Cum aleg unii să combată delincvența juvenilă?

2

educatieDelincvența juvenilă e un fenomen care a căpătat amploare în România, iar în multe situații a devenit greu de stăpânit. Chiar dacă, timid, se reîncearcă reeducarea acestor minori prin diverse cadre instituționale, unele  modele occidentale par să fie complet atipice și diferite față de ceea ce se întâmplă în reabilitarea minorilor din România.

În SUA, un program intitulat „Consider the Consequences”(Ia în considerare consecințele) are ca scop reabilitarea minorilor care nu mai pot fi controlați de părinți. Este un program construit pentru a preveni delincvența juvenilă și constă într-un tur de forță de 8 ore al minorilor în închisori unde sunt deținuți pentru diverse infracțiuni mai grave sau mai puțin grave.

Minorii primesc uniforme de pușcăriaș, stau în celule, interacționează cu deținuții și gardienii. Primesc mâncare în celulă și au și experiența cătușelor. Odată intrați în pușcărie, minorii au parte de experiențe pe care unii psihologi le-au clasificat drept traumatizante și abuzive, experiențe care din punctul lor de vedere nu pot aduce nimic pozitiv. Un minor abuzat și traumatizat va ajunge un adult care va comite, în majoritatea cazurilor, abuzuri ca formă de compensare.

Deținuții folosesc în fața minorilor un limbaj licențios, gardienii acționează punitiv, fetele sunt puse să curețe WC-uri, iar celulele sunt împărțite cu infractori recidiviști sau chiar criminali.

În pofida poziției psihologilor, părinții, majoritatea, sunt de acord cu experiența pe care acești copii o au într-un astfel de program. Unii chiar declară că metodele ar trebui să fie mult mai agresive, tocmai pentru ca minorii să înțeleagă consecințele comiterii infracțiunilor.

Priviți imaginile de mai jos și oferiți-ne punctul dumneavoastră de vedere.

Ați fi de acord ca în România să se aplice astfel de metode de reabilitare a minorilor delincvenți sau a minorilor care nu mai pot fi controlați sub nicio formă de părinți?

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
 1. mickey999 spune

  Eu cind eram mai mic eram odata in Tennessee si conduceam eu asa mashina catre Altanta cind deodata , mai frate , imi sare in fatza o veveritza mare cit un godac.

  Pfaaaai! Frina la maxim, s-a rotit mashina, s-a dat de-a dura, inca 38 de masini implicate in accident si tot am omorit veveritza.

  A venit politia , vai de mine, m-au luat pe sus , le-am explicat ce s-a intimplat , s-au infuriat si mai tare ca dupa atitea piruiete tot am omorit veveritza…ce sa mai … pac! catushele la miini si direct la pushcarie cu mine.

  Vine un nene care era avocat, i-am explicat eu cum sta treaba ala se uita la mine si plin de sila imi arunca in fatza asa de la obraz:

  „Ma prostule, de ce ai frinat, mai? Treceai cu mashina peste ea si iti vedeai frumos de drum sau opreai mai incolo o bagai in portbagaj si o mincai mai tirziu!
  Aici in Sud noi mincam orice lovim cu masina ba o veveritza, ba un possum , ba o caprioara…se vede ca nu esti de aici .
  Ei, ai sa faci pushcarie acum!”

  Dupa citiva ani cind mi-au dat drumul , n-am mai stat pe ginduri fratzilor.
  M-am urcat in mashina si prima veveritza pe care am intilnit-o , nu a contat ca era pe trotuar…am dat cu mashina peste ea ( desi eu sint iubitor de animale , dar tare m-a pus pe ginduri vorba domoala a avocatului ) , m-am dat jos din mashina, am dat foc la mashina , am fript veveritza si am mincat-o.

  Ei, mai oameni buni de data asta a venit politza, n-au gasit nici mashina nici veveritza .

  M-au luat la intrebari si le-am spus ca treceam strada asa inocent si cu gindul la lumea animalelor cind deodata s-a urcat pe trotuar o mashina cu o veveritza plina de ura la volan .

  Eu m-am ferit insa veveritza orbita de ura rasiala pe care mi-o nutrea si conducind cu viteza excesiva ( din ura, retineti!) a frinat dar in zadar , a intrat in copac apoi s-a rasturnat si masina a luat foc imediat ( pentru ca ulterior s-a stabilit ca veveritza furase niste combustibil de avion de la un depozit de linga Nashville)

  Odata cu mashina in focul napraznic a pierit si veveritza.

  S-au uitat politzishtii la mine, s-au uitat la miinile mele, au vazut ca erau pline de funingine , m-au declarat pe loc erou ca am incercat sa salvez veveritza din flacari si gata!

  Case closed , if you …if you can read me ….vorba unui mareshal din Piatra Neamt, il cunoashteti voi , nu-i asa??

  🙂 🙂 🙂 🙂

 2. Maria Mihalache spune

  bravo ,acum cit mai puteti sa reeducati /daca erau pe vremea comunismului mincau o bataie adevarata

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate