(UPDATE) Certificatul verde la locul de muncă a fost RESPINS în Senat: Voturi insuficiente pentru o lege organică

4

UPDATE: REZULTATUL FINAL AL VOTULUI senatorilor (telefonic și prezenți în sală): Pentru: 67/ Împotrivă: 60/ abțineri 2. Aici – click puteți vedea cum a votat fiecare parlamentar.

Pentru adoptarea proiectului de lege cu tot cu amendamente erau necesare 69 de voturi „pentru”, fiind vorba de o lege organică. Legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. 

Proiectul de lege merge, totuși, în comisii și apoi la vot în Camera Deputaților.

Știrea inițială:

Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a intrat miercuri la votul Senatului, care este prima cameră sesizată.

După dezbateri aprinse în Senat, proiectul de lege a fost adoptat cu 48 de voturi „pentru” și 46 „împotrivă”, fără abțineri de către senatorii prezenți ÎN SALĂ.

Proiectul de lege poate fi urmărit aici – click.

 • Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
 • Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
 • Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
 • „Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi„, se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a menţionat că şi vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.
Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice – furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente. Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator. Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.

Ce se întâmplă dacă angajații nu prezintă certificatul digital

Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatelor digitale prin intermediul aplicaţiei mobile „Check DCC”.
Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.
Potrivit unui amendament al lui Florin Cîţu însuşit de comisie, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.
Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.
Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.

senat

telegram ziar piatra neamt
Citește și
4 Comentarii
 1. Gina spune

  Unde am ajuns sant oameni care nici nu au tel mobil.Sa va fie rusine parlamentarilor ce ati facut cu economia,restrictiile,spitalele.Intradevar exists virusul asta,dar vaccinul asta nu e aprobat de fda,este un experiment.Nul vom face pt ca doriti voi sal facem nu vrem sa murim de cheaguri de sange la cap,atac de inima.Nu mai avem libertate,am ajuns o tara comunista Don nou.

  1. Victor spune

   Cati au murit de cheaguri de sange la cap si atac de inima ? Si cati au murit de virus din cauza ca erau nevaccinati ? Dar sectiile ATI cu ce fel de bolnavi sunt supraaglomerate ? De bolnavi COVID sau de inima ?

   1. Muce gay spune

    La sfârșitul anului 2020, înainte chiar ca vaccinul Pfizer să fie lansat, oameni de știință și experți de top din întreaga lume au avertizat că serurile Covid de la Pfizer și Moderna prezintă un risc extrem de ridicat de a provoca cheaguri de sânge, miocardită și alte probleme cardiovasculare, scrie InfoWars.
    Examinarea la microscop a globulelor roșii expuse la serul Covid dezvoltat de Pfizer-BioNTech a relevat următoarele:
    Desaturarea oxigenului din globulele roșii;
    Inițierea aglomerării/coagulării inflamator-trombotice

  2. Andrei Varga spune

   Nu ai nevoie de telefon .Prezinți certificatul pe hârtie .
   Nu mai dezinforma .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate