Cercetatorii romani pun la cale un proiect spectaculos la Magurele

0

Planuri de dezvoltare a celui mai puternic laser din lume la Magurele sunt inca din 2009. Romania colaboreaza in acest proiect cu Cehia si Ungaria. Locul unde se elaboreaza tehnologii superioare CERN, se numeste Extrem Light Infrastructure (ELI). ELI – Magurele aduna sute de cercetatori romani si straini in vederea contruirii celei mai puternice surse laser din lume.  Scopul acestui sistem este acela al recompunerii materiei, putand elimina deseurile radioactive si contribui la tratarea cancerului. Costul total al proiectului este de 500 de milioane de euro, din care 280 de milioane ar putea ajunge in Romania. Chiar daca exista laboratoare si in Cehia si in Ungaria, experimentele se desfasoara la Magurele.


Conform cercetatorilor de la Magurele puterea acestui laser va fi in etapa finala de 100 de mii de ori mai mare sau chiar de 10 000 de ori mai mare decat puterea intreaga produsa azi pe Terra – toate centralele nucleare, hidrocentrale, termocentrale – va fi depasita de 10 000 de ori de acest laser.

Emilian Zaharia


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate