CLDPS Neamț-discuții de interes major din zona învățământului
În ziua de 25 noiembrie 2015 a avut loc, la sediul Inspectoratului școlar Neamț, prima ședință de lucru a Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social – CLDPS Neamț. Pe parcursul celor 2 ore de dezbateri, la care au luat parte reprezentanți ai instituțiilor reprezentative (în context), din județ, agenți economici și reprezentanți ai comisiilor de dialog social, s-au discutat probleme de interes major din zona învățământului profesional.
În deschidere dl. Mihai Apopii, președinte al CLDPS Neamț a prezentat o informare despre activitatea pe care Camera de Comerț și Industrie Neamț o desfășoară în colaborare cu Inspectoratul școlar în această etapă, în special pentru identificarea necesarului de formare prin învățământ profesional, necesar solicitat de agenții economici din județ. Cocret, prin angajații CCI Neamț și cu ajutorul directorilor unităților școlare care organizează învățământ tehnologic, se ia legătura cu principalii agenți economici și cu cei care organizează, la sediile lor, instruirea practică a elevilor pentru a li se solicita opinia, în ceea ce înseamnă numărul de muncitori calificați și meseriile pe care dânșii le consideră absolut necesare pentru dezvoltarea afacerii proprii în viitor. Termenul de finalizare a activității este 18 decembrie 2015.
S-a prezentat componența celor două grupuri de lucru:
- pentru actualizarea Planului Local de Acțiune în Învățământ – PLAI al județului Neamț și
- pentru monitorizarea inserției absolvenților învățământului profesional.
S-au stabilit sarcini precise, termene și activități concrete pentru ambele grupuri de lucru.
Dl. IȘG Viorel Stan a propus înființarea unui al III-lea grup de lucru, cu sarcina de a fundamenta proiectul planului de școlarizare la învățământul tehnologic și de a monitorizara încadrarea în proporția, certificată de altfel în Uniunea Europeană, respectiv 60% învățământ tehnologic și 40% învățământ teoretic și vocațional. De asemenea, domnia sa a mers și mai departe și a promis că va solicita directorilor unităților de învățământ tehnologic ca, din cele 60 de procente alocate învățământului tehnologic, ponderea cea mai mare (spre 60%) să o reprezinte învățământul profesional.
Toți cei care au luat cuvântul au fost de acord că, fără o colaborare activă școală – agenți economici, nu se va putea ieși din criza de resursă umană calificată pe care o străbate acum sectorul economic din România.
S-au făcut propuneri care vor fi înaintate forurilor legislative de a se oferi facilități pentru agenții economici care se implică în formarea profesională a tinerilor, inclusiv ajutor material pentru absolvenții claselor a VIII-a care doresc să se califice într-o meserie prin învățământul profesional.
Până la viitoarea întâlnire, care va avea loc în luna decembrie, s-a hotărât definitivarea și trimiterea spre aprobare a PLAI al județului Neamț, definitivarea listei cu necesarul de forță de muncă calificată cerută de agenții economici și, nu în ultimul rând, monitorizarea atentă a modului în care se elaborează proiectul planului de școlarizare la învățământul profesional.
În scurt timp, toate informațiile utile despre învățământul profesional, vor fi postate pe site-urile CCI și IȘJ Neamț.