Consiliul Local Piatra-Neamț a adoptat Declarația de Reunire a României cu Republica Moldova, cu valoare moral-simbolică

0
În 27 martie 2018 sărbătorim un secol de când Basarabia a revenit la patria mamă prin votul istoric al Sfatului Ţării. Astfel, Moldova de peste Prut, teritoriu românesc anexat în mod samavolnic în 1812 de către Imperiul Ţarist, a devenit prima dintre provinciile istorice ale ţării care s-au unit cu România. Anul 1918 a fost anul în care dorinţa de Unire s-a dovedit una generală, cerută de numeroase cercuri politice, comitete şi adunări populare.
Declaraţia de unire, la acea vreme, a fost primită cu mult entuziasm de românii din toate colţurile lumii şi importanţa ei a fost una determinantă pentru marele pas care urma să se înfăptuiască peste doar câteva luni: Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Din nefericire, bucuria reîntregirii ţării şi neamului românesc avea să fie umbrită de  Pactul Ribbentrop-Molotov  din 1940, când regimul sovietic a anexat Basarabia, Rusiei.
În anul Centenarului Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o puternică voinţă populară, atestată printr-o serie semnificativă de manifestări, atât culturale cât şi politice, dedicate marelui eveniment de acum un secol. Este semn că unirea Basarabiei cu România a rămas vie în conştiinţa celor două popoare care, de fapt, întotdeauna au reprezentat aceeaşi naţiune, despărţită doar de un râu şi de interese geopolitice străine de idealul nostru naţional.
Considerăm că şi noi, reprezentanţii comunităţii pietrene,  trebuie ca în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri să ne afirmăm voinţa de reîntregire a neamului şi a României Mari.
 
Drept pentru care, noi-reprezentanții Municipiului Piatra-Neamț adoptăm prezenta declaraţie de reunire cu valoare moral-simbolică, pentru susţinerea drepturilor inalienabile ale Naţiunii Române oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii.
Ședință Solemnă în vederea adoptării Declarației de Reunire a României cu Republica Moldova, cu valoare moral-simbolică
Piatra-Neamț, 27 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate