilul în pădure, le spune ce și unde să taie, etc. Povestea ni s-a părut prea hoție pe față ca să fie adevărată, așa că am început să facem verificări.

 1. Dogariu Constantin este, într-adevăr, inginer silvic la Ocolul Văratec.
 2. Fratele său, Dogariu Vasile, administrează prin interpus (Arsenoaie Mihaela) firma Valdo Forest Industries care taie pădure și o face cherestea și câștigă licitații la Ocoalele Silvice din Neamț.

Cum e posibil ca toată comuna Crăcăoani să știe asta și nicio instituție să nu miroase nimic? În ce țară trăim? Firma asta la care răspunde la telefon fratele tăietor de lemne al inginerului silvic păzitor de lemne funcționează din plin, face miliarde și nimeni nu se întreabă nimic…

Desigur că în activitatea noastră de documentare am sunat la administratorul oficial al firmei, doamna Arsenoaia, și ne-a răspuns, ghiciți… fratele inginerului silvic. Nu i-am spus că am sunat pe telefonul firmei, ci am vorbit ca și cum l-am fi sunat pe el. Domnul Dogariu Vasile ne-a declarat că nu e adevărat nimic și că nu are nicio treabă el cu toată povestea, ci doar este angajat la firmă, motiv pentru care e necesar să prezentăm și câteva elemente din ce am descoperit noi legat de această firmă.

Firma Valdo Forest Industries cu sediul în municipiul Piatra-Neamt, str. Mihai Viteazu nr. xx, bl. xx, sc. A, et. 1, ap. 4 se numea, prin 2010, BOR & DOG – S.R.L. și avea același sediu, aceleași date de contact și era reprezentată la ORC de domnul Dogariu Vasile care nu a mâncat usturoi și nici gura nu-i miroase. De atunci au mai trecut prin acte ca patroni ai firmei: Parlivie Rodica, Russa Iulian, Zlavoc Cristian și acum a ajuns patroană în acte Arsenoaia Mihaela din Crăcăoani. Pe tot acest parcurs al firmei, cu diverși patroni și administratori, două lucruri au rămas neschimbate: adresa și numărul de telefon care, coincidență, este numărul de telefon personal al domnului tăietor de pădure, Dogariu Vasile. Desigur că sunt mult alte elemente care oferă indicii temeinice că el administrează în fapt firma cu care taie pădurea de care are grijă fratele său, dar asta e treaba organelor de urmărire penală care sperăm să verifice ce scriem noi aici.

Ce ne îngrijorează cel mai tare nu este ce fac acești doi frați. E treaba organelor de urmărire penală de aici încolo să se ocupe de aceste suspiciuni de infracțiuni grave expuse mai sus. Ne îngrijorează faptul că de atâția ani de zile nimeni nu s-a autosesizat, deși frații Dogariu ”lucrează” foarte ”neatent”. Datele de contact ale firmei care taie pădurea sunt ale fratelui celui de la silvic, pe site-ul firmei el e desemnat persoană de contact și, culmea, așa pe față, câștigă licitații la Ocoalele Silvice Neamț.

Va urma…

Iosub Robert

11 Comentarii
 1. Ene Constanta spune

  Opriti taierea padurilor ! Clima se ca schimba si nu vom mai putea cultiva NIMIC ! Ce vom manca ? nimic….

 2. Viorel spune

  Pai daca cîștiga licitațiile care e problema ? Ca nu da Holz mai mult ? Adică daca ai frate pădurar trebuie sa mori de foame ca sa nu aiba prostii dubii? Au fost cazuri cînd tatăl era pădurar si fiul era exploatator de păduri… Daca acum tatăl e pensionar oare i-au murit relațiile ? In definitiv formele taie legal … Atît timp cit legea ecasa cum e , basta ca se respecta … Cine cîștiga licitația si cine pierde nu e treaba silvicului …

 3. Dani spune

  Felocitari de articol! Asta e adevarul jurnalism..cel care descopera si ne dezvaluie pe cei care ne fura de atatia ani! Multumim de implicare, poate vom schimba ceva odata!

 4. Stelian Jvariu spune

  Pana sa se astepte auto-sesizari. Se poate face o plangere la politie? Poate apoi este preluata de un procuror si la inchisoare cu ei.

 5. Botez Adriana spune

  Satul Cracaul Negru face parte din comuna Crăcăoani….

 6. Radu spune

  Simplu. Esti in PSD, furi cat poti. E pe fata, toata lumea stie si nimeni nu are curaj sa se ia de tine.

  ADMIN: Stai jos ca esti nedeștept. Inginerul Silvic are și calitate de ales local la PNL!

 7. Onelian dalmatio spune

  Peste toti în neamț așa se lucrează cu pădurile pentruca increngaturile din comună ajung pina la județ și de acol8 până sus la nivel central căci pe toți o apa-i spală , dimdovita și Teleorman. ..!

 8. Ioana spune

  Va pot da cel putin inca 3 nume de padurari care detin firme prin interpusi si exploateaza padurea care ar trebui sa o pazeasca!

  1. M M spune

   Va rugam s-o faceti!

 9. Duicu Mariana spune

  Interesant articol..documentat…asteptam urmarile…desi nu cred ca se va sesiza sau autosesiza cineva… Cracauaniii sunt mai aproape de Targul Neamt sau de Piatra Neamt…?

  1. Bilbor Alina spune

   Comuna Cracaoani se situeaza intre Oslobeni si Baltatesti. Domnul in cauza locuieste in satul Cracaul Negru

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate