Comandantul Vela a descoperit Sistemul Energetic Național ■ Pe pariu că habar n-are ce măsuri excepționale se aplică de o săptămână la CHE Stejaru?!

2

În mai puțin de 18 de ore, ca urmare a dispozițiilor Ordonanței Militare nr. 4, vor fi instituite măsuri de izolare preventivă în Sistemul Energetic Național (SEN). Cu scuze pentru fraza imposibilă de la art. 5, al. 1, măsurile se aplică la locul de muncă sau în zone speciale (unde nu au acces persoane din exterior), pe o perioadă stabilită de angajator, pentru „personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național”. Totul în concordanță cu prevederile Planurilor de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Pe vremea când ministrul Marcel Vela lucra ca agent de asigurări la ADAS Caransebeș și trudea pentru o diplomă de „suptinjinier” la un institut de-ăla abuziv înființat pe la Reșița, alții de vârsta lui învățau că SEN include și furnizarea, și utilizarea energiei electrice. La fel e și azi, doar că personajului ajuns comandant de țară dintr-un cumplit accident istoric nu i-a spus nimeni.

E un miracol c-a aflat că țara are nevoie de energie electrică și gaze naturale. Nu este exclus să-i fi șoptit vreun neosecurist groaznic de deștept că degeaba bagi de toate prin spitale, dacă priza electrică e de decor, fără a mai pune gazele naturale la socoteală.

Onoarea neunitară a energeticienilor

Norocul nostru este că energeticienii n-au stat să-i aștepte pe crăișorii din prim-planul gargarei televizate și al deciziilor tembele. Nu l-au așteptat nici pe Virgil Popescu, absolvent al puternicei Facultăți de Automatică din cadrul Insitutului Politehnic București, dar ajuns ministru care nu înțelegem ce treabă are cu economia, energia și mediul de afaceri. Așadar, unii au acționat imediat după decretarea stării de urgență.

Un semnal de responsabilitate, perfectibilă așa cum se va vedea, vine de la Hidroelectrica. Își actualizaseră singuri Planul de continuitate pentru noile condiții din țară. Confirmarea telefonică a venit, personal, de la Bogdan Nicolae Badea, președintele directoratului, joi, 19 martie. Decretul de instituire a stării de urgență fusese semnat cu trei zile înainte. Corelarea sau, dacă vreți, sincronizarea cu planul similar al celor Hidroserv – furnizorul de servicii de întreținere aflat pe mai departe într-o insolvență dubioasă și deținut de Hidroelectrica – se putea realiza operativ fără „îndrumarea” ministrului de resort. Nu s-a făcut, nu s-au schimbat documente oficiale, Hidroserv se orientează pe cont propriu și fantastic rămâne că o face.

Griji suplimentare se profilau la adresa contractorilor, alții decât Hidroserv, care desfășoară lucrări în diverse centrale. Sunt greu de coordonat unitar, fiecare are specificul său, lucrările diferă. Cu toate acestea, o veste minunată avea să vină în aceeași zi dinspre Romelectro, companie de referință în domeniu, antreprenor general al retehnologizării de la CHE Stejaru. Președintele Viorel Gafița n-a așteptat pe alții să-l învețe ce are de făcut. Mai mult, dacă după ordonanța militară de ieri guwernerii nu se trezesc să acționeaze coerent și eficient în sectorul energetic, e posibil să primească analiza, comentariile și soluțiile lui Viorel Gafița prin acest site.

Meseriașii din Stejaru, de la Hidroelectrica și Hidroserv, nu se plâng, nu caută laude

În planul adoptat de Hidroelectrica, înainte să afle Vela că avem SEN, s-a stabilit un număr de centrale electrice critice, 16 la număr, dacă am reținut bine, în care s-au dispus cu frumosul măsuri de tip militar. CHE Stejaru, fiind cap de cascadă, se numără printre centralele critice. Personalul esențial din exploatare a fost împățit în două: o parte în consemn la serviciu, într-un veritabil cantonament profesional; o parte în consemn la domiciliu, așteptând cu bagajul făcut rotația în centrală. Adică, tac și fac. Nu vreți să vă imaginați ce dezastru ar fi ca dispecerii dintr-o centrală importantă să fie supuși izolării sau carantinei din motive medicale. Nu vreți să vă imaginați ziua în care n-ar avea cine executa lucrările de întreținere și reparații.

Din păcate, în timp ce Hidroelectrica asigură personalului propriu, la nivel național, inclusiv condiții de confort hotelier, rudele sărace de la Hidroserv încă întreabă cine plătește izolarea preventivă a echipelor de întreținere arondate centralelor electrice.

Probleme strategice și de siguranță națională ignorate de guwernerii  noștri

Atenția acordată Hidroelectrica se justifică pe deplin prin profilul producției și poziția de principal producător de energie electrică al României. Nuclearelectrica acționase cu timp înainte, consemnând pe cont propriu personalul în centrală. La Cernavodă e simplu – un producător, o centrală. Pe hidro, cărbune și hidrocarburi centralele sunt împrăștiate. O fi scăzut consumul, dar fiecare megawtt produs în țară contează enorm, în condițiile în care noi importăm în continuare energie electrică. La ora 16:53, astăzi, 30 martie, balanța era următoarea: consum: 6.600 MW; producție: 5981 MW;import: 619 MW. La sfârșitul lui februarie și începutul lui martie era mai rău cu importul, după cum mărturisea un insider care povestea despre munții de cărbune aflat în pragul autoaprinderii la Turceni: trăgeam peste 1.000 MW „în bandă” din Ungaria!

Într-o țară normală aflată sub stare de urgență, premierul și ministrul de resort săreau din primele zile să explice ce se întâmplă în sistemul energetic. Câteva întrebări demonstrează că ăștia habar n-au pe ce lume trăiesc sau nu le pasă deloc de România. Oare situația actuală nu justifică operaționalizarea capacităților de producție pe cărbune abandonate din motive de Uniune Europeană? Apropo, tot din Ungaria se importă energie electrică? Electrica ce face, se descurcă? Dar Transelectrica e bine? Vedea-i-aș pe cei din aceste două companii cum și pe banii cui execută izolarea la locul de muncă a personalului destinat activităților de întreținere și mentenanță…

În tot răul, sclipește totuși o fărâmă de speranță, perioada de izolare e stabilită de angajatori. În ei e nădejdea.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. George Andreica spune

    Domnu’Cosma, consemnul la locul de munca incalca legea, de aceea trebuia dispus prin ordonanta militara, ca o masura necesara in stare de urgenta si care restringe dreptul angajatului in ceea ce priveste numarul maxim de ore de munca. Cine a dispus acest consemn mai devreme ….

  2. unul sărac rău spune

    Rudele sărace de la Hidroserv , da , sarace cu duhul…. cred ca multi manageri pusi pe criterii de concursuri arinjate, sunt atat de saraci incat nici televizor nu au, sa vada si ei ce se intampla in tara asta. Hidroelectrica trebuia sa ii atentioneze si pe ei au demarat de acum o luna achizitia de echipament de protectie, sa demareze si ei… ei deabia acum s-au trezit. Trimit in teritoriu tot felul de masuri , dar fara nici un material in spate. S-a primit azi ..2 litri de spirt 6 perechi manusi, si 2 pastile de clor/ capita… pentru dezinfectia personala, spatii , loc de munca si masini…oare asa protejaza personalul ? ps. o fi mai multe dar nu pentru muncitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate