„Cenaclul Flacăra”, în memoria lui Adrian Păunescu, e considerat „o rușine națională imensă” de către IICCMER

3

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a emis luni, 18 iulie, un comunicat de presă prin care afirmă că „respinge în mod categoric organizarea unei noi ediții a „Cenaclului Flacăra”, din următoarele considerente:

  • Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații și susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu;
  • Obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă;
  • Organizarea unei noi ediții nu este altceva decât un act de dispreț la adresa victimelor regimului comunist.

Acest lucru apare în contextul în care fiul poetului Adrian Păunescu a anunțat pe Facebook că va organiza o nouă ediție a Cenaclului Flacăra pe 23 iulie, la ora 18.00, pe plaja Corbu. Manifestarea culturală, dedicată poetului Adrian Păunescu, va avea loc cu prilejul zilei de naştere a acestuia.

„Cenaclul Flacăra a fost cea mai puternică mișcare de cultură tânără și nonconformistă din Europa de Est în perioada 1973-1985. A fost interzis de autorități pentru că promova libertatea, cultura și gândirea neîngrădită, prin muzică, versuri și dialog, opunându-se cenzurii și dogmelor epocii totalitare.”, transmit organizatorii.

Potrivit unui comunicat de presă, pe scena Cenaclului Flacăra 2022 vor fi prezente mari personalităţi şi artişti consacraţi precum: Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Magda Puskad, Emeric Imre, Cristina Buică, Radu Pietreanu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu, Adrian Mărgineanu & Dorin Pitaru, Alina Amon, Georgiana Titoiu, Harmonica, Maria Magirescu, Adriana Păunescu şi Trupa Totuşi. 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă surprinderea și indignarea în legătură cu anunțul organizării unui eveniment cultural cu denumirea de „Cenaclul Flacăra”, menit să marcheze ziua nașterii „poetului de curte” Adrian Păunescu. Organizat de către structurile de propagandă ale regimului comunist, la inițiativa lui Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații, susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu și oferirea unei alternative socialiste la muzica și poezia lumii libere.

„Într-o Românie care și-a câștigat democrația prin suferință și pierderi de vieți omenești, repunerea în scenă a unui fenomen cultural cu valențe comuniste, la 33 de ani de la Revoluție, reprezintă o rușine națională imensă și o dovadă a lipsei de considerație la adresa victimelor regimului comunist. Avem datoria morală față de cetățenii acestei țări, din generația tânără sau din cea care a cunoscut metodele propagandei comuniste, să prezentăm faptele așa cum s-au consumat în realitate și să ne asumăm responsabilitatea ca acestea să nu se mai repete vreodată.

În calitate de Președinte al IICCMER, îi solicit ferm domnului Andrei Păunescu să înceteze organizarea acestei manifestări care, repet, nu este altceva decât o palmă adresată memoriei victimelor unui regim barbar, dar și o modalitate de manipulare a tinerei generații” – a declarat Prof. univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

Evocarea unui act de propagandă comunistă, menit să consolideze dictatura lui Nicolae Ceaușescu, exclusiv în postura de fenomen cultural, este o insultă la adresa celor care au suferit și au murit ca urmare a acțiunilor represive ale regimului Ceaușescu și reprezintă o încercare de falsificare a memoriei istorice românești. În acea perioadă, valorile culturale și artistice autentice au fost folosite pentru a da credibilitate tezelor propagandei național-comuniste, mulți dintre cei care le-au întruchipat participând fără voia lor la o adevărată „operațiune de imagine” pusă la cale de regim, cu sprijinul conștient al unor oameni de cultură aflați într-o neobosită luptă pentru favorurile și atenția Puterii.

Deși în cadrul „Cenaclului Flacăra”, nu de puține ori, s-a cântat muzică adevărată și s-a rostit poezie sinceră, obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă. Sarcina dată de PCR organizatorilor Cenaclului Flacăra a fost aceea de a transforma muzica și poezia tinerilor de atunci în „ode” la adresa lui Nicolae Ceaușescu, iar prin aceasta, indiferent de meritele sale poetice, Adrian Păunescu se înscrie ferm în rândul celor care și-au făcut din susținerea regimului totalitar un mod de viață și o profesiune de credință.

În spiritul adevărului și în temeiul respectului față de victimele regimului comunist, IICCMER solicită încetarea oricăror manifestări publice menite să prezinte propaganda de tip ceaușist ca fiind un demers cultural autentic, trecând sub tăcere efectele sale devastatoare pentru viețile milioanelor de cetățeni ai României care i-au suferit rigorile.”

se arată în comunicatul IICCMER

Dumneavoastră ce opinie aveți cu privire la acest comunicat al IICCMER?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Olteanu Sorin spune

    Acest tovarăș director vorbește ca să nu tacă. Preferă să încaseze un salariu enorm fără să producă nimic. Doar împroașcă cu noroi și cu venin în jurul lui, în oameni care au făcut ceva pentru țara asta. Păunescu a creat o mișcare culturală (știu ce spun, am trăit-o) care îi aducea pe tineri (și nu numai) la concerte, îi ținea departe de alte tentații și le insufla dorința de a citi poezii, nu numai ale lui Păunescu, de a consuma literatură, nu alcool și droguri. Ca sa nu mai zic despre multele poezii scrise instant în timpul concertelor, parte dintre ele puse pe muzică tot în timpul concertelor. Pentru ca pe scenă, alături de Poet, erau mulți alți oameni de cultură, mulți dintre ei oameni simpli, transformați în „vedete” de canaclu. Societatea post-revoluție ce a oferit tinerilor, nouă tuturor oamenilor simpli și muncitori ? O societate coruptă, o listă de „conducători” hoți și corupți, care au distrus industria românească și au vandut-o pe bucățele, care au distrus școala românească prin multiplele și toantele modificări făcute de miniștri nepricepuți, neaveniți și încrezuți. Toate acestea au condus la ceea ce avem azi, tineri analfabeți funcționali, mulți dintre ei alcoolici și drogați, care nu nici cea mai mică fărâmă de patriotism. În cei 33 de ani post-revolutționari nu s-a clădit nimic, doar s-a distrus. Și vine acum acest director și îl înfierează pe Păunescu poet de casă că a făcut propagandă regimului. Dar s-a gândit măcar o secundă ca pentru a reuși să faci cultură adevărată în acele timpuri trebuia să faci și niște concesii. Prin cenaclu, Păunescu a făcut ceva pentru România. Tu, tovarășe director ce ai făcut pentru țară, ce rămâne în urma ta ???

  2. E. S. spune

    Câinele, când nu are ce face….

    1. Marius spune

      Cititi cv ul acestui director, ce studii, in ce perioada, ce functii a ocupat, la ce institutii de prestigiu a fost agreat sa predea si veti vedea ca nici macar nu are rost sa fie luat in seama. Vrea el sa scrie istoria unui neam? Ne spune el ca Paunescu facea propaganda comunista? Am trait vremutile alea si pot spune ca era o gura de oxigen pe care o putea da neamului asta. Ca platea in felul lui tribut comunismului doar ca sa vedem in noi ca mai exista o umbra de speranta? Eu personal pot trece cu vederea. Care este diferenta dintre acest director si comunistii pe care ii aminteste? Niciuna. Si el si aia ne spuneau ce e bine sa gandim si ce nu. Ridica el piatra sa dea primul? Sa i fie rusine. Am inteles ca trebuie sa si justifice salariul dar uita ca acele vremuri, pe care poate le a trait prin gradinita, erau atat de grele incat ce facea Paunescu era un pansament pe suflet. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate