Consiliul Județean Neamț ar putea ajuta Romanul în problema locuințelor sociale

2

Vă spuneam în 2016 Ce ascunde șeful ”familiei romașcane”.

”La strada principală lucrurile par bune dacă privim Romanul prin geamul unei mașini de lux, dar realitatea din spatele blocurilor este una greu de imaginat. Astăzi ne vom opri doar asupra problemei rromilor, problemă care afectează direct toată populația Romanului, dar despre care nimeni nu vrea să vorbească.
Faptul că municipalitatea a ales să trimită rromii într-o zonă ferită de ochii votanților romașcani a fost cea mai proastă soluție posibilă. Zona respectivă a devenit un focar de infecție pe care cei de la DSP se fac că nu îl văd, deși râia, păduchii, TBC-ul și toate infecțiile sunt ca la ele acasă în acele hale transformate în locuințe sociale. 
………………….
Începând cu anul 2000, când s-a decis „exilarea” populației rrome din Roman pe strada Fabricii, ca urmare a conflictelor cu localnicii, această zonă s-a transformat într-un adevărat focar de infecție. Multe familii rrome, cu foarte mulți copii, locuiesc în condiții insalubre în halele dezafectate de pe strada Fabricii, transformate în ”locuințe”.
………………….

Numărul rromilor crește constant din cauza lipsei de educație și a absenței complete a metodelor contraceptive. Fetele rrome devin mame chiar și sub vârsta de 14 ani și își cresc copiii în aceleași condiții insalubre. Populația rromă nu vrea sau nu are acces la locuri de muncă, iar foarte mulți dintre ei cerșesc la colț de stradă sau se ocupă cu acte infracționale.
……………….

Iată că acum, în 2018, problema a ajuns la nivel național și toată România se minunează de ce se întâmplă la Neamț.

Deoarece autoritățile din Roman sunt depășite de situația pe care fostul primar, actual deputat de PNL, Laurențiu Leoreanu, a ascuns-o încontinuu, l-am întrebat la nivel județean chiar pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, dacă nu exista vreo soluție de rezolvare a problemei de la nivel județului, căci e clar că Romanul este depășit de situație.

R: Domnule Ionel Arsene, am observat că, de mai mulți ani, în municipiul Roman sunt foarte mari probleme cu locuințele sociale unde sunt cazați în special rromi, pe strada Fabricii. Am văzut și un reportaj recent la o televiziune centrală. Înțelegem că Romanul este depășit de această situație, nu are resursele financiare necesare. Consiliul Județean nu ar putea să îi ajute în vreun fel?

Ionel Arsene – președinte CJ Neamț: Am văzut și eu un reportaj la una din televiziunile naționale și am rămas siderat de condițiile în care trăiesc acei oameni. Pur și simplu trăiesc într-un ghetou și sunt extrem de supărat pe situația de acolo. Nu înțeleg ce a făcut administrația de la Roman timp de 17 ani, actualul deputat Leoreanu, care a fost primarul Romanului și care mereu a spus că marea familie romașcană este o prioritate pentru el. Prioritatea, marea familie romascană, sunt doar cei bogați? Doar cei care sunt apropiați de el?
Eu cred că o comunitate e alcătuită din toți cei care trăiesc și locuiesc acolo, și acei oameni fac parte tot din comunitatea romașcană, din marea familie romașcană. Este strigător la cer în ce condiții trăiesc acei oameni. Consiliul Județean Neamț nu are atribuții acolo, însă, dacă primarul Romanului va solicita sprijinul Consiliului Județean Neamț, promit să mă implic personal să construim locuințe decente pentru acei oameni de acolo, pentru că nu se poate, în anul 2018, niște oameni să trăiască în astfel de condiții, efectiv într-un ghetou. Este rușine, mare rușine și pentru noi ca județ să avem așa ceva pe raza teritorială a județului Neamț. Eu, ca președinte al Consiliului Județean Neamț, mă simt rușinat de ceea ce am văzut acolo.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. iuliana Nastase spune

    Situatie este grava Acolo locuiesc si familii cu copii care lucreaza si ar putea sa primeasca o locuinta sociala Pe de alta parte si ei au partea lor de vina deoarece asteapta sa vina altii sa le faca curatenie iar Primaria ii foloseste ca masina de vot deoarece ei nu platesc lumina sau incalzirea aceasta fiind platita de romascani.Fiind la mana lor oamenii fac ce li se spune.Cred ca in situatia lor ar trebui in primul rand gandita o strategie prin care acesti oameni sa fie ajutati in gasirea unui loc de munca ,instruiti intr-o meserie deoarece la Ag de somaj sunt multe oferte si apoi sa primeasca o locuinta decenta in care sa isi creasca copii.Daca tot le dam ajutoare fara sa ii determinam sa munceasca nu facem nimic pe termen lung Inainte de 1990 toti romii aveau un loc de munca.Nu va fi usor dar trebuie incercat.Eu am sprijinit o mama singura cu doi copii sa se mute de acolo,ea lucreaza copii cresc in mediu decent si imi pare bine ca I-am putut ajuta.

  2. Cornelia spune

    Nu mai tot acuzati pe dl Leoreanu,a facut bine ce a făcut.acele locuinte au fost intr o stare f buna când li s au oferit gratis acelor putori care nu stiu decât sa fure si sa faca copii,ptr a trai din alocațiile lor.
    in timp ce alții muncesc cinstit zi si noapte,si nu isi pot permite sa cumpere o locuinta .ba chiar nu au acces la o locuință socială,si mai ales gratis.
    Au distrus totul ,pe unde au trecut acele pers,si vb ptr ca am cunoscut persoane care au locuit acolo,si știu f bine ce au făcut si fac acei ce locuiesc acolo.
    Si nu sunt doar țigani,sunt si români între ei care traiesc pe spinarea noastra,a celor ce plătim taxe si impozite,in timp ce ei se îmbata,fura,si câte mai fac……

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate