Controale OPC la magazinele de vise

0

In domeniul produselor denumite etnobotanice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a actionat, inca din anul 2009, prin controale proprii sau in colaborare cu alte institutii – Garda Financiara, Politia Economica, Serviciul Antidrog din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate, Inspectoratul de Sanatate Publica, primarii,  pentru verificarea modului de etichetare a produselor.

“Proliferarea comercializarii produselor pe baza de plante care contin substante cu efect halucinogen constituie un pericol pentru sanatatea consumatorilor, confirmat prin frecvente interventii de urgenta ale medicilor. ANPC a intensificat actiunile de control in acest domeniu. Se verifica atat respectarea prevederilor legale de catre operatorii economici cat si modul in care consumatorii sunt informati si, implicit, protejati de riscul de a achizitiona produse care le pot pune in pericol viata sau sanatatea”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

Cu ocazia controalelor, comisarii ANPC au constatat ca, din dorinta de a extinde vanzarea, imaginatia operatorilor economici din domeniul produselor etnobotanice nu are limite astfel incat produsele au parcurs diferite etape in ceea ce priveste denumirile sau descrierile acestora, precum: „Produsul este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau colectionarilor de plante etnobotanice”, „Forest Humus”, „Ingrasamant natural”, „Sare de baie” toate fiind insa comercializate in ambalaje mici, de circa 1g, inadecvate pentru un ingrasamant sau o sare de baie.

In anul 2010, in baza dispozitiei Institutiei Prefectului judetului NEAMT, echipe mixte formate din reprezentanti ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor NEAMT, ai Garzii Financiare Neamt si ai Directiei de Sanatate Publica Neamt au desfasurat actiuni de verificare la 5 operatori economici care comercializeaza  produse denumite generic „etnobotanice”.

Principalele abateri constatate se refera la:

-la un operator economic produsul DIABLO STRONG AS HELL sub forma de pastile,nu prezinta etichetare in limba romana Din marcarea originala, in limba engleza, reiese faptul ca produsul este destinat consumului uman, desi in incinta magazinului exista un afis pe care se informeaza ca produsele sunt interzise consumului uman. Pe eticheta nu este marcata denumirea importatorului, adresa acestuia –provenienta, asa cum este inscris, fiind AUCKLAND New Zealand.

Nu este marcata valabilitatea produsului.

-preturile produselor nu sunt afisate sub nicio forma.

-nu s-au prezentat declaratii de conformitate

S-a dispus masura opririi temporare de la comercializare a produselor prezentate mai sus si s-a aplicata o amenda contraventionala in valoare de 3000,0 lei.

-la un alt operator economic produsele depistate la comercializare LOVED UP si SUPER E –sub forma de capsule, MAGIC POWDER –pudra, pliculete a 0,5 grame , nu prezinta marcare in limba romana a inscrisurilor de pe ambalaj. In marcarea originala , in limba engleza, se inscrie ca nu sunt destinate consumului uman fiind inscrisuri de forma „Use for growing plants „ sau „Novelty Plant Food Only”; nu sunt instructiuni de utilizare, depozitare, avertismente.Pe toate ambalajele este marcat „STRICLY 18+ ADULT ONLY”

Nu sunt marcate denumirea producatorului, tara de origine, datele de identificare ale distribuitorului/ importatorului.

-produsul „SPECIALITATE” sub forma unei plante uscate si maruntite, punga a cca 10 grame, nu are nicio eticheta sau o alta forma de informare asupra continutului, naturii si a provenientei. Se comercializeaza prin cantarire, portii a cate 0,15 grame la 10, 0 lei portia. Cantarirea se face cu un mijloc de masurare neverificat metrologic.

Pe toate ambalajele s-a constatat ca nu este marcata valabilitatea.

-nu sunt afisate sub nicio forma preturile, acestea au fost identificate din notele de intrare-receptie;

-nu s-au prezentat declaratii de conformitate pentru produsele controlate si nici facturile fiscale pentru a determina provenienta;

-nu erau afisate Certificatul de Inregistrare si Anexa pentru punctul de lucru.

S-a dispus oprirea temporara de la comercializare a produselor si s-au aplicat doua amenzi contraventionale in valoare totala de 5000, 0 lei.

-la un operator economic, s-a identificat un produs denumit SARE DE BAIE AROMATA S-ONE-pur 100% ambalata in plicuri de 0.25g. Produsul a fost oprit definitiv de la comercializare intrucat operatorul economic nu a prezentat notificarea importatorului catre Ministerul Sanatatii pentru punerea pe piata a acestui asa-zis produs cosmetic (conform prevederilor din Legea 178/2000).

-la alti operatori controlati au fost gasite amestecuri de plante vrac denumite “w w w”, respectiv “Specialitatea casei”, fara niciun element de identificare (compozitie, principalele caracteristici calitative, denumire producator si/sau importator in UE, mod de utilizare, eventuale riscuri previzibile, termen de valabilitate, contraindicatii). Aceste produse au fost oprite definitiv de la comercializare conform prevederilor art.6(2) din Ordinul comun MAPDR/MS nr. 244/401/2005 privind prelucrarea, procesarea si comercializarea plantelor medicinale si aromatice utilizate ca atare, partial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare predozate. Au fost aplicate un numar de 3 amenzi contraventionala in valoare totala de 11000,0 lei.

In luna februarie 2011, urmare a Radiogramei M.A.I. cu privire la punerea in aplicare a Ordinului comun pentru constituirea echipelor mixte s-a efectuat un controlul la un operator economic – magazin Piatra Neamt, s-au constatat urmatoarele:

-produsele existente la comercializare (Weed, BOOM, M6 si produs fara denumire) ambalate in pungi transparente din polietilena 40x60mm cu inchidere ziplock, care permit inchiderea si deschiderea pungii in mod repetat, fara a asigura integritatea si siguranta produsului. Intrucat in unitate s-au identificat stocuri de ambalaje (pungi din polietilena 40x60mm cu inchidere ziplock) si etichete, este posibil ca ambalarea sa se faca in unitatea de comercializare, fara ca aceasta sa fie  autorizata pentu activitatea de ambalare si fara a exista dotarea necesara (cantar, etc).

Informatiile inscrise pe eticheta autocolanta aplicata pe produse nu sunt complete, corecte si precise, astfel:

-nu este inscrisa denumirea produsului, din care sa reiasa categoria din care face parte si destinatia acestuia. Denumirea comerciala nu inlocuieste denumirea produsului.

-nu sunt inscrise adresa distribuitorului si provenienta produselor.

-cantitatea inscrisa este “aproximativ 0,20g” sau “aproximativ 0,25g”, fara a fi exacta;

-modul de utilizare inscris sugereaza ca produsele se folosesc pentru aroma sau ca ingrasamant pentru plante, dar nu s-a facut dovada calitatii si, implicit, a efectului de ingrasamant al produselor.

Masura dispusa: au fost confiscate 17 plicuri de IGP Neamt-SIF, iar 8 plicuri au fost oprite temporar de la comercializare;

S-au aplicat : 2 amenzi contraventionale in valoare totala de 4000 lei conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate