Crenvurști de pui: Tu știi ce mănânci? Studiu InfoCons

InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip crenvurști de pui în perioada 2009 – 2022, pe baza studiilor din 2009, 2015, 2017, 2018 si 2022. În total, pe parcursul anilor, 90 de produse tip crenvurști de pui au făcut obiectul studiilor (lista completă a produselor – aici).
Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între 2 felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons realizate de-a lungul anilor, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 12 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm`
În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari/produs din crenvurștii de pui, s-a constatat o menținere a numărului mediu de E-uri, după o fluctuație în perioada 2015-2018.
- 5 E-uri în studiul din 2009;
- 6 E-uri în studiul din 2015;
- 7 E-uri în cazul studiul din 2017;
- 6 E-uri în 2018 ;
- 5 E-uri în studiul din 2022.
Crenvurști de pui – Număr maxim de E-uri
- 8 E-uri în anul 2009;
- 7 E-uri în anul 2015;
- 12 E-uri în anul 2017;
- 12 E-uri în anul 2018;
- 10 E-uri în anul 2022.
Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs tip crenvursti de pui, a fost identificat în studiile din anii 2017 și 2018, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs.
Crenvursti de pui – Număr minim de E-uri:
- 4 E-uri în anul 2009;
- 3 E-uri în anul 2015;
- 2 E-uri în anul 2017;
- 2 E-uri în anul 2018;
- 0 E-uri în anul 2022.
Cel mai mic număr de E-uri din crenvurstii de pui a fost identificat în studiul din 2022, urmat de studiile din 2018, respectiv 2 E-uri.
A fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele tip crenvursti de pui:
- 10 tipuri de aditiviidentificați în 2009;
- 16 tipuri de aditivi identificați în 2015;
- 21 de tipuri în 2017;
- 15 tipuri în 2018 ;
- 23 de tipuri în 2022.
În ceea ce privește valorile nutriționale din crenvurstii de pui, în cadrul studiului din 2009 acestea erau menționate pe etichetă doar în cazul a 40% dintre produse, pentru ca în 2015 informația să fie menționată pe etichetă în cazul a 62.5% dintre produse, iar în 2017, 2018 și 2022 să fie înscrise pentru toate produsele.
Crenvursti de pui – cel mai mare aport energetic
- 253 kcal/100g în anul 2009;
- 297 kcal/100g în anul 2015;
- 272,62 kcal/100g în anul 2017;
- 297 kcal/100g în anul 2018;
- 287 kcal/100g în anul 2022.
Cel mai mare aport energetic din crenvurstii de pui, a fost identificat în studiile din 2015 și 2018, unde un singur produs conținea 297 kcal/100g.
Crenvurștii de pui- cel mai mic aport energetic
- 162 kcal/100g în anul 2009;
- 242 kcal/100g în anul 2015;
- 169 kcal/100g în anul 2017;
- 169 kcal/100g în anul 2018;
- 143 kcal/100g în anul 2022.
Produsele tip crenvursti de pui cu cel mai mic aport caloric au fost identificate în cadrul studiului din 2022, respectiv 143 kcal/100g, urmat de studiul din 2009, respectiv 162 kcal/100g.
Totodată, în urma analizei comparative a mediei și medianei, se poate observa o fluctuație a valorii aportului energetic de-a lungul anilor.
Produsele studiate în 2009 nu oferă informații cu privire la cantitatea de sare. În cazul studiului din 2015, conținutul de sare este menționat pe etichetă doar în cazul a 25% dintre produse, în timp ce pentru produsele din 2017,2018 și 2022 această informație a fost menționată pe toate etichetele crenvurștilor de pui. Cel mai mare în studiul din 2022, respective 3.2g/100g.
Crenvurștii de pui – Cantitatea maximă de sare
- 2 g/100g în anul 2015;
- 83 g/100g în anul 2017;
- 3g/100g în anul 2018;
- 2 g/100g în anul 2022;
Crenvurștii de pui – Cel mai mic conținut de sare
- 1 g/100g în anul 2015;
- 6 g/100g în anul 2017;
- 1 g/100g în anul 2018;
- 5 g/100g în anul 2022.
Cel mai mic conținut de sare din crenvurstii de pui se regăsește în studiile din 2015 și 2018, respectiv 1.1 g/100g.
Crenvurști de pui – Conținutul maxim de grăsimi
- 21g/100g în anul 2009;
- 24g/100g în anul 2017
- 26g/100g în anul 2018;
- 2g/100g în anul 2022.
În ceea ce privește conținutul de grăsimi regăsit în produsele tip crenvursti de pui, cele mai mari cantități le-am regăsit în cadrul studiului din 2018, respectiv 26 g/100g.
Crenvurști de pui – Conținutul minim de grăsimi
- 12 g/100g în anul 2009;
- 1 g/100g în anul 2017;
- 1 g/100g în anul 2018;
- 6 g/100g în anul 2022.
Cel mai mic conținut de grăsimi din crenvurstii de pui a fost regăsit tot în studiul din 2022, respectiv 7.6g/100g, urmat de studiul 2009, respectiv 12 g/100g.
Notă: Pentru produsele tip crenvusti de pui ce au facut obiectul studiului din anul 2015, cantitatea de grasimi nu a fost mentionata decat pe eticheta unui singur produs.
Crenvurștii de pui – grăsimi saturate
Dacă în studiul din 2009 niciun produs nu menționa conținutul de grăsimi saturate (acizi grași saturați), doar 25% dintre produse au menționat această informație în studiul din 2015, pentru ca, în cazul studiile din 2017 , 2018 și 2022, informația să fie inscripționată pentru fiecare produs.
Crenvurști de pui – cantitatea maximă de grăsimi saturate:
- 3 g/100g în anul 2017;
- 1 g/100 g în anul 2018;
- 01 g/100g în anul 2022
Crenvurști de pui – cantitatea minima de grăsimi saturate:
- 4 g/100 g în anul 2017;
- 4 g/100g în anul 2018;
- 6g /100g în anul 2022.
Crenvurștii de pui – Cel mai mare aport proteic
Cea mai mare cantitate de protein din crenvurstii de pui fiind regăsită în studiul din 2022, respectiv 17.5g/100g.
- 14 g/100g în anul 2009;
- 16g/100g în anul 2015;
- 7g/100g în anul 2017;
- 16 g/100g în anul 2018;
- 5 g/100g în anul 2022.
Crenvurștii de pui – Cel mai mic aport proteic
- 13g/100g în anul 2009;
- 4 g/100g în anul 2015;
- 10 g/100g în anul 2017;
- 10g/100g în anul 2018;
- 10g/100g în anul 2022.
Cel mai mic aport proteic se regăsește în crenvurștii de pui din studiile aferente anilor 2017, 2018 și 2022, respectiv 10 g/100g. Totodată, conținutul proteic este crescut artificial, prin adăugarea de:
- proteine din lapte
- proteine din zer
- proteine din soia
- proteine din porc
- proteine din ou
- proteine din pui



