Conflictele interlope

3

Conflictele sunt definite ca fiind ciocniri de interese morale, materiale etc. Majoritatea conflictelor sunt rezolvate in cadrul social prin intermediul cedarii, intelegerilor amiabile sau apelandu-se la cadrul legal.

In cazul persoanelor ce desfasoara activitati la limita legii sau chiar dincolo de ea, interesele ce apar sunt mai presus de normele morale si legale social acceptate, conflictele trecand de nivelul in care pot fi mediate in mod normal. In general, conflictele se impart in doua mari categorii: conflicte solubile, care au o finalitate acceptabila social, si conflicte insolubile, care niciodata nu isi gasesc rezolvari amiabile, iar in cazul in care sunt inabusite prin compromisuri, ele se vor alimenta tacit si vor reizbucni cu o forta si mai mare.

Ideea ca astfel de conflicte se sting de la sine in timp este o idee infantila, emanata de cei care habar nu au pe ce lume sunt sau simt ca sunt depasiti de situatie si cauta refugii in rezolvarea istorica a problemelor. Am consultat-o in acest sens pe doamna prof. dr. Ana Constantin de la Catedra de Psihologie UAIC, care preda Psiho-sociologia cooperarii si conflictului. Domnia sa ne-a declarat telefonic ceea ce am redactat mai sus: “Conflictele intre aceste grupuri sau persoane se incadreaza in categoria conflictelor insolubile si se poate interveni doar pentru atenuarea efectelor. Aceste conflicte nu se sting de la sine. In cazul acestor conflicte, singura solutie este interventia dura a autoritatilor care ar trebui sa isi scoata manusile in astfel de cazuri si sa intervina ferm!“.

Pana acum nu avem cunostinta de o interventie ferma a autoritatilor nemtene si nici macar nu avem cunostinta ca cineva sa fi recunoscut ca aceste conflicte nu isi pot gasi rezolvari amiabile si necesita o interventie ferma. Toata lumea ne zice sa stam linistiti, ca e un oras linistit si ca aceste conflicte nu vizeaza persoane din afara cercurilor interlope.
Asa o fi? Incendieri, atacuri armate, atacuri cu masini care lovesc alte masini… Credem ca doar norocul a facut ca pana acum sa nu apara victime colaterale, dar acest noroc nu poate dura la infinit. In curand vom avea in Neamt si victime colaterale, pentru ca nu vedem autoritatile sa intervina macar de spectacol, sa cheme toti interlopii in fiecare zi, la prima ora, la dat declaratii, sau sa faca ceva care sa arate determinare si fermitate.

Sfatul cel mai bun pe care putem sa vi-l dam in situatia in care s-a ajuns este sa evitati zonele in care stiti ca umbla persoane controversate, sa nu parcati langa masinile persoanelor controversate, iar in cazul in care in apropierea dumneavoastra se petrece un conflict intre astfel de persoane, indepartati-va cat mai repede cu putinta si in cea mai mare viteza de acel loc.
Le multumim autoritatilor ca la aceasta ora printre noi si pe langa copii nostri umbla in libertate: criminali, incendiatori, proxeneti, recuperatori si traficanti de droguri. Si ca sa nu ne luam numai de autoritati, sa nu uitam ca bravii nostri politicieni nemteni nu ies  sa strige si sa reclame ce a fost Piatra Neamt si ce a ajuns.
Dragi autoritati, politicieni si conducatori, ati luat orasul Piatra Neamt din ghearele comunistilor cu fabrici si uzine, cu oameni prietenosi, fara impuscaturi, fara incendieri, fara someri, fara droguri si, in 20 de ani, nu mai avem nicio fabrica, in centrul orasului se vand droguri, se impusca oameni si se da foc la magazine si masini. Va place unde am ajuns?  Cum va uitati in ochii parintilor vostri? Cum va fi viitorul copiilor vostri?

R.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. gyovy spune

    Da! Trebuie sa apreciez ceea ce a scris Anusca,dar si ilustratia articolului.Criminala poza.Nu extraordinara,dar cel putin ideea e de laudat.

  2. Anusca Turturica spune

    SOCIOPATIA IN CADRUL POLITIC ROMANEAC

    Termenul de sociopatie sau de personalitate sociopata sau antisociala este un termen foarte controversat,fara o delimitare precisa,fiind vorba de indivizi greu adaptabili sau chiar incapabili de adaptare la mediul social normal dar care se pot folosi de mediul
    social,de activitatea politica de exemplu,pentru manifestarile lor sociopate.
    Caracteristica acestor indivizi este comportamentul antisocial (delincvent sau criminal),care incepe de timpuriu,manifestându-se in variate arii de manifestare sociala(familie,scoala,profesie,armata, politica, religie etc).
    Personalitatile sociopate apar ca un grup de personalitati caracterizate prin comportament antisocial,care actioneaza fara a tine cont de consecinte,având ca principal stimul,dorinta imediata,care la rândul ei se datoreste unei tolerante scazute la
    frustrare (in timp ce dorintele lor sunt in continua schimbare).
    Ar exista doua tipuri de personalitate care intra in conflict cu societatea:
    -personalitatile antisociale,caracterizate prin aceia ca se afla in permanent conflict cu regulile sociale si care nu profita sub nici o forma de educatie, recompensa si pedeapsa,cu un egocentrism exagerat;
    -personalitatile antisociale,educati in familii anormale,amorale sau imorale sau in alte situatii educative precare.Din aceste motive ei se identifiva cu personalitatile
    dizarmonice si antisociale care le-au servit ca model.Aceste persoane ar fi incapabile de loialitate fata de altii sau de valorile sociale.Ei ar fi
    impulsivi,egoisti,inadaptabili,incapabilide a invata din experienta,tinzând mai degraba de a acuza pe altii pentru faptele lor antisociale.
    Este foarte simplu sa facem o asemanare cu multi dintre politicienii nostri si nu numai cu acei putini care au trebuit sa se prezinte pe la tribunale.
    Daca vreti,profilul acestor politicieni-sociopati,ar avea caracteristicile:
    -antipatici dar cu impresia ca sunt inteligenti,sociabili;
    -minciuna si insecuritate,demagogie;
    -imposibilitatea de a avea incredere in ei,nu pot fi loiali;
    -lipsa remuscarilor si a rusinii,promit doar pentru a obtine
    rezultate ;
    -imposibilitatea motivarii actelor antisociale,pentru ca nu au constiinta;
    -saracia judecatii si esecul invatarii din experienta;
    -egocentricitatea patologica si incapacitatea de a iubi;
    -saracia generala in relatiile afective majore si autentice;
    -iresponsabilitate in relatiile interpersonale;
    -comportamentul fanatic;
    -esec in urmarirea unui plan in viata;
    Se remarca de asemenea ura,incapatânarea,lipsa de rusine,scolarizarea adesea la nivel inferior(chiar daca au universitati absolvite),lipsa in delicatete,cer mult dar nu dau
    nimic.
    Cu toate acestea ei sunt satisfacuti,nu resimt sentimentul de frica,de vina sau remuscare.Desi plauzibili in discutie,nu se poate pune baza pe vorba lor,adeseori ei nu se pot adapta decât la mediul pe care il domina.
    Uzual,ei se prezinta optimisti,pozeaza genialitatea (ca politicieni pot fi manierati,fac usor contacte sociale,inselând pe creduli),in situatii de frustrare ei sunt capabili de acte ilegale (agresiuni verbale sau fizice).Schimbarile lor de dispozitie sunt adesea
    bruste,fara cauza,sunt cinici,fara cinste si onoare.Ei isi insusesc literatura si indemânare tehnica,sau demagogia la politicieni si care ii va ajuta in activitatea lor,promit chilipiruri,si orice, la creduli.
    Pentru a-si realiza dorintele ei nu tin cont de altii,nu au scrupule,sunt egocentrici,inadaptabili in orice conditii sociale.Comportamentul lor este inflexibil si limitat,fiind incapabili de adaptare si lipsiti de autocritica.Desi temporar pot
    prezenta un comportament normal,in conditii dificile, comportamentul
    lor este anormal si caricaturial.
    Nerecunoscându-si defectele structurale ei nu se pot corecta.Insuccesele permanente ii fac revendicativi,mereu in conflict cu societatea.
    Nu trebuie sa fii foarte inteligent pentru a vedea cum cohortele de sociopati,mai ales dintre aceea scoliti isi fac din politica domeniul de activitate,si fac acest lucru confiscand societatii odesvoltare democratica,pe care ar merita-o.
    Cetatenii asista prin intermediul presei la activitatile lor politice sociopate si se alieneaza de politica,adica se indeparteaza de acest important domeniu de activitate sociala.
    Rezultatul,ceea ce vedem astazi in sfera politicii romanesti.
    Repet inca odata,acesta este un punct de vedere asupra fenomenului si numai atat

  3. Kiatra-Neamt spune

    Pana cand CAPUL MAFIEI – care este POLITIC -dupa cum bine il cunoastem ,nu va fi arestat ,nu vom scapa de aceste CLANURII MAFIOTE INTERLOPE…
    Atata timp cat aceste CLANURI INTERLOPE – deconteaza la cei care au TRANSFORMAT -PERLA MOLDOVEI in PERLA MAFIEI INTERLOPE – nu vom asista la anihilarea acestor retele.
    Fiecare CLAN cauta sa castige cat mai mult teritoriu…
    Sa auzit vre-o masura luata impotriva :
    ” Seful DNA Bacau se afla la citiva metri de gloantele ucigase din Piatra Neamt”

    mai multe detalii pe:
    http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/11/17/seful-dna-bacau-se-afla-la-citiva-metri-de-gloantele-ucigase-din-piatra-neamt.html

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate