Proteina din soia și izoflavonele, benefice femeilor aflate la menopauză

0

O dietă bogată în proteine din soia și izoflavone(compuși biologici activi care funcționează ca fitoestrogeni și care se găsesc în alimente, cum ar fi laptele de soia, ceai verde, tofu și alune) pot proteja femeile aflate la menopauză de osteoporoză, arată un studiu făcut cercetătorii Universității Hull din Anglia.download (3)
Studiul a fost făcut pe 200 de femei aflate într-un stadiu incipient al menopauzei, pe o perioadă de 6 luni de zile. O parte dintre ele au luat suplimente din proteină de soia în combinație cu 66mg de izoflavone, iar restul au luat doar suplimente care conțineau doar proteină din soia. Cercetătorii au investigat schimbările din masa osoasă a acestor femei prin măsurarea anumitor proteine (βCTX şi P1NP) din sânge. La finalul studiului cercetătorii au concluzionat că riscul de a face osteoporoză este mult mai mic la femeile care au avut o dietă ce s-a bazat și pe consumul de izoflavone. De asemenea, s-a constatat că la femeile care au luat suplimente de soia cu izoflavone a scăzut și riscul de a face boli cardiovasculare, față de cele care au consumat doar suplimente de soia simple.
Autoarea studiului, Thozhukat Sathyapalan a precizat: Am descoperit că proteina din soia și izoflavonele  sunt sigure și au efect în îmbunătățirea sănătății osoase a femeilor aflate în primele stadii ale menopauzei. Se pare că, soia poate imita efectul dat de medicamentele folosite în mod obișnuit în tratare osteoporozei. Cele 66mg de izoflavone folosite în studiu se regăsesc în meniul  asiatic care se bazează în mod frecvent pe alimente bogate în proteină de soia”.
Astfel,  femeile care își vor îmbogăți  dieta consumând  proteine de soia și izoflavone vor constata o îmbunătățire a masei osoase.

sursa:www.news-medical.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate