Crenvurști de pui: Tu știi ce mănânci? Studiu InfoCons

0

InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip crenvurști de pui în perioada 2009 – 2022, pe baza studiilor din 2009201520172018 si 2022. În total, pe parcursul anilor, 90 de produse tip crenvurști de pui au făcut obiectul studiilor (lista completă a produselor – aici).

Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între 2 felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons realizate de-a lungul anilor, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 12 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm`

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari/produs din crenvurștii de pui, s-a constatat o menținere a numărului mediu de E-uri, după o fluctuație în perioada 2015-2018.

  • 5 E-uri în studiul din 2009;
  • 6 E-uri în studiul din 2015;
  • 7 E-uri în cazul studiul din 2017;
  • 6 E-uri în 2018 ;
  • 5 E-uri în studiul din 2022.

Crenvurști de pui – Număr maxim de E-uri

  • 8 E-uri în anul 2009;
  • 7 E-uri în anul 2015;
  • 12 E-uri în anul 2017;
  • 12 E-uri în anul 2018;
  • 10 E-uri în anul 2022.

Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs tip crenvursti de pui, a fost identificat în studiile din anii 2017 și 2018, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs.

Crenvursti de pui – Număr minim de E-uri:

  • 4 E-uri în anul 2009;
  • 3 E-uri în anul 2015;
  • 2 E-uri în anul 2017;
  • 2 E-uri în anul 2018;
  • 0 E-uri în anul 2022.

Cel mai mic număr de E-uri din crenvurstii de pui a fost identificat în studiul din 2022, urmat de studiile din 2018, respectiv 2 E-uri.

A fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele tip crenvursti de pui:

  • 10 tipuri de aditiviidentificați în 2009;
  • 16 tipuri de aditivi identificați în 2015;
  • 21 de tipuri în 2017;
  • 15 tipuri în 2018 ;
  • 23 de tipuri în 2022.

În ceea ce privește valorile nutriționale din crenvurstii de pui, în cadrul studiului din 2009 acestea erau menționate pe etichetă doar în cazul a 40% dintre produse, pentru ca în 2015 informația să fie menționată pe etichetă în cazul a 62.5% dintre produse, iar în 2017, 2018 și 2022 să fie înscrise pentru toate produsele.

Crenvursti de pui – cel mai mare aport energetic

  • 253 kcal/100g în anul 2009;
  • 297 kcal/100g în anul 2015;
  • 272,62 kcal/100g în anul 2017;
  • 297 kcal/100g în anul 2018;
  • 287 kcal/100g în anul 2022.

Cel mai mare aport energetic din crenvurstii de pui, a fost identificat în studiile din 2015 și 2018, unde un singur produs conținea 297 kcal/100g.

Crenvurștii de pui- cel mai mic aport energetic

  • 162 kcal/100g în anul 2009;
  • 242 kcal/100g în anul 2015;
  • 169 kcal/100g în anul 2017;
  • 169 kcal/100g în anul 2018;
  • 143 kcal/100g în anul 2022.

Produsele tip crenvursti de pui cu cel mai mic aport caloric au fost identificate în cadrul studiului din 2022, respectiv 143 kcal/100g, urmat de studiul din 2009, respectiv 162 kcal/100g.

Totodată, în urma analizei comparative a mediei și medianei, se poate observa o fluctuație a valorii aportului energetic de-a lungul anilor.

Produsele studiate în 2009 nu oferă informații cu privire la cantitatea de sare. În cazul studiului din 2015, conținutul de sare este menționat pe etichetă doar în cazul a 25% dintre produse, în timp ce pentru produsele din 2017,2018 și 2022 această informație a fost  menționată pe toate etichetele crenvurștilor de pui. Cel mai mare în studiul din 2022, respective 3.2g/100g.

Crenvurștii de pui – Cantitatea maximă de sare

  • 2 g/100g în anul 2015;
  • 83 g/100g în anul 2017;
  • 3g/100g în anul 2018;
  • 2 g/100g în anul 2022;

Crenvurștii de pui – Cel mai mic conținut de sare

  • 1 g/100g în anul 2015;
  • 6 g/100g în anul 2017;
  • 1 g/100g în anul 2018;
  • 5 g/100g în anul 2022.

Cel mai mic conținut de sare  din crenvurstii de pui se regăsește în studiile din 2015 și 2018, respectiv 1.1 g/100g.

Crenvurști de pui – Conținutul maxim de grăsimi

  • 21g/100g în anul 2009;
  • 24g/100g în anul 2017
  • 26g/100g în anul 2018;
  • 2g/100g în anul 2022.

În ceea ce privește conținutul de grăsimi regăsit în produsele tip crenvursti de pui, cele mai mari cantități   le-am regăsit în cadrul studiului din 2018, respectiv 26 g/100g.

Crenvurști de pui – Conținutul minim de grăsimi

  • 12 g/100g în anul 2009;
  • 1 g/100g în anul 2017;
  • 1 g/100g în anul 2018;
  • 6 g/100g în anul 2022.

 Cel mai mic conținut de grăsimi din crenvurstii de pui a fost regăsit tot în studiul din 2022, respectiv 7.6g/100g, urmat de studiul 2009, respectiv 12 g/100g.

Notă: Pentru produsele tip crenvusti de pui ce au facut obiectul studiului din anul 2015, cantitatea de grasimi nu a fost mentionata decat pe eticheta unui singur produs.

Crenvurștii de pui – grăsimi saturate

Dacă în studiul din 2009 niciun produs nu menționa conținutul de grăsimi saturate (acizi grași saturați), doar 25% dintre produse au menționat această informație în studiul din 2015, pentru ca, în cazul studiile din 2017 , 2018 și 2022informația să fie inscripționată pentru fiecare produs.

Crenvurști de pui – cantitatea maximă de grăsimi saturate:

  • 3 g/100g în anul 2017;
  • 1 g/100 g în anul 2018;
  • 01 g/100g în anul 2022

Crenvurști de pui – cantitatea minima de grăsimi saturate:

  • 4 g/100 g în anul 2017;
  • 4 g/100g în anul 2018;
  • 6g /100g în anul 2022.

Crenvurștii de pui – Cel mai mare aport proteic

Cea mai mare cantitate de protein din crenvurstii de pui fiind regăsită în studiul din 2022, respectiv 17.5g/100g.

  • 14 g/100g în anul 2009;
  • 16g/100g în anul 2015;
  • 7g/100g în anul 2017;
  • 16 g/100g în anul 2018;
  • 5 g/100g în anul 2022.

Crenvurștii de pui – Cel mai mic aport proteic

  • 13g/100g în anul 2009;
  • 4 g/100g în anul 2015;
  • 10 g/100g în anul 2017;
  • 10g/100g în anul 2018;
  • 10g/100g în anul 2022.

Cel mai mic aport proteic se regăsește în crenvurștii de pui din studiile aferente anilor 2017, 2018 și 2022, respectiv 10 g/100g. Totodată, conținutul proteic este crescut artificial, prin adăugarea de:

  • proteine din lapte
  • proteine din zer
  • proteine din soia
  • proteine din porc
  • proteine din ou
  • proteine din pui

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate