Cultul performanței: Vizita. Cu inimosul și generosul domn Grețcu

0

Sub genericul Cultul performanţei, explicit sau implicit, am promovat persoane, idei, proiecte, atitudini, inclusiv dispute inteligente care contează, indiferent de apartenenţa la o şcoală de gândire, religie, sex sau partid. Mersul vremurilor şi interesul publicului cititor scârbit de modele false îndeamnă la dezvoltarea acestei abordări. Pe scurt, revenim la apariții constante. Din spiritul Rareșului s-a născut serialul Cultul performanţei, de la sărbătoarea Colegiului Național „Petru Rareș” mergem mai departe.

Zăpăcit, creativ, energic, atras de aventură, studios pe bune, talent polivalent, expansiv, răbdător, sentimental, devotat prietenilor și originii pietrene – dacă ne imaginăm aceste trăsături ca pe un sistem de puncte materiale, atunci în centrul lor de greutate îl găsim astăzi pe Cristian Grețcu. Promitea de mic.

Cu valori morale și principii sănătoase dobândite în familie, gașca de la bloc, școala și colegii i-au deschis calea spre pasiuni de spectru larg, mergând de la chimie și electronică la biologie și teatru.

Fotodocument (2013): Alături de părinții Coculeana și Vasile Grețcu

Câțiva oameni fundamentali ai acelor etape, așa cum Cristi îi menționează fără ezitare, sunt obligatoriu de prezentat publicului larg: profesorii Alexandru Țăranu (electronică aplicată) și Paul Corfu (radio) de la Casa Pionierilor, Alexandrina Mancaș (cu trupa de teatru de la „Petru Rareș”, unde a debutat interpretându-l pe Rică Venturiano), Alexandru Mironov care i-a jalonat traseul imaginației, dar și Corneliu Dan Borcia – evocat în mod special la Gala Excellentia de miercuri, 27 noiembrie – cu toată pleiada de actori nemuritori ai Teatrului Tineretului.

Gloria contemporană i se trage de la umorul studențesc și post-studențesc. Faptul că era student la Facultatea de Mecanică a Insitutului Politehnic Iași nu a constituit un impediment pentru înrolarea în Divertisul de esență Electro. <<Am tot fost „vecini” de scenă până în 1983 când, am fost primiți ca membri cu datorii depline eu, Valentin Darie, Silviu Petcu, Doru Pîrcălabu și Valentin Gora. A fost și primul moment de glorie al „Divertis”-ului, Locul 1 pe țară la F.A.C.S. (Festivalul Artei și Creației Studențești – n.a.) grupuri umoristice. Gyuri ni s-a alăturat prin 1985 și de atunci, Divertis a însemnat „inima” Serbărilor organizate de Biroul de Turism pentru Tineret: Serbările Mării și ale Tinereții Costinești (toamna, 30 august – 1 septembrie) și Serbările Zăpezii (Izvorul Mureș, februarie) unde l-am cunoscut și pe Cristian Țopescu, omul, care, după 1989, avea să propulseze Divertis-ul la nivel de valoare națională, invitându-ne să apărem la TVR. A, Serbările ne-au adus în componență alți doi oameni valoroși: Cătălin Mireuță și Ioan T. Morar>>, rememorează într-o pagină autobiografică interpretul unei „baterii” de personaje dintre cele mai diverse, precum Ștefan cel Mare, împărați romani, polițiști cu față umană, Obelix, vampiri ori Freddie Mercury. Dintre toți și toate, impersonarea lui Ion Iliescu a dat ambelor personaje o strălucire de neînchipuit la început.

Peste ani, avea să se nască o pereche inedită de președinți. Eliberat de aroganțele lui Adrian Năstase, Florin Constantin dă acum glas… tăcerilor lui Klaus Iohannis în tandemnul „Zâmbilă-Tăcilă”. (Încercați să vă imaginați ce distracție a fost în cantonamentul de la Grand Hotel Ceahlău, joi, 28 noiembrie, când s-a anunțat că vine președintele. A avut inclusiv gardă de onoare la intrarea în hotel, formată dintr-un singur corepublican disciplinat și respectuos cu certificat de Codrescu Iași.)

Spiritul Divertisului, după ce Toni Grecu a ales alt drum în 2008, rezistă astăzi perfect viu în Distractis. Alături de Cristi și Florin „Stamina” sunt Doru Antonesi „Monstru’”, Doru Pîrcălabu, Vali Gora, Cărălin Mireuță și Silviu Petcu, toți gândindu-se la fiecare spectacol la un suflet și un talent uriaș, care-i veghează din Ceruri, Ioan Gyuri Pascu. Ce înseamnă noile spectacole sau succesul înregistrat de cabaretul politic „Satul paralel” au povestit cei doi „președinți” în reprizele unicat de la Jurnal FM Piatra-Neamț, în Săptămâna Rareșului.

De câțiva ani, Cristi evoluează cu succes pe terenul afacerilor, administrând firma de familie Graphis Spot, deținută împreună cu soția sa, Cerasella Crăciun, cadru didactic de top la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Din 2015 și-a completat portofoliul de activități cu aprofundarea vinurilor și podgoriilor românești. A absolvit cursuri oficiale de sommelier, citește enorm, ascultă cunoscătorii, degustă și promovează vinuri. Anul trecut, în calitate de project-manager la Supervinuri, grație lui Vlad Macovei și platformei Agrointeligența, a inaugurat emisiunea „Vin… la vorbă”. A-i fi invitat la o poveste nu e la îndemâna oricui. Cultura și civilizația vinului, minunat prezentate de maestrul Dorin Popa de la Oradea pe la 2011, în presa nemțeană, coagulează pasiuni și oameni binecuvântați. Pasul următor l-a săvârșit la braț cu prietenul Silviu Petcu, la începutul acestui an. Realizează săptămânal emisiunea „Bucate și vin… Din plin”, ușor de urmărit pe Agrointel.ro, Supervinuri.ro și Super-hrana.ro. Unde se va opri, e greu de bănuit. Oricum, ne ține la curent cel puțin pe cristiangretcu.ro și pe Facebook.

Expediția sau raidul la Piatra-Neamț, pentru 150 de ani cu Petru Rareș, a conținut multe momente sărbătorești, sentimentale, mondene sau reprize de instruire la locul de muncă oferite cu generozitate unor tineri utilizatori de tirbușon în timpul programului. Nimic nu egalează însă vizita făcută la parterul unui bloc din Precista, după Laguna.

Discipolul și Mentorul

În dimineața Galei Excellentia, marele profesor Alexandru Țăranu (95 de ani) a avut surpiza să îi intre în casă însuși Cristi Grețcu, dotat cu un coș de flori și o sticlă de vin de colecție, însoțit de un coleg-martor al erei Minitehnicus și profesoara Sanda Spiridon, fiica profesorului. A lipsit, din păcate, Liviu Tudor (foto), rareșist, cel mai valoros „absolvent” de Electronică aplicată.

Mesajul transmis de el mentorului comun – „Respect, gratitudine și urări de sănătate!” – plutea emoționant printre amintirile fabuloase colorate cu diode, tranzistori, tiristori, bare de ferită, transformatoare, relee și circuite imprimate. Ca prin farmec, în fața profesorului redeveneai elevul din urmă cu peste 40 de ani. Până și mirosul inconfundabil de sacâz topit s-a reactivat brusc dintr-un fișier de neșters al memoriei, având parcă virtuți de elixir al întineririi. S-a trăit cu adevărat un moment măreț, din filonul cel mai pur al Excelenței by Petru Rareș, acea excelență bolnavă de decență, cu picioarele pe pământ, cu inima și mintea acolo unde trebuie.

Viorel COSMA

P.S. Dacă nu v-ați veselit-de-veselit până la capăt de 1 Decembrie, completarea poate fi recuperată cu ce găsiți mai jos, ca amprentă a României. Cristian Grețcu joacă și el în Hopșa cu White Mahala & Ovidiu Niculescu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate