Centralele termice din școli la control

0

În baza Ordinului Prefectului nr.38 din 02.03.2015 s-au constituit comisii mixte, formate din specialişti din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Petrodava” al județului Neamţ, Inspectoratul Şcolar Neamţ, E.ON Distribuţie şi Instituţia Prefectului Judeţul Neamţ – care s-au deplasat la 119 unităţi şcolare, care au asigurat sistemul de încălzire cu centrale termice alimentate cu gaz metan.

În perioada 04.03.2015 – 01.04.2015 s-au executat controale la toate unitățile de învățământ care au asigurat sistemul de încălzire cu centrale termice alimentate cu gaz metan menționate în adresa Inspectoratului Școlar Județean Neamț cu excepția unităților de învățământ din localitățile Borca, Horia, Roznov, Agapia, Pângărați și Tașca, deoarece acestea nu au instalații de alimentare cu gaz metan. Suplimentar față de obiectivele din lista mai sus amintită, s-au executat controale la unitățile școlare din comuna Dumbrava Roșie, Școala Gimnazială ,,Daniela Cuciuc” și Palatul Copiilor din Piatra Neamț.

Pe timpul controalelor executate au fost constatate 359 deficienţe. Ca urmare a desfăşurării controalelor de prevenire au fost aplicate un număr de 356 sancțiuni principale (avertismente verbale). Nu au fost aplicate sancţiuni complementare.

Principalele nereguli la obiectivele controlate se referă la faptul că nu au fost executate verificări tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazului metan în ultimii doi ani, nu au fost efectuate lucrări de curăţare a coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor arse de către operatori economici autorizaţi, conform reglementărilor în vigoare, emise cu maximum 6 luni înainte de data verificării periodice a instalaţiei de utilizare, nu au fost executate revizii tehnice a instalațiilor de utilizare a gazelor în ultimii 10 ani, nu există legarea la pământ a cazanelor, după caz, și nu există Buletinul de verificare a legăturilor la pământ emis de către o persoană autorizată ANRE.

Într-un singur caz s-au depistat scăpări de gaze la instalația de alimentare a centralei termice (Colegiul Tehnic ,,Petru Poni” Roman – extindere), care este amplasată într-o clădire separată față de colegiu, fapt pentru care conducerea a solicitat intervenția societății care a executat verificarea instalației de utilizare a gazelor pentru a remedia neconformitatea.

Alte nereguli care pot reprezenta un pericol la exploatarea centralelor termice pe gaz metan, se referă la lipsa detectoarelor automate de gaze cu limita inferioară de sensibilitate 2% CH4 în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere al conductei de alimentare cu gaze naturale al arzătoarelor, atunci când geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, termopan etc.), precum și amplasarea centralelor termice cu combustibil gazos în spații/încăperi cu pereți/planșee care nu sunt realizate din materiale rezistente la foc și ușă rezistentă la foc, conform normativului de siguranță la foc a construcțiilor NP 118/1999.

Menționăm faptul că până la data de 03.04.2015 s-au remediat 82 de deficienţe din cele constatate. Problemele care au făcut obiectul acestui control vor fi in continuare în atenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Petrodava” Neamţ, a autorităţilor locale, care administrează clădirile unităţilor şcolare şi gestionează cea mai mare parte a problematicii învăţământului preuniversitar, precum și a instituției noastre.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate