Comuna Hangu

1
Comuna Hangu
Comuna Hangu

Comuna Hangu este situata la poalele de V-SV ale Muntilor Stanisoarei, pe tarmul de nord-est al lacului Izvorul Muntelui, la varsarea paraului Hangu.
Comuna Hangu, straveche asezare romaneasca, atestata documentar la 13 februarie 1458 printr-un act emis de cancelaria domnitorului Stefan cel Mare, este situata langa apele albastre ale Lacului de acumulare Bicaz, în care se oglindeste silueta legendara a masivului Ceahlau, care stapaneste si îmbratiseaza, în eternitatea stancilor, acest tinut binecuvantat si de o frumusete fara seaman.
In arealul comunei Hangu au fost descoperite vestigii din perioada geto-dacica si din feudalismul timpuriu.
Comuna Hangu este alcatuita din 5 sate: Ruginesti, Buhalnita, Grozavesti, Chiriteni, Hangu.
In satul Buhalnita se afla biserica Manastirii Hangu, cu hramul “Intrarea în Biserica a Maicii Domnului”, ctitorie a domnului Miron Barnovschi, construita în anii 1626 – 1629, stramutata si reconstruita în 1958 – 1959, in afara zonei inundabile a lacului Izvoru Muntelui. In satul Chiriteni se afla biserica din lemn cu hramul “Sfantul Nicolae” (1829), iar in satul Hangu, biserica din lemn cu hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena” (1852 – 1862).
Resedinta de comuna, satul Hangu este delimitat în partea sudica de Lacul Bicaz, in vest de Muntele Hangu, la nord de Culmea Stanisoarei, la est de culmile Muncelu, Altan si Malu. Coordonatele geografice sunt 47,03′ lat. N 26,02′ long. E.
Populatia comunei este de 3.840 de locuitori si suprafata totala a comunei este de 13.049 ha din care 1.218 ha intravilan si 11.831 ha extravilan.
Obiectivele turistice ale comunei sunt: Lacul de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, Monumentul istoric „Manastirea Buhalnita”, Monumentul istoric „Biserica din lemn Sfantul Ierarh Nicolae” – Chiriteni, Schitul „Sfantul Pahomie cel Mare”, facilitatile de transport spre statiunea Durau, Masivul Ceahlau, statiunea Borsec si spre manastirile din zona (Manastirea Petru Voda, Manastirea Sihastrie, Manastirea Sihla, Manastirea Agapia, Manastirea Varatec, Manastirea Secu).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. ion spune

    DNA mergeti putin mai des pe prin HANGU ca-i jale mare..planeta Marte este mai ok fata de acest sat ajuns wc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate