Cititul, un obicei pe cale de dispariție – Ne-am pierdut într-o lume a tehnologiei

0

Într-o lume informatizată, în care tableta, smartphone-ul sau calculatorul au luat treptat locul cărţilor, o oază de lectură poate fi descoperită, teoretic, în orice librărie sau bibliotecă. Practic, lucrurile nu stau aşa, deoarece în ultimii ani cititul cărţilor nu mai reprezintă un interes pentru nimeni.

Românii sunt ultimii din Europa la consum de carte. Nu cumpărăm cărți, nu ne interesează cititul. Populația medie a României se uită la televizor și cel mai îngrijorător este faptul că unii oameni chiar cred că „Dacă se dă la televizor, înseamnă că e adevărat”.

Din păcate acest lucru nu se va schimba niciodată, ba chiar ne vom adânci în această prăpastie pentru că atâta timp cât noi, ca adulți, ne speriem de cărți, copiii noștri vor fugi de ele mai rău decât de Bau-Bau.

Dacă vă iubiți copiii, formați-le deprinderea de a citi. Exact, puneți-i să citească, dacă îi iubiți. Pur și simplu nu există mod mai eficace de a înțelege lumea și diversele sale contexte.

Degeaba văd ei filme sau se expun zile în șir la informație pe Internet. Cititul e cu totul altceva, solicită creierul și îl formează în moduri în care nicio altă manieră de a absorbi informația din mediu nu o face.

Citiți alături de ei, întrebați-i despre ceea ce au aflat din cărți, comentați cu ei, discutați ideile cu copiii voștri.

Citiți voi înșivă, pentru că un copil învață un comportament imitându-și părinții. Dacă te vede pe tine – mama sau tata – citind, e mai ușor sa-l convingi că e ceva ce merită făcut în viață decât dacă te vede toată ziua în fotoliu la televizor.

E de înțeles, pe de o parte faptul că nu cumpărăm cărți, pentru că salariile din România abia acoperă facturile (și vine iarna…), însă este foarte dureros când vedem cum bibliotecile sunt goale, sălile de lectură sunt goale iar mall-urile sunt pline, sălile de jocuri sunt pline (la Piatra Neamț nu le putem numi chiar cazinouri), iar tot ce inseamnă imaginație, informație, piere…

E mai simplu să aflăm ceva, orice, de la Sfântul Google, decât să fim curioși să deschidem o carte, iar asta îi va afecta cel mai mult pe urmașii noștri, care deși nu au nicio vină, vor suferi din cauza noastră, pentru că noi suntem exemplul lor.

Așa că, tu, cel care nu citește nimic, ești un pericol pentru celalți, pentru societate. Pentru că tu ai o anumită putere, și dacă se adună (prea) mulți ca tine, e dezastru…

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate