Clasic Fest, un nou eveniment în peisajul cultural nemțean

0

Un nou proiect culural este organizat în intervalul1 iulie -30 septembrie 2022, la Neamț, de Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare”.

Proiectul sub titulatura ,,Clasic Fest” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are parteneri Consiliul Județean Neamț, Primăria și Consiliul local al comunei Vânători-Neamț și unități de învățământ din județ. Clasic Fest este un concept cultural care aduce concertele muzicale în aer liber, în mijlocul publicului, precum și activități educative, în mediul urban și rural.

,,Clasic Fest își propune să devină un loc de întâlnire al spectatorilor neinițiați. Unul dintre obiective este construirea unei audiențe noi, prin concerte de tip școală. Imaginea pe care o au cei mai mulți dintre elevi despre muzică este aceea a unei ore chinuitoare în care sunt forțați să cânte, deși poate cei mai mulți nu au voce sau ureche muzicală, devenind astfel țintă ironiilor colegilor. Cei mai mulți nu au nici măcar cunoștințe minime despre istoria muzicii, genuri muzicale sau compozitori. Și mai puțini sunt cei care au fost la un concert de muzică clasică. În plus, atunci când vorbim despre zone cu acces limitat la cultură, așa cum sunt cele din mediul rural, singurele produse culturale care le sunt prezentate copiilor și tinerilor sunt sărbătorile tradiționale locale și serbările școlare” a menționat Carmen-Elena Nastasă, mangerul Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare” Neamț.

Prin intermediul festivalului Clasic Fest locuitorii din Vânători-Neamț precum și locuitorii din comunele învecinate pot participa și asculta muzică clasică. Astfel, sâmbătă, 27 august 2022, începând cu ora 13:00, la Zimbrăria ,,Dragoș Vodă” din comuna Vânători-Neamț, Cvartetul „Coloseum” va susține un recital de excepție. Evenimentul continuă și duminică, 28 august 2022, tot de la ora 13.00, cu un concert susținut de Camerata „Carpe Diem”. După ora 15:00 programul continuă cu prestații artistice susținute de cei mai talentați elevi ai Școlii Populare de Artă din Piatra-Neamț, parte componentă a Centrului pentru Cultură Neamț.

Evenimentul include pe parcursul celor 3 luni și multiple activități muzicale – educative, precum cursuri de vals și concerte-școală sau evenimente de tip ,,flashmob” care se vor desfășura în Piatra-Neamț și la Târgu-Neamț.

Clasic Fest își propune să aducă o schimbare de perspectivă asupra felului în care muzică clasică este privită de spectatorii din mediul rural și de tinerii din mediul urban.


,,În aceste vremuri dificile, lumea descoperă nevoia de artă, de muzică, poate chiar mai mult ca niciodată. Instrumentiștii, cântăreții, orchestrele au nevoie să cânte, indiferent dacă o fac în sală sau afară. Aducem muzica clasică în mijlocul locuitorilor în mediul rural și prin transmisiunile live pe ecrane video, în mediul urban, online, pe platforme digitale si prin partajarea digitala. Toate aceste transmisiuni dau posibilitatea publicului din urban să vadă și să asculte concerte de muzică clasică într-un mediu cunoscut, fără etichetă”, a mai adăugat managerul Centrului pentru Cultură ,,Carmen Saeculare” Neamț.

Scopul proiectului este acela de a crea un nou tip de experiență culturală prin adaptarea demersului artistic la prezentarea și difuzarea prin intermediul altor platforme decât cele uzuale, în vederea atragerii unui public, nou, tânăr, precum și public din zone cu acces limitat la cultură. Sunt vizate soluții inovatoare pentru încurajarea participării publicului în spațiile de spectacol, schimbarea perspectivei asupra muzicii clasice și construirea de audiențe tinere.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate