Colectarea selectivă a deșeurilor: „Să tratăm deșeul ca pe o resursă, și niciodată ca pe un gunoi!”

1

În ultimul deceniu, la nivel global se dezbate în permanență criza deșeurilor, deoarece s-a ajuns la un punct în care planeta este efectiv sufocată de gunoaie, iar impactul asupra mediului și ființelor vii este devastator.

Astfel, s-a adus în discuție importanța reciclării și a colectării selective a deșeurilor. Deși încă nu s-a conștientizat în totalitate, la nivel de individ, cât de necesară este responsabilitatea fiecăruia de a arunca  hârtia la hârtie, metalul la metal, plasticul la plastic, sticla la sticlă, deșeurile organice la deșeuri organice etc., Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Neamț dorește să aducă la cunoștința populației că educația în acest sens este vitală pentru ca gunoiul produs de noi să nu afecteze mediul înconjurător mai mult decât o face deja.

În județul Neamț, mai ales în zonele urbane, dar și în cele rurale, există zone amenajate special care permit colectarea selectivă a deșeurilor. Atât timp cât populația va respecta acest lucru și va arunca deșeurile în tomberoanele destinate materialului specific, hârtiile și cartoanele, PET-urile, materialele plastice, sticlele, deșeurile feroase, deșeurile organice pot fi reciclate. Principalul avantaj al reciclării este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apă, energie), precum şi al nivelului emisiilor nocive în aer. Dar, cel mai important lucru, înseamnă reducerea gunoiului nevalorificat, deci un mediu mai curat.

Atât timp cât nu vom colecta selectiv deșeurile, la depozitele ecologice va ajunge din ce în ce mai mult gunoi imposibil de sortat, cu un puternic impact negativ asupra mediului și populației. Vorbim aici de poluarea aerului cu mirosuri neplăcute, de contaminarea solului cu diverse materiale care nu sunt biodegradabile, de poluarea apelor de suprafață și multe alte neajunsuri.

„A colecta selectiv este foarte important! Succesul colectării selective se bazează aproape în totalitate pe implicarea cetățenilor, ca și generatori direcți al deșeurilor. Este important să se asigure o bună cunoaștere în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor și cu totii să tratăm deșeul ca pe o resursă, și niciodată ca pe un gunoi.”, a spus Claudiu Pădure, directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Neamț.

_____

Colectarea selectivă – soluția pentru un viitor verde – campanie de informare și conștientizare privind importanța colectării selective / Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Neamț

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Leo Taxil spune

    În nici un caz nu se poate conta pe conștiința cetățeanului în colectarea selectivă a deșeurilor! Pentru simplul motiv că în România nivelul de conștiință este foarte scăzut. Fără măsuri coercitive nu va fi posibilă rezolvarea problemei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate