COMUNICAT DE PRESĂ – GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU privind poluarea cu amoniac din judeţul Neamţ

1

În data de 2.01.2013, ca urmare a sesizărilor cetăţenilor privind disconfortul produs de mirosul neplăcut de amoniac resimţit pe raza localităţilor Piatra Neamţ, Săvineşti, Roznov, Zăneşti – judeţul Neamţ – o echipă formată din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ şi reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor locale cu atribuţii în protecţia mediului a efectuat un control la societatea GA-PRO-CO CHEMICALS S.A, din localitatea Săvineşti.
În urma controlui şi a verificării documentelor de monitorizare a calităţii aerului, s-a constatat că, în data de 02.01.2013, la coloana de sinteză a liniei 2 de producţie a ureei granulate a avut loc o defecţiune care a provocat emisia de amoniac în atmosferă. Societatea a luat măsura de izolare a liniei şi de iniţiere a procedurilor de pregătire pentru intervenţia la această instalaţie.
Ca urmare a acestui incident, potrivit determinărilor Laboratorului APM Neamţ efectuate în 02.01.2013, intervalul orar 11:30 – 15:00, în zonele în care a fost semnalată poluarea (Piatra Neamţ, Săvineşti, Roznov), au fost evidenţiate depăşiri ale concentraţiei maxime admise de amoniac de până la 14 ori.
În urma celor constatate, S.C. GA-PRO-CO CHEMICALS S.A a fost sancţionată cu amendă în valoare 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale din Autorizaţia Integrată de Mediu referitoare la protecţia atmosferei şi pentru faptul că nu a anunţat imediat autoritatea publică pentru protecţia mediului despre producerea incidentului.
Tototată, societatea în cauză va trebui să respecte următoarele măsuri care au impuse în urma controlului: respectarea limitelor de emisii în strictă conformitate cu cerinţele stabilite în Autorizaţia Integrată de Mediu, monitorizarea zilnică, timp de o lună, a emisiilor de poluanţi în localităţile care pot fi afectate şi comunicarea rezultatelor către autorităţile de mediu de la nivelul judeţului Neamţ, respectiv informarea operativă a GNM Neamţ, ISU “Petrodava”, APM Neamţ şi SGA Neamţ în orice situaţie ce poate provoca eliberarea în atmosferă a unor substanţe periculoase, care pot afecta mediul înconjurător.

Biroul de presă
04.01.2013

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. eu spune

    statul ia banii iar prostii inghit gazele

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate