COMUNICAT DE PRESA – ITM NEAMT

0I.  Potrivit Planului Comun de Actiuni, incheiat de Inspecţia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română şi Garda Financiară in  perioada 01.08.2011 -31.08.2011 , a continuat ,,Campania Nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata precum si verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca la unitatile ce au ca obiect de activitate – constructii, textile, confectii, pielarie si incaltaminte, prestari servicii: spalatorii si vulcanizari auto, activitati ale centrelor de fitness, activitati de jocuri de noroc si pariuri, alte domenii specifice zonei, campanie organizata si in judetul Neamt.

           Urmare  verificarilor in teren, efectuate de echipe mixte de control formate din inspectori de munca si lucratori ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Neamt, Inspectoratului Judetean de Politie Neamt si ai Garzii Financiare Neamt,  au fost constatate urmatoarele neconformitati:

 

 • in  domeniul relatiilor de munca:
  • primirea la munca a unei persoane fara a avea incheiat contract individual de munca in forma scrisa, anterior inceperii raporturilor de munca;
  • netransmiterea modificarilor intervenite in completarea registrului salariatilor in forma electronica ;
  •  nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la obligatia de a tine o evidenta a orelor prestate de fiecare salariat ;
  • nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la repausul saptamanal;
  • nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la regulamentul intern;

 

Cu aceasta ocazie, au fost verificate  220  de unitati. Au fost identificate 864  de neconformitati pentru care s-au dispus 864 de masuri. Au fost sanctionati 41 angajatori.          S-au aplicat 51  sanctiuni contraventionale in valoare de 334.500 lei.

De asemenea au fost depistati 25 angajatori la care lucrau 34 persoane fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost de 333.000 lei.  16 angajatori au fost sanctionati pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

 

 • in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
  • nerespectarea reglementarilor de securitate şi sănătate în munca privind prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intreţinerea şi repararea instalaţiilor şi a echipamentelor electrice, precum şi pentru prevenirea efectelor electricitatii statice şi ale descarcarilor atmosferice;
  • lipsa dispozitivelor de protectie impotriva pericolelor mecanice;
  • nerespectarea reglementărilor privind organizarea activitatii de securitate si sanatate in munca;
  • nerespectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în munca privind  evaluarii riscurilor la locurile de munca;
  • neasigurarea de materiale necesare instruirii si informarii lucratorilor;
  • nerespectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în munca privind instruirea lucratorilor – instructiuni necomplete;
  • lipsa de supraveghere a starii de sanatate a lucratorilor prin controale medicale periodice;

     Cu prilejul actiunii au fost controlati un numar de 164  angajatori. Au fost identificate 184 neconformitati pentru care s-au dispus 186 masuri. Au fost sanctionati 92 de angajatori. S-au aplicat 121  sanctiuni contraventionale,  din care 23 amenzi in valoare totala de  108.000 lei.

 1. II.         Rezultate centralizate,  pentru perioada 01.08.2011- 31.08.2011:

  Au fost controlati 220 de angajatori, constatandu-se  1.048  de neconformitati pentru care s-au dispus 1.048 de masuri. Au fost sanctionati  133 angajatori,   aplicandu-se  172 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de  442.500 lei, atat in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

La un numar de  25 angajatori au fost depistate 34 de persoane fara forme legale de angajare, pentru care au fost aplicate amenzi contraventionale in cuantum de 333.000 lei.

  In perioada 01.08.2011-31.08.2011, in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic, au fost inregistrate de catre angajatorii de pe raza judetului Neamt, un numar de 2.724 contracte individuale de munca.

  INSPECTOR ŞEF,  Jur. Popescu Ioan

 14.09.2011

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate