Cultul performanței: Răduța Matache – drumul de la Electronică la Diplomație

1

Sub genericul Cultul performanţei, explicit sau implicit, am promovat persoane, idei, proiecte, atitudini, inclusiv dispute inteligente care contează, indiferent de apartenenţa la o şcoală de gândire, religie, sex sau partid. Mersul vremurilor şi interesul publicului cititor scârbit de modele false îndeamnă la dezvoltarea acestei abordări. Pe scurt, revenim la apariții constante. Din spiritul Rareșului s-a născut serialul Cultul performanţei, de sărbătoarea Colegiului Național „Petru Rareș” mergem mai departe.

Credit foto „Petru Rareș de Piatra-Neamț: Puterea Educației”: Cristina Pașcu Tulbure (Anglia)

Din galeria de performeri istorici ai Rareșului, ai României, astăzi a venit rândul Răduței Matache (născută Vișan), din promoția 1982, clasa a XII-a B, cu renumita profesoară Verona Iacob diriginte.

A intrat prima pe listă la liceu, prima a fost la examenul pentru treapta II-a, cu 10 a încheiat bacalaureatul. Numai șefia de promoție i-a fost „suflată” de Florinel Moroșanu, un elev sclipitor de la clasa profesorului Dorel Haralamb.

Se revanșează repede cu admiterea la facultate. Intră prima la Electronică și telecomunicații, la Institului Politehnic București, pe numele de atunci. Succesul meu a fost rezultatul muncii excepționalilor profesori de matematică și fizică ai Liceului Petru Rareș din acea perioadă, printre care trebuie să-l menționez pe renumitul dascăl Gheorghe Dumitreasa. Liceul Petru Rareș ne-a pregătit nu doar pentru o profesie, ci pentru viață, dându-ne repere clare, valori și abilitatea de a ne adapta la schimbări. Ceea ce am deprins în anii de liceu mi-a dat curaj și încredere ca, în 1990, când lucram într-un institut de cercetare în București, să schimb total direcția, să fac o a doua facultate și să intru, prin concurs, în Ministerul Afacerilor Externe. În acea etapă, erau foarte puține femei în minister și România nu avea nicio femeie ambasador. Și totuși, ca orice diplomat, visam să devin ambasador”, mărturisește Răduța în mesajul transmis la vreme de sărbătoare și care urmează să vadă lumina tiparului într-un volum aniversar editat de CNPR .

Cu Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, la încheierea mandatului de ambasador

Mai departe, în avanpremieră, încă un extras din mesaj: „Pasiunea pentru profesia de diplomat, munca, răbdarea, deschiderea spre a învăța mereu și tot ceea ce mi se insuflase la Liceul Petru Rareș din Piatra Neamț m-au ajutat să-mi împlinesc visul. Între 2009 și 2015 am fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Suedia. Și în Suedia am vorbit adesea despre Piatra Neamț și despre frumoasa tradiție a învățământului în orașul nostru. Îi port în suflet pe profesorii din liceu și pe colegii mei dragi. Sunt convinsă că, sub titulatura de Colegiu Național Petru Rareș, excelența a rămas marca acestui lăcaș”.  

În prezent, Răduța Matache este ministru plenipotențiar în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Lucrează la Departamentul Globalizare, Direcția ONU, Instituții specializate și Francofonie, fiind reprezentantul nostru oficial la Organizația Internațională a Francofoniei. Vine la Gala Festivă, pe 27 noiembrie, împreună cu soțul său, tot diplomat de carieră. În ziua următoare, de la 10:30, va conferenția despre Diplomație în România, evident, acasă, la liceu.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. anca spune

    felicitari doamnei ambasador, inclusiv pentru faptul ca a vrut sa revigoreze Institutul Cultural Roman din cadrul ambasadei Romaniei in Suedia insa jocul intereselor a facut ca dumneaei sa fie inlocuita cu fostul ambasador de la Washington…Felicitari inca odta!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate