Cum ar fi fost lumea daca Traian Vuia nu ar fi existat?

0

Acum 105 ani, pe 18 martie 1906, Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat pe o distanta de 12 m  in Montesson, Franta, cu ajutorul unui aparat de zbor mai greu decat aerul.

Cu planurile si macheta unui aparat de zbor pe care l-a numit aeroplanul-automobil a plecat la Paris in 1902. In 1903, acesta a prezentat Academiei de Stiinte din Paris proiectul legat de construirea unui aparat mai greu decat aerul, capabil sa zboare. Oamenii de stiinta nu i-au acordat credit, considerand proiectul lui Vuia utopic, nerealizabil. Acest lucru nu l-a oprit pe Vuia, care a obtinut in august 1903 un brevet de inventie si incepe echiparea aeroplanului Vuia I cu multiple inovatii.

Testele de la Montesson au demonstrat faptul ca proiectul lui Vuia a sfidat imposibilul. Aeroplanul, autopropulsat de motorul sau, a mers 50 de m pe sol, s-a inaltat 1 m in aer, a zburat pe o distanta de 12 m, iar la coborare a avut un impact cu un copac, aeroplanul distrugandu-se.

Anumiti istorici au pretins ca Vuia s-ar fi inspirat de la o macheta a unui aeroplan construit de Clement Ader, cu care se presupune ca inventatorul ar fi zburat in 1897. Cu toate acestea, diferentele intre cele doua masini sunt extrem de mari. Oamenii de stiinta din domeniul aviatiei au demonstrat ca masina lui Clement Ader nu a putut zbura niciodata tocmai din cauza aripilor prost concepute.

In 1907, dupa mai multe zboruri autopropulsate, Vuia a considerat ca problema zborului mecanic a fost rezolvata. Presa straina a pus pe prima pagina reusita lui Vuia de a zbura cu un aparat mai greu decat aerul, eveniment fara precedent in istoria aviatiei de atunci.

Traian Vuia s-a stins din viata pe 3 septembrie 1950, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu in Bucuresti. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane, iar Aeroportul International Timisoara ii poarta numele.

Traian Vuia este romanul care a avut un rol cheie in evolutia aparatelor de zbor in intreaga lume. El a fost cel care a avut inspiratia fara de care, poate, lumea de astazi nu ar fi beneficiat de confortul aeronavelor actuale si timpul redus comparativ cu distanta parcursa.

Cum ar fi fost lumea daca Traian Vuia nu ar fi existat?

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate