Constantin Cojocaru-Țuiac, despre plutăritul pe Bistrița

1

Constantin Cojocaru-Țuiac s-a născut în 1936, într-un sat pe malul Bistriței, în comuna Borca. De mic copil a muncit la pădure, apoi ca plutaș pe Bistrița, existând o tradiție îndelungată a plutăritului în familia sa. A absolvit liceul din Borca, apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Repartizat ca asistent universitar la Catedra de Științe Sociale la UMF din Tg. Mureș, nu i-a plăcut disciplina pe care o preda, socialism științific, a părăsit-o, a urmat un curs postuniversitar de 2 ani la Facultatea de Drept din București, după care a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, activând ca diplomat la Ambasada României din Paris.

În ultimii 20 de ani de activitate a lucrat în domeniul turismului internațional, iar după pensionare a elaborat lucrarea Plutăritul pe Bistrița – Incursiune în Istorie, o carte consacrată acestei îndeletniciri, apărută în vara anului 2010. În vara anului 2011 a făcut o plută autentică, cu care a coborât circa 45 km pe Bistrița, moment ce a consituit o eveniment deosebit pentru locuitorii din zonă. Pluta a fost construită așa cum se făcea la sfârșitul secolului al XIX-lea, plută cu care a coborțt pe Bistrița de la Barnar până la lacul primului baraj, cel de la Poiana Teiului. Pe plută au fost 7 invitați străini din Franța, Portugalia, Italia, Thailanda și Japonia.

În prezent, Constantin Cojocaru se chinuie din greu să organizeze plutăritul pe Bistrița, dar, așa cum declară domnia sa, „nu găsește decât nepăsare și dezinteres din partea autorităților și a persoanelor care ar trebui să sprijine această acțiune.

Sosit în Piatra-Neamț, în vizită la un vechi prieten, Constantin Cojocaru a avut bunăvoința să ne povestească demersul său în materialul video de mai sus.


*Fotografii extrase din cartea Plutăritul pe Bistrița – Incursiune în Istorie, C. Cojocaru-Țuiac

**Cei care doresc să achiziționeze cartea, pot solicita aceasta la emailul doina.cojocaru1@gmail.com

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. MARCEL spune

    CRED ca daca DL COJOCARU a facut o Impresie BUNA celor din Japonia ! adica ia tratat cu o tuica buna si varianta romaneasca a SuSHI , Harzob Proaspat , cu Parfum de Brad Proaspat taiat , sa Reziste pana in Japonia , Ar putea contacta pe respectivii JAPONEZI ptr o Colaborare , Asociere , Adica Dl Cojocaru Pune LEmnul ,Bradu ptr PLute iar Japonezii , Motoare ptr Pluta : Kawasaki , Suzuki , Ptr ca Suntem in sec 21 si lumea sa modernizat , TIME Is MONEY , NU mai merge cu vasle , sa stai in apa pana la brau , In plus poate unii vor si in celalalt sens , de la vale la deal , ori in stilu traditional NU se poate , Ba mai exista riscu sa sara Carma , vasla din locasu ei , daca e cazu sa faci VOLTA e greu ,tragi de lemnu acela de lesini asa cu motor , numai putin tragi de maneta si duci pluta pe unde doresti , Ba in Plus , acum la POIANA Largului apa la viaduct e scazuta , dar cand va creste ,se poate amenaja un Ponton ,la care plutele sa fie legate , iar cei care vin , circula acum cu autobuze , microbuze , ocazii si la Poiana trebuie sa schimbe , sa se suie pe pluta , ba chiar si marfuri , butelii , materiale de Constructie , Pot fi puse , transportate cu pluta , daca aceasta are un Motor corespunzator . DECI trebuie gasita o cale ptr Infiintarea unei Companii Ex : PLUTA SHIPING MARINE Company LTD , cu Ruta Poiana Largului Amonte BORCA , Brosteni , Crucea .PTR Echipaj , Mateoloti , Matroz Dl Cojocaru spune de niste Baieti Tineri la vreo 70 de ani NU ! trebuie dat Anunt la Tv prin cablu de la P teiului , ca se cauta tineri , adolescenti ptr angajare in Rolul de TOM SAWYER si HUCKLEBERRY FINN , CApitani la 15 ani ptr comanda unei Plute .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate