Crescătorii de animale din comuna Ceahlău trebuie să dea banii înapoi din vina…

6

Deși terenurile pentru pășunat din comuna Ceahlău trebuiau scoase la licitație de către primărie, în luna aprilie a acestui an s-a emis o hotărâre de Consiliu Local care a dat liber la pășunat crescătorilor de animale, ceea ce înseamnă că în momentul de față nu există forme legale pentru administrarea terenurilor. Este vorba despre HCL 19/27.04.2016 privind constituirea comisiei de organizare a pășunatului tradițional liber și aprobarea administrării pășunilor comunale, o hotărâre pe care Instituția Prefectului a revocat-o, solicitând anularea ei până la finele lunii mai, fapt care nu s-a întâmplat.

În urma acestei HCL a început o adevărată criză la nivelul crescătorilor de animale care primesc subvenții prin APIA. Darea la liber a pășunatului în comuna Ceahlău nu mai oferă posibilitatea crescătorilor de animale să aibă continuitate în ceea ce privește terenul prin concesiune sau închiriere, fapt care contravine contractului cu APIA și sunt obligaţi să restituie subvențiile primite până la acest moment. În cazul nerestituirii banilor, crescătorii pot ajunge să fie executați silit. Mulți dintre aceștia au declarat că au început să vândă din animale, ba chiar se gândesc să să își vândă casele pentru a putea achita datoriile.

Fermierii reclamă un abuz în serviciu la nivelul primăriei și consiliului local din comuna Ceahlău, întrucât secretarul a semnat cu bună știință pentru legalitatea unei hotărâri ilegale, revocată, de altfel, de Instituția Prefectului. Crescătorii de animale au în vedere acționarea în instanță a primăriei și consiliului local din Ceahlău pentru cererea de despăgubiri care să acopere pierderile de la APIA şi AFIR, însă se pare că problemele sunt mult mai profunde și implică într-o măsură mai mult sau mai puțin decisivă și Instituția Prefectului.

HCL 19/27.04.2016:

Ce spun localnicii?

„Nu ar fi fost niciun fel de problemă dacă islazurile ar fi fost preluate prin licitație de cineva, de o entitate, oricare ar fi fost ea. Astfel, noi nu mai trebuia să vindem case și animale ca să acoperim la APIA contractul.

Cu banii aceștia noi am susținut fermele și lucrările pe teren. Dacă nu plătim, APIA trimite somații și te trezești cu executorul la poartă pentru că în contract se face declarație pe proprie răspundere pentru suprafața respectivă.

E nevoie de continuitate pentru teren. Dacă nu se respectă, dăm banii înapoi. Eu am fost la compartimentul juridic de la APIA și i-am întrebat care este riscul.

Mi s-a spus că riscul nu este decât unul singur: Dați banii înapoi! Sunt bani europeni cu care nu te joci.”, a declarat un localnic.

Ce spune primarul?

Primarul Dumitru Coroamă din comuna Ceahlău, întrebat de ce nu s-a procedat la licitarea terenurilor pentru pășunat, a declarat că nu s-a întâmplat acest lucru pentru că „așa a fost hotărârea Consiliului Local”.

În ceea ce privește problema revocării acestei HCL de către Instituția Prefectului, primarul a menționat că:

„Abia constituindu-se Consiliu Local, avem această problemă pe ordinea de zi la următoarea ședință când vom vedea ce se va hotărî: revocarea sau lăsarea acelei hotărâri pentru contencios administrativ.

Oamenii nu au pierdut, cine a pierdut? Acei oameni care spun că ar fi pierdut acea subvenție sunt siguri că ar fi câștigat licitația pe teren? Ei când s-au angajat într-un contract cu APIA trebuiau să vadă clauzele în ceea ce privește continuitatea pe 5 ani. Ei au concesiunea doar pe 1 an. Concesiunea lor s-a terminat în octombrie 2015, dar prin HCL i-am ajutat și le-am prelungit concesiunea până la finele anului.

Problema licitării este părerea lor, dar ei trebuiau să fie conștienți când s-au angajat prin contract la APIA de necesitatea continuității pe 5 ani. Ei au fost informați că dacă nu au continuitate trebuie să dea banii înapoi. Nu știm deocamdată dacă cineva dă banii înapoi, însă ei fac presiuni pentru scoaterea la licitație ca terenul să îl ia tot ei.

Eu cu restul satului ce fac? APIA te obligă să ai o anumită încărcătură de animale, proprietatea ta, pe care trebuie să o respecți. Nu îi pot obliga pe cei care câștigă licitația să primească restul satului pe terenul cesionat.

HCL-ul a fost făcut în urma plângerilor sătenilor care își duc existența cu o vacă pentru că nu pot să își ducă animalul la pășune. Oamenii sunt nemulțumiți că nu sunt primiți pe pășuni, plus că s-a bătut joc și de pășuni. După 8 ani de zile, unele pășuni arată foarte prost. APIA verifică doar anumite suprafețe și atât. APIA nouă nu ne-a cerut niciodată acest punct de vedere.”

Ce spune Instituția Prefectului Neamț?

Instituția Prefectului a sesizat în data de 17 mai 2016 aspecte de nelegalitate și a somat CL Ceahlăul să revoce HCL-ul până la data de 27 mai 2016: „S-a aprobat ca la nivelul comunei Ceahlău pășunatul animalelor să fie liber, fără a fi încheiate contracte de închiriere (dacă pășunile se află în domeniul public sau privat) ori contract de concesiune (dacă acestea sunt inventariate în domeniul public al comunei), fiind astfel exclusă din sarcina crescătorilor de animale obligația de a achita chiria sau redevența, după caz, precum și taxa pe teren prevăzută de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Măsura adoptată de către consiliul local contravine legislației în vigoare care prevede că singurele modalități de încredințare a suprafețelor de pășune proprietate a comunei către fermieri sunt doar cele menționate la art. 9 din OUG nr. 34/2013: concesionare sau închiriere.[…]”.

În acest sens s-a solicitat din partea Instituției Prefectului către CL Ceahlău „inițierea unui proiect de hotărâre pentru revocarea actului administrativ și demararea procedurilor legale pentru organizarea licitației publice în vederea concesionării/închirierii suprafețelor de pășune… până la data de 27 mai 2016.”.

Termenul de 27 mai nu s-a respectat, motiv pentru care Instituția Prefectului a revenit cu noi dispoziții în luna iulie 2016:

Poziția Instituției Prefectului se schimbă față de adresa din 17 mai care solicita revocarea rapidă a HCL-ului, stipulându-se că din cauza organizării alegerilor locale și necesitatea constiturii noului Consiliu Local care a avut loc abia pe 23 iuniela data înregistrării memoriului din 17 iunie NU SE PUTEA PUNE ÎN DISCUȚIE O PRESUPUSĂ CULPĂ A AUTORITĂȚILOR ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE LA NIVELUL COMUNEI.

Aşadar Prefectura a somat cu termen clar Primăria comunei Ceahlău, în legătură cu revocarea HCL-ului ilegale, iar acum găseşte scuze pentru încălcarea dispoziţiei date chiar de Prefectură. Se pare că vorba „unde-i lege nu-i tocmeală” nu e valabilă la Instituţia Prefectului Neamţ unde este cu tocmeală.

Cine pierde?

Conducerea APIA a confirmat faptul că dacă nu se respectă clauzele contractului de subvenționare, deci implicit prezentarea dovezii de utilizare a pășunii cu continuitate pe cei 5 ani, fermierii sunt nevoiți să restituie finanțarea retroactiv, pentru ultimii ani. Unica soluție de eliminare a obligativității de restituire a banilor ar fi fost depunerea unei cereri în anul 2015 pentru rezilierea contractului.

În anul 2015, fiind an de început pentru un nou tip de contracte, li s-a dat posibilitatea celor cu angajamente de 5 ani să oprească anticipat acel angajament la APIA. Unii dintre fermieri chiar au oprit angajamentul pentru că nu mai aveau certitudinea că au teren în 2016 și l-au oprit fără să mai dea banii înapoi. Cei care nu au făcut această cerere, trebuie să restituie banii dacă nu respectă prevederile din contract.”, a declarat conducerea APIA.

În ceea ce privește fondurile primite de la AFIR prin măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, se pare că fermierii din Ceahlău pot răsufla liniștiți, întrucât absența documentelor care să dovedească deținerea pajiștii nu îi obligă să restituie finanțarea, mai ales dacă nu au intrat în anul 4 sau 5 al contractului. Până în anul 3 de finanțare aceștia pot depune oricând o cerere de reziliere a contractului fără a fi obligați să restituie vreo sumă.

Concluzii

Procedurile de finanțare în agricultură sunt extrem de complicate, iar reglementările în acest sens sunt o adevărată provocare, chiar și pentru o persoană cu o capacitate medie spre superioară de înțelegere a unor norme. Viața fermierilor din Neamț despre care se spune că „o duc bine” pentru că primesc fonduri europene e departe de a fi una roz.

Stressul de a pierde munca de ani de zile și riscul de a fi nevoit să restitui mii de euro din cauza unor chichițe administrative sunt, cel mai probabil, în viitorul nu foarte îndepărtat cauze ale morții tradiției creșterii animalelor și agriculturii în Neamț.

Având în vedere situația de fapt, ceea ce s-a întâmplat în comuna Ceahlău nu este în folosul cetățeanului, iar fiecare zi de amânare a măsurilor concrete din partea Instituției Prefectului reprezintă bani pierduți atât pentru fermieri, cât și pentru bugetul local care trebuia să primească bani frumoși din valorificarea pășunilor prin concesionare sau închiriere.

Probabil că nu va fi nimeni din administrație sancționat pentru aceste pierderi și nici măcar arătat cu degetul. Singurii care pierd sunt tot cei care vor să fie doar lăsați să muncească cinstit.

M. I.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Marcel spune

    Doamna Marcela cu tot respectul, da cu -i pasa de Lege in comuna Ceahlau?

    Cui ii pasa de cetateanul de rand? Asa le trebuie pentru ca se complac in minciuna. In comuna noastra si peste 200 de ani va fi tot asa. Legile facute de ,,grupuri de samsari,, dupa bunul plac.
    Ciobanii sunt jegosi?
    Jegosi sunt cei din Ceahlau care-si fac LEGE dupa jegul din ADN-ul lor.

    Cui ii pasa de proiectele dumneavoastra ? In prostia/ura lor unii nu au inteles ca ati vrut binele comunei. Acum cand au probleme vin si va cauta???

  2. Dark Dog spune

    Asta este rezultatul faptului ca v-ati batut joc de izlazuri si ati papat acesti bani EUROPENI in cu totul alte activitati. Practic aceste izlazuri comunale ,proprietate a intregii obsti a incaput pe mina unui grup foarte restrans de samsari de oi si vaci care au pus monopol pe bunurile comunei.
    De incasat de la apia s-au incasat sume inredibil de mari de ordinul milioanelor de euro bani cu care ar fi trebuit sa se faca foarte multe pentru modernizarea amplasamentelor, refacerea bonitatilor , respectarea conditiilor sanitare in punctele de prelucrare si colectare a laptelui.
    IN REALITATE stanile sunt tot mizeriile de acum 15 -20 de ani , conditiile de prelucrare si colectare sunt mizerabile daca te duci la orice stana din Ceahlau , nu mai pui gura pe branza in veci.
    Ciobanii sunt jegosi , nespalati, angajati la negru fara forme medicale si provin din zona Pipirig iar mare parte din izlazuri sunt ocupate de oile strainilor , cetatenii de rand au intampinat deseori greutati in acest sens. Tot de aceea numarul de animale depaseste cu mult bonitatea izlazurilor ceea ce face ca acesta sa scada an de an mai ales ca reinsamantari nu s-ai mai facut de 30 de ani. Asta este domnule reporter o realitate ascunsa a problemelor crescatorilor de BANI EUROPENI. .

  3. Alin Ifrim spune

    astai tara in care traim :))))) ce mai ramane de facut :))

  4. elena spune

    voiai sa spui actualul AFIR (fostul APDRP)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. glavan marcela spune

    In ultima sedinta a CL Ceahlau din 27.04.2016 ,am spus foarte clar ca proiectul initiat de domnul primar contravine legislatiei ,iar cei care vor vota un astfel de proiect vor raspunde .

  6. glavan marcela spune

    Vreau sa reamintesc domnului primar ca ,nu consilierii au dorit ca islazurile sa fie lasate la liber ,ca nimeni sa nu mai primeasca subventii .

    Eu am initiat un proiect care creea sanse egale pentru toti fermierii !!

    PREZENTAREA PROIECTULUI DE HOTARARE A INCHIRIERII
    PRIN LICITATIE PUBLICA A PAJISTILOR PROPRIETATEA PUBLICA /PRIVATA A COMUNEI CEAHLAU
    INITIATOR PROIECT -15.06.2016 -Consilier local MARCELA GLAVAN tel 0745496195

    -Am initiat acest proiect de hotarare ,de HCL pentru a crea sanse egale pentru toti crescatorii de animale din comuna noastra ,astfel incat toti sa beneficieze de avantajele economice ale platilor pe suprafata ,in functie de numarul de animale avute in gospaodarie .

    -Atribuirea pasunilor se va face prin Licitatie Publica ,deoarece ,aceasta este modalitatea cea mai buna ,prin care se respecta si principiile dispuse de lege pentru concesionarea ,inchirierea domeniului public ,proprietatea comunei .
    In acelasi timp se asigura si un venit la Bugetul Local ,prin incasarea Redeventei ,respectiv a pretului stabilit prin contractul de inchiriere /ha.
    -Participarea la Licitatie se face in functie de numarul de animale detinut in gospodarie si inscrise in RNE si in Registru Agricol al Comunei Ceahlau
    .
    -Nu pot sa participe la LICITATIE ,decat crescatorii de animale din Comuna Ceahlau cu satele apartinatoare .
    Aceste Reglementari sunt mentionate clar si explicit in caietul de sarcini ,precum si in Legea Speciala ,OG 34/2013
    Potrivit Legii Speciale ,pot participa la Licitatie ,persoane fizice sau juridice ,din afara comunei ,numai in cazul in care ,un trup de pasune Proprietatea Com Ceahlau ,nu este solicitat pentru atribuire ,de catre crescatorii de animale din Ceahlau .Acest lucru inseamna ca pasunea respectiva nu-i trebuie nimanui(nimeni din locuitorii comunei Ceahlau ,nu au solicitat sa pasuneze ,cu animalele lui acolo).

    -Licitatia se face pe trupuri de pasune ,impartite in blocuri fizice asa cum sunt evidentiate in Harta Apia .
    Pentru a crea posibilitatea sa participe la procedura de atribuire toti fermierii inclusiv cei cu 1 ,2 vite in functie de marirea blocului fizic respectiv .

    Dreptul de premtiune (au prioritate cei care pasuneaza traditional )a comunitatii locale ,arondate la trupul de pasune din satul respectiv .

    -In toata documentatia este mentionat faptul ca se pastreaza formele de exploatatie ,existente ,a pasunilor adica :
    – stanile si ciurdele comunitatii satesti .

    -Fiecare concesionar ,care isi adjudeca(castiga licitata )are obligatia de a intretine pajistea respectiva ,cf caietului de sarcini .
    IN CAZUL IN CARE NU INTRETINE , NU PRIMESTE SUBVENTIA DE LA APIA , DAR ARE OBLIGATIA SA PLATEASCA REDEVENTA(Chiria).

    Toata procedura de organizare a licitatiei pentru atribuirea pasunilor ,proprietate publica ,a Comunei Ceahlau ,este stabilita foarte clar in Regulamentul Procedurii de Licitatie ,incepand cu fila 8-17 .

    Pentru aceasta trebuie studiat ,citit Documentul respectiv ,unde este mentionat negru pe alb fiecare lege care reglementeaza o asemenea procedura .
    Cei care spun altceva ,au alte intentii ,adica sa pastreze doar pentru ei o sursa de venit ,asupra caruia nu au dreptul ,deoarce Pasunea este a Tuturor Locuitorilor din Ceahlau .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate