Concluziile primelor controale efectuate de echipe mixte în centrele rezidențiale din Neamț: Amenzi și neconformități

1

Încă de vineri, 7 iulie, a fost emis un Ordin de Prefect ce prevedea inițierea controalelor în toate centrele rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor.

În urma participării la videoconferința organizată duminică la ora 17 de Ministerului Afacerilor Interne unde au fost prezenți toți factorii de decizie de la nivel central, în tematica implementării controalelor mixte, prefectul de Neamț, Adrian Niță, a luat decizia de a suplimenta la trei numărul echipelor de control din a căror componență fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Neamț, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, Direcției de Sănătate Publică Neamț, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț; Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț și ai Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Conform datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, pe raza județului Neamț funcționează 65 de centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, centre rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi şi locații destinate copiilor, publice sau private.

Din cele 25 centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, 4 sunt publice și 21 private; dintre cele 21 centre private, 4 sunt autorizate și au înaintat documentele necesare în vederea obținerii licenței, restul având licență.

Cele 4 centre publice funcționează în localitățile Roznov, Agapia, Roman și Piatra-Neamț.

Zece cămine sunt destinate persoanelor cu dizabilități și sunt sub coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Locațiile destinate copiilor sunt în număr de 27, sub coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț fiind un număr de 20 iar 7 dintre ele sunt administrate de ONG-uri.

În această dimineață, la ora 8, s-au reunit membrii tuturor echipelor de control care au prezentat, pentru a fi centralizate, rezultatele controalelor efectuate în prima zi.

La ora 15:30, în cadrul unei conferințe de presă, au fost prezentate aceste rezultate preliminarii.

În urma controlului desfășurat luni, 10 iulie, au fost verificate un număr de 10 centre pentru persoane vârstnice aflate în administrarea unor societăți comerciale private. Deși nu au fost identificate probleme grave, de natura celor descoperite în județul Ilfov, totuși s-au constatat abateri și nereguli ce au dus la emiterea unor avertismente, amenzi și măsuri ce urmează a fi duse la îndeplinire de către prestatorii de servicii sociale.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț au aplicat 7 amenzi a câte 50.000 lei, în general, pentru funcționarea acestor centre fără deținerea autorizației de securitate la incendiu. Facem mențiunea că, în parte, este vorba de foste pensiuni sau locuințe, adaptate pentru acest gen de serviciu și că în luna februarie a acestui an, aceste unități au mai făcut subiectul unui control care s-a finalizat tot cu amenzi aplicate.

Inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț au descoperit la unitățile controlate abateri minore, cum ar fi lipsa afișării listei meniu dar și nereguli care au necesitat sancțiuni, cum ar fi depozitarea necorespunzătoare a alimentelor lipsa prosoapelor, a săpunului lichid, lenjerii murdare depozitate lângă cele curate, veselă din plastic, prosoape murdare, meniuri incomplete, fără gramaje, lipsa tarifelor sau, cum s-a descoperit la un centru, produse lactate expirate. Totodată au fost și cazuri unde inspectorii au găsit contracte ce nu erau semnate de aparținători și beneficiari. Au fost aplicate 5 amenzi și 5 avertismente.

Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț au verificat, în cele 10 centre, 194 angajați, au fost indentificate 25 neconformități ce au condus la aplicarea unui număr de 9 amenzi în valoare totală de 23.000 lei și 1 avertisment. În general, principalele abateri au fost lipsa unei evidențe reale a orelor de muncă, lipsa efectuării controalelor medicale periodice ale salariaților sau a instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, în urma controlului efectuat, au aplicat 8 amenzi în valoare totală de 69.000 lei și 2 avertismente. Principalele nereguli au fost identificate ca fiind legate de proasta gestionare a deșeurilor medicale colectate precum și spațiul de depozitare a acestora necorespunzător dotat, biocide sau medicamente expirate ori probe alimentare păstrate în cantități insuficiente.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț nu au constatat neconformități la blocurile alimentare controlate din cadrul centrelor. Aici facem mențiunea că anual, lucrătorii DSVSA Neamț efectuează un număr de până la 3 controale în fiecare din aceste centre.

Inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț au desfășurat, în ultimul an, un număr de 15 controale în astfel de centre, iar urmare a controlului efectuat ieri, unui furnizor de servicii i-a fost aplicată o sancțiune în valoare de 10.000 lei. În 4 din centrele verificate s-au descoperit nereguli în ceea ce privește nerespectarea spațiului de 6 mp/beneficiar iar o parte din dosarele beneficiarilor erau incomplete.

Lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au aplicat un număr de 6 sancțiuni (3 avertismente și 3 amenzi), în principal pentru neimplementarea cerințelor minime de securitate sau pentru lipsa evaluărilor de risc.

a transmis Instituția Prefectului Neamț

Centralizator 10.07.2023

Nr. centre controlate – 10, din care 1 public + 9 private

Număr persoane rezidente identificate în cele 11 centre – 417

Număr angajați ai centrelor – 194 + 8 contracte de prestări servicii

Sancțiuni aplicate – 30 amenzi și 11 avertismente

Cuantum amenzi total – 485.300 lei

  • un centru nu a fost sancționat
  • amenzi / centru între 2000 lei și 82.000 lei

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mircea spune

    Felicitări,aducetii prin spital și umpleți spitalu cu ei, iar bolnavii ce trebuie sa ajungă la spital o sa meargă la voi! Felicitări Nene Iancule!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate