Concursuri profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă

0

 

În cursul dimineţii de vineri, 13 iulie, la CETATEA NEAMŢULUI din oraşul Târgu Neamţ, s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, în prezenţa prefectului judeţului Neamţ, domnul Ilie Dumitru Haralambie MITEA, şi a primarului localităţii care gazduieşte aceste concursuri, domnul Vasilică HARPA.


Imediat după încheierea festivităţilor, loturile s-au deplasat la stadionul Cetatea din oraşul Târgu Neamţ pentru a participa la primele două probe ale concursurilor. Conform tragerilor la sorţi, desfăşurate în seara precedentă, ordinea intrării în concurs este următoarea: S.V.S.U. TASCA – judeţul Neamţ, S.V.S.U. MĂRĂŞEŞTI – judeţul Vrancea, S.V.S.U. DARABANI – judeţul Botoşani, S.V.S.U. PUIESTI – judeţul Vaslui, S.V.S.U. LESPEZI – judeţul Iaşi şi S.V.S.U. BUHUŞI – judeţul Bacău.

După desfăşurarea primei probe de concurs – „ştafeta 4 x 100 m” – diferenţa dintre dintre primele trei echipe clasate pe podium, la cele două categorii – servicii voluntare, respectiv servicii private pentru situaţii de urgenţă – a fost una foarte mică, dovadă a pregătirii foarte bune care a stat la baza evoluţiei loturilor. Astfel, la categoria servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, pe primul loc s-a clasat S.V.S.U. Lespezi – Iaşi cu un timp de 69,25 de secunde, pe locul II s-au clasat reprezentanţii judeţului nostru – S.V.S.U. Taşca – cu un timp de 72,96 secunde, iar pe locul III s-a clasat S.V.S.U. Darabani –Botoşani cu un timp de 73,01 secunde.

Concurenţii din cadrul S.V.S.U. Buhuşi au fost descalificaţi ca urmare a unui incident nefericit sancţionat de regulament – s-a reaprins focul din tava de incendiu înainte de trecerea liniei de sosire. Clasamentul general al probei „ştafeta 4 x 100 m”, la categoria servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, este următorul:

Locul I: SVSU LESPEZI

Locul II: SVSU TASCA

Locul III: SVSU DARABANI

Locul IV: SVSU MARASESTI

Locul V: SVSU PUIESTI

Locul VI: SVSU BUHUSI

La aceeaşi probă de concurs, la categoria servicii private pentru situaţii de urgenţă, reprezentanţii judeţului nostru – S.P.S.U. Ga Pro Co Chemicals Săvineşti – s-au clasat pe podium, realizând un timp de concurs de 73,64 de secunde. Câştigători la această categorie a probei au fost declaraţi reprezentanţii S.P.S.U. Amurco Bacău, care au realizat 72,32 de secunde. Podiumul  fost completat de lotul reprezentativ al S.P.S.U. Geo Sting SRL Iaşi, care au realizat 74,75 secunde.

Clasamentul general al primei probe, la categoria servicii private pentru situaţii de urgenţă, este următorul:

Locul I: S.P.S.U. AMURCO SRL BACAU

Locul II: S.P.S.U. GA PRO CO CHEMICALS SAVINESTI NEAMT

Locul III: S.P.S.U. GEO STING SRL IASI

Locul IV: S.P.S.U. MODERN CALOR SA BOTOSANI

Locul V: S.P.S.U. VRANCART SA ADJUD VRANCEA

Locul VI: S.P.S.U. RULMENTI BIRLAD VASLUI

Finalul celei de-a doua probe de concurs a zilei – „pista de îndemânare şi viteză” – a găsit reprezentantele judeţului Neamţ clasate pe podium. La servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, proba a fost câştigată de S.V.S.U. Lespezi – Iaşi, al cărui cel mai bun timp realizat în urma celor două încercări este de 22,37 de secunde. S.V.S.U. Taşca a obţinut 22,98 de secunde şi au ocupat locul secund, iar locul III a fost ocupat de S.V.S.U. Darabani – Botoşani care a obţinut 24,75 secunde.

Clasamentul general al probei, la categoria servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, este următorul:

Locul I: S.V.S.U. LESPEZI

Locul II: S.V.S.U. TASCA

Locul III: S.V.S.U. DARABANI

Locul IV: S.V.S.U. BUHUSI

Locul V: S.V.S.U. MARASESTI

Locul VI: S.V.S.U. PUIESTI

Cea de-a doua categorie a probei – servicii private pentru situaţii de urgenţă –  a adus judeţului nostru şi un loc de lider, mult aşteptat şi meritat, mulţumită prestaţiei foarte bune a S.P.S.U. Ga Pro Co Chemicals Săvineşti, coordonat de unul dintre cei mai buni profesionişti în domeniu, domnul Mihai Neculai – şef serviciu. Timpul realizat de pompierii privaţi nemţeni este de 23,89 secunde. Locul II al acestei probe a fost ocupat de S.P.S.U. Amurco Bacău, care a realizat 24,49 secunde. Pe locul III, cu un timp de 26,61 de secunde, s-au clasat reprezentanţii S.P.S.U. Rulmenţi Bârlad – Vaslui.

Clasamentul categoriei la această probă este următorul:

Locul I: S.P.S.U. GA PRO CO CHEMICALS SĂVINEŞTI NEAMŢ

Locul II: S.P.S.U. AMURCO SRL BACAU

Locul III: S.P.S.U. RULMENTI BIRLAD VASLUI

Locul IV: S.P.S.U. MODERN CALOR SA BOTOSANI

Locul V: S.P.S.U. VRANCART SA ADJUD VRANCEA

Locul VI: S.P.S.U. GEO STING SRL IASI

În cursul zilei de vineri (13.07) se va desfăşura cea de-a treia şi ultima probă a concursurilor – „dispozitivul de intervenţie”. Începând cu ora 13.00, pe stadionul Cetatea din oraşul Târgu Neamţ se va desfăşura festivitatea de premiere a loturilor participante.

Notă: Fotografii, clasamente şi alte date referitoare la organizarea şi desfăşurarea Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă sunt postate pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ.

Informaţii despre probele de concurs

Proba – ŞTAFETA 4X100m

DESCRIERE :

Din fiecare lot participă câte o echipã, formată din patru concurenţi (schimburi), numerotaţi de la 1 la 4, echipaţi cu costum de protecţie, cască, brâu şi pantofi sport. Concurentul nr. 2 este echipat şi cu mânuşi de protecţie, iar concurentul nr. 4 are casca prevăzută cu vizor şi mânuşi de protecţie. Echipa are dreptul la o încercare, timpul luat în calcul la stabilirea clasamentului probei este timpul realizat la care se adaugã penalizările.

Proba se poate desfăşura pe unul sau două culoare, lăţimea unui culoar fiind de 2,5 m.

Lungimea pistei este de 400 m, pe aceasta fiind amplasate aparate şi obstacole la diferite distanţe unele faţã de altele, astfel :

a) la 60 m faţă de linia de start, gardul cu înãlţimea de 2 m ;

b) la 95 m de linia de start, se marchează spaţiul de schimb lung de 10 m (5 m din lungimea primului schimb şi 5 m din lungimea schimbului 2) în care se face predarea . primirea ştafetei (ţevii) ;

c) la 145 m de linia de start se amplasează capcana având lungimea de 6 m ;

d) la 185 m de linia de start se marcheazã şanţul de 2 m ;

e) la 195 m se marcheazã spaţiul celui de al doilea schimb (10m) ;

f) la 240 m se instaleazã gardul de 0,80 m înãlţime ;

g) la 275 m se aflã gardul de 1,35 m înãlţime ;

h) la 295 m este marcat al treilea spaţiu de schimb (10m) ;

i) la 340 m este aşezat un stingãtor, în spaţiul marcat printr-un cerc cu diametrul de 30 cm;

j) la 363,5 m se amplaseazã un stingãtor de rezervã;

k) la 365 m se amplaseazã tava de incendiu, având lungimea de 1,5 m, lãţimea de 1 m şi înãlţimea de 0,20 m în care se gãsesc 40 litri apã şi 5 litri motorinã ;

l) la 400 m se marchează linia de sosire .

După fiecare încercare conţinutul tăvii este înlocuit complet, iar tava este răcită.

DESFÃŞURARE :

Schimbul 1 vine la linia de start, echipat şi cu o ţeavã de refulare tip . C  (ştafetă) la brâu.

Schimburile 2, 3 şi 4 se amplaseazã în spaţiile de schimb marcate pe pistã.

La semnalul .ATENŢIE- START . se executã urmãtoarele :

a) schimbul 1 se deplaseazã în fugã, escaladeazã gardul de 2 m, fãrã a atinge suporturile laterale de întãrire ale gardului şi continuã sã alerge pânã la spaţiul de schimb nr. 1 în care, din alergare, predã ţeava schimbului 2. Dupã escaladarea gardului de 2 m, în tavã se introduc 0,5 litri de benzinã şi se omogenizeazã amestecul.

b) schimbul 2 primeşte ţeava în spaţiul de schimb, o introduce la brâu, aleargã şi trece în vitezã târâş pe sub capcana de 6 m lungime, continuã alergarea pânã la şanţul de 2 m pe care îl sare fără să-i atingã marginile, aleargã pânã în spaţiul de schimb nr.2 şi predã ţeava schimbului 3. Dupã ieşirea concurentului din capcanã, se aprinde amestecul din tavã cu ajutorul unei fãclii.

c) schimbul 3 primeşte þeava în spaţiul de schimb, o introduce la brâu, aleargã 35 m şi sare obstacolul de 0,80 m, aleargã în continuare 35 m şi escaladeazã gradul de 1,35 m, continuã alergarea pânã în spaţiul de schimb nr. 3, unde predã ştafeta schimbului 4;

d) schimbul 4 primeşte ţeava în spaţiul de schimb, o introduce la brâu, aleargã şi ridicã stingãtorul, continuã alergarea pânã la tavã având stingãtorul în mânã, stinge incendiul (inclusiv cel din afara tãvii, dacã acesta s-a produs), lasã stingãtorul jos, dupã care continuã alergarea pânã la linia de sosire. În cazul în care stingãtorul nu funcţioneazã sau nu se reuşeşte stingerea incendiului cu primul stingãtor, concurentul îl poate folosi pe cel de rezervã.

Proba se considerã terminatã în momentul în care concurentul nr. 4 trece linia de sosire având ţeava de refulare asupra sa.

PENALIZÃRI :

– Atingerea suporturilor laterale de întãrire ale gardului de 2 m =5 s

– Cãlcarea marginilor care marcheazã şanţul de 2 m = 5 s;

– Lãsarea stingãtorului în tavã = 5 s ;

– Cãderea de pe platforma de lemn sau rãsturnarea stingãtorului = 5 s.

 

DESCALIFICÃRI:

– Nepredarea ştafetei în spaţiul de schimb ;

– Trecerea liniei de sosire fãrã ţeavã sau cu echipamentul incomplet ;

– Netrecerea unui obstacol de cãtre concurenţi ;

– Pãtrunderea concurentului pe culoarul vecin ;

– Nestingerea incendiului din tavã sau din afara acesteia cu cele douã stingãtoare sau reaprinderea amestecului înaintea trecerii liniei de sosire de cãtre concurentul nr. 4.

Notã :

În situaţia în care proprietarul/administratorul stadionului sau terenului de sport nu permite utilizarea focului, schimbul 4 se va desfãşura astfel : primeşte ţeava în spaţiul de schimb, o introduce la brâu, aleargã şi ridicã stingãtorul, continuã alergarea pânã la tavã având stingãtorul în mânã, lasã stingãtorul lângã tavã pe o platformã de lemn cu dimensiunile de 50 x 50 x 2,5 cm, dupã care continuã alergarea pânã la linia de sosire.

Proba se considerã terminatã în momentul în care concurentul nr. 4 trece linia de sosire având ţeava de refulare asupra sa.

Proba – PISTA DE ÎNDEMÂNARE ŞI VITEZÃ

 

DESCRIERE :

Proba se desfãşoarã pe unu sau douã culoare, lãţimea unui culoar fiind de 2,5 m.

Participã câte doi concurenþi din fiecare lot, echipaţi cu costum de protecţie, cascã, brâu şi pantofi sport. Fiecare concurent are dreptul la câte o încercare, timpul luat în calcul la stabilirea clasamentului probei este media timpilor realizaţi de cei doi concurenţi, la cere se adaugã eventualele penalizãri.

Lungimea pistei este de 100 m, pe aceasta fiind amplasate aparate şi obstacole  la diferite distanţe unele faţã de altele, astfel:

a) la 23 m de linia de start se amplaseazã gardul de 2 m

b) la 5 m de gardul de 2 m se amplaseazã 2 role de furtun tip C, strânse în rolã dublã, cu racordurile orientate spre linia de sosire

c) la 11 m de rolele de furtun se amplaseazã bârna de echilibru cu lungimea de 6 m, având marcatã transversal o dungã albã cu lãţimea de 5 cm la un metru spre capãtul dinspre linia de sosire

d) la 30 m de bârna de echilibru se amplaseazã un distribuitor B – CBC, orientat cu ieşirile cãtre linia de sosire

e) la 25 m de distribuitor marcheazã linia de sosire

DESFÃŞURARE :

La semnalul „ATENŢIE – START”, concurentul aleargã 23 de metri, escaladeazã gardul de 2 metri, ridicã douã role de furtun tip C cu care aleargã spre bârna de echilibru şi o traverseazã, punând obligatoriu un picior între dunga marcatã cu alb şi capãtul bârnei.

De pe bârnã sau dupã coborârea de pe aceasta, întinde rolele, le racordeazã între ele, lasã jos racordurile cuplate şi continuã alergarea, având în fiecare mânã câte un racord, din care, unul îl racordeazã la distribuitor, iar la celãlalt racordeazã ţeava de la brâu.

Proba se considerã încheiatã dupã ce concurentul a trecut linia de sosire cu ţeava racordatã la linia de furtun.

PENALIZÃRI :

– Atingerea suporturilor laterale de întãrire ale gardului de 2 m =5 s

– Coborârea de pe bârna de echilibru înainte de a pune piciorul în spaţiul delimitat de dunga albã şi capãtul bârnei =5 s

DESCALIFICÃRI :

– Trecerea liniei de sosire fãrã ţeava racordatã la rola de furtun sau cu echipamentul incomplet ;

– Netrecerea unui obstacol de cãtre concurenţi ;

– Cãderea de pe bârna de echilibru şi nereluarea trecerii peste aceasta de cãtre concurent;

– Dezracordarea rolelor de furtun de la distribuitor sau a racordurilor dintre rolele de furtun, dacã concurentul nu a remediat deficienţa ;

– Întinderea rolelor de furtun înainte de urcarea pe bârna de echilibru ;

– Pãtrunderea concurentului pe culoarul vecin.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate