De ce ISU are partea sa de vină în tragedia de la ATI în care au ars oameni la spitalul din Piatra-Neamț

2

În câteva articole în care expuneam opinia noastră despre cine sunt vinovații de la spitalul din Piatra-Neamț i-am menționat ca vinovați indirecți și morali pe unii dintre cei de la ISU.

Unul dintre colegii jurnaliști, mai modest în unele privințe, s-a arătat deranjat pe motiv că am da vina pe salvatorii de la ISU. Desigur că nu vorbeam despre eroii de la ISU care intră în flăcări să salveze oameni, ci de cei care plimbă hârtii, fac controale, știu că oricând se poate produce o tragedie la spital, dar în loc să facă publice aceste lucruri se acoperă cu hârtii și fac asta an de an.

Opiniile noastre au la bază întotdeauna activități de investigații jurnalistice, iar unele rezultate ale investigațiilor noastre nu le facem publice integral pentru a nu încurca anchete de natură penală aflate în desfășurare.

În cazul de față, când am arătat cu degetul spre ISU Neamț, am făcut-o deoarece știam că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, cu mult înaintea tragediei, a fost un control la spitalul din Piatra-Neamț și cei de la ISU au luat la cunoștință despre toate problemele de la spital, începând cu cele ce țin de pericolul instalațiilor electrice și până la problemele de evacuare și intervenție în caz de incendiu.

De ce nu am aflat noi, presa, și de ce nu ați aflat și dumneavoastră, cetățenii, despre controlul ISU din ianuarie 2020? Pentru că nimeni nu a spus nimic. S-a controlat, s-au găsit o mulțime de nereguli, s-au consemnat în hârtii oficiale neregulile și hârtiile s-au băgat în sertare, cum se face la noi. Ca să nu periclităm ancheta penală vă dăm doar câteva extrase din actul de control întocmit în urma controlului din ianuarie 2020, înaintea tragediei de la ATI, act care desigur nu e cunoscut de presă și de opinia publică.

Extrasele de mai sus fac parte dintr-un document obținut pe surse, deoarece ISU Neamț nu a putut să ne pună la dispoziție documentul care conține neregulile constatate înainte de tragedia de la secția ATI unde mai mulți oameni au murit arși.

Așadar, ne place sau nu, cu tot respectul față de instituție, adevărul este că ISU știa că viața oamenilor care lucrează sau sunt internați în spitalul din Piatra-Neamț este în pericol, dar, pentru că așa funcționează lucrurile în România, cei de la ISU nu a făcut publice aceste deficiențe la momentul descoperirii lor, ci au redactat un act de constatare care a rămas în câteva sertare, departe de ochii presei sau ai opiniei publice.

Detaliile despre faptul că se știa de la începutul anului că poți arde în spitalul din Piatra-Neamț și multe alte informații cutremurătoare rezultate din ancheta noastră jurnalistică nu se pot face publice, deoarece este o cercetare penală în desfășurare, o cercetare care durează așa de mult încât începem să avem suspiciuni că se caută niște țapi ispășitori, căci adevărații vinovați nu sunt foarte greu de intuit, dar probabil sunt foarte greu de deranjat și de pus sub acuzare.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
 1. Catalin spune

  Nu e suficient ca s-au facut controale din partea ISU inainte de producerea tragediei de la SJU Neamt, s-au constatat niste deficiente si ca s-au trecut aceste nereguli in documente oficiale ce au fost aduse la cunostinta conducerii spitalului! Era necesar sa se verifice implementarea masurilor de eliminare a deficientilor constatate, la termenele stabilite si sa se impuna masuri mai severe in cazul in care deficientele au persistat, astfel incat sa se previna aceasta tragedie!
  Daca reprezentantii ISU n-au facut acest lucru, inseamna ca nu si-au facut treaba pana la capat si au partea lor de vina la producerea acestei tragedii!

 2. Das Reich spune

  Articol interesant. ISU e cu doua fete – feroce cu particularii, indulgent cu statul sau la pilele statului.
  Dar nu inteleg de ce a trebuit sa spuneti despre confrate ca e mai modest? de ce era necesara aceasta afirmatie? si ce aduce ea suplimentar dpv informatie articol?
  si daca era necesara de ce nu sunteti explicit – cum adica mai modest? masina, apartament, amanta, IQ?

  ADMIN: modest la capitolul investigații jurnalistice …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate