Cum dispar 50.000 de tone de gunoi și apar datorii de milioane de euro la Piatra-Neamț
La Piatra-Neamț prețul gunoiului s-a ținut forțat jos din rațiuni electorale pentru ca PNL să fie „mai tare” decât PSD și fără sustenabilitate economică. Operatorul care colectează gunoiul a tot depozitat deșeurile în propria ogradă pentru a nu plăti depozitarea acestora la o groapă autorizată, și uite așa situația a ajuns la colaps.
Noul operator care ar fi trebuit să preia colectarea gunoiului din zona Piatra-Neamț a refuzat contractul, unul dintre motive fiind și acela că a găsit zeci de mii de tone de gunoi nedus și l-ar fi costat jumătate de milion de euro să îl ducă. Pentru că operatorul a refuzat să preia contractul și acest contract a rămas în aer, județul Neamț a fost deja amendat cu 1 milion de euro, iar recuperarea acestei sume ar urma să se facă pe cale judecătorească din bugetul municipiului Piatra-Neamț.
În urma acestei corecții financiare de 1 milion de euro, în loc să se înțeleagă faptul că situația e urâtă rău de tot, unele minți luminate au decis să concesioneze de la primărie o bucată de teren pe malul Bistriței, lângă Salubritas, unde să ducă tot acest gunoi pentru a elibera depozitul de la Brantner, depozit care ar fi trebuit să fie cam gol.
Ei bine, imediat s-au apucat de treabă și pe terenul concesionat de la primărie au mutat cele aproximativ 50.000 de tone de gunoi pe care l-au numit compost, dar se vede din filmări că e gunoi menajer tocat și atât.
În teorie, acest gunoi (compost) ar trebui să stea acolo doar o perioadă și să fie folosit mai târziu la închiderea unei celule a gropii de gunoi, adică să se pună ca un pământ pe deasupra. Desigur că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că pe terenul concesionat de primărie exista o altă problema. Erau depozitate deja acolo mari cantități de beton precum și bucăți de construcții care acum au fost astupate cu acest gunoi, deci nu mai poate lua nimeni compostul fără betoanele de dedesubt. Iată o filmare făcută la fața locului la 16 oct. 2019.
Așadar s-au pierdut deja 1.000.000 euro și pentru aducerea acelui teren la starea inițială se vor mai cheltui încă 1.000.000 euro dacă nu vor mai curge și o serie de amenzi – și totul doar pentru a da bine că nu crește prețul la gunoi în Piatra-Neamț. Cu alte cuvinte, s-a dat cu praf în ochi pietrenilor ținându-se un preț mic la gunoi, iar pentru acest lucru tot pietrenii vor plăti câteva milioane de euro.
Pentru evitarea acestei nenorociri municipalitatea ar fi trebuit să cheltuiască aproximativ 200.000 de euro pentru a duce acest gunoi la Girov sau să scadă redevența aberant de mare pe care o percep celor de la Brantner, o redevență de câteva ori mai mare decât în multe alte orașe. Chiar ne mirăm că Brantner mai supraviețuiește în aceste condiții în care nu mai câștigă aproape nimic.
Acum, locul unde au fost ascunse cele 50.000 de tone de gunoi nu mai bate la ochi pentru că a crescut vegetația. Prin urmare dacă nu mai bate la ochi, treaba e trecută sub tăcere chiar dacă Garda de Mediu a venit, a verificat și a confirmat că nu este nici un compost ba, mai mult, a aplicat și amenzi. Nici nu ai zice că sub peisajul verde din poza de mai jos cineva a ascuns 50.000 tone de gunoi.
Așteptăm cu mult interes să vedem ce vor spune autoritățile cu atribuții în zona mediului deoarece situația este mai mult decât clară, corect și complet documentată jurnalistic iar prima pagubă de 1 milion de euro a fost deja plătită din banii nemțenilor.
Iosub Robert