Comisariatul Judetean Pentru Protectia Consumatorilor Neamt în acţiune

0

În conformitate cu Programul Tematic de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru trimestrul al III-lea 2010, în luna iulie 2010 s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor la ştranduri, piscine, baziner de înot, unităţi de închiriere echipamente de agrement şi în parcuri de distracţie.
Au fost cuprinsi in actiune un numar de 7 operatori economici, dupa cum urmeaza:
-administrare de stranduri, bazine si piscine -3 operatori economici din municipiul Piatra Neamt;
-inchiriere de echipamente de agrement sau prestare de servicii de agrement – 4 din Piatra Neamt si Bicaz.
Abateri de la prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor s-au constatat la toti cei 7 operatori economici, abaterile diferentiindu-se functie de tipul de activitate desfasurat.

Piscine, bazine, ştranduri

La un operator economic s-a constatat faptul ca nu era completat la zi registrul de evidenta a calitatii apei de imbaiere si a clorului residual liber, desi analizele erau efectuate zilnic;
La toti operatorii economici verificati, in Regulamentul de functionare nu se prevede numarul maxim de persoane care pot folosi simultan bazinul/piscina si nici nu exista o infomatie de acest gen, prin afisare la loc vizibil, pentru consumatori
La un operator economic cele doua piscine descoperite, nu sunt prevazute cu cuve cu apa clorinata la intrarea in apa; nu sunt prevazute cu bara de sustinere pe tot perimetrul piscinei si nici la intrarea in piscine.
La un singur operator economic, s-a constatat faptul ca adancimea bazinului nu este marcata pe marginile acestuia ci este marcata pe peretii cladirii, unele afise fiind acoperite de prosoape;
La un operator economic, modul in care sunt prezentate informatiile privind tarifele practicate creaza confuzie in sensul ca nu este afisat faptul ca, pentru a avea acces la piscine, se`aplica un tarif suplimentar.

Activităţi de agrement (inclusiv de închirierea de echipamente de agrement, ski – jet – uri, atv-uri, mopad-uri, biciclete etc; terenuri de tenis şi minigolf, săli de bowling; parcuri de distracţii şi echipamente pentru terenurile de joacă; water-park; transport cu minicare etc.)
Referitor la informatiile oferite consumatorilor prin panoul de avertizare s-a constatat faptul ca acestea sunt sumar prezentate pentru echipamentele de agrement (doar denumirea operatorului economic si un numar limitat de avertizari);
Pentru cele doua echipamente de agrement nu sunt delimitate caile de acces astfel incat exista posibilitatea apropierii oricarui utilizator in raza de actiune a echipamentelor aflate in miscare.
La un operator economic s-a constatat faptul ca nu se ofera in scris consumatorilor si nici nu sunt afisate modul de utilizare si masurile de securitate ce trebuie respectate la utilizarea carturilor, inclusiv prin purtarea castilor de protectie pe care operatorul economic este obligat sa le asigure consumatorilor.
La baza de agrement a unui operator economic panourile cu informatiile utile consumatorilor nu sunt aplicate la loc vizibil, nu sunt marcate si datele de identificare ale operatorului economic care detine echipamentele si le exploateaza.
La alt operator economic, pe panoul cu informatiile utile consumatorilor nu sunt marcate riscurile pentru persoanele cu probleme de sanatate si pentru care nu se recomanda utilizarea navei de pasageri., nu este afisat programul de functionare.
La un operator economic s-a constatat faptul ca nu sunt afisate, la loc vizibil, tarifele practicate la inchirierea carturilor.

Ca urmare a constatarilor facute s-au dispus urmatoarele:
-un numar de 5 avertismente si un numar de 2 amenzi contraventionale in valoare totala de 4000,0 lei;
-s-a dispus oprirea temporara a serviciilor pana la remedierea deficientelor constatate la toti cei 7operatori economici.

Comisar superior,
Ing Nicoleta Nica

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate