Celebra benzinărie cu „11.10 lei/litru” a primit o amendă consistentă. Rezultatele primei zile de controale pe piața de combustibil
La Guvern s-au prezentat în această seară concluziile primelor controale efectuate astăzi de către autoritățile statului român. Încă de dimineață, premierul Nicolae Ciucă a convocat la guvern, în cadrul unei ședințe dedicate situației generate de creșterea prețurilor la carburant în cursul zilei de ieri, miniștri din Guvernul României – ministrul energiei, ministrul economiei – dar și reprezentanții structurilor cu atribuții de control în astfel de situații – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Consiliul Concurenței, ANAF. De asemenea, ministrul de finanțe a fost prezent la această întâlnire, alături de secretarul general al Guvernului și șeful cancelariei.
„Până la acest moment, pot să vă prezint situația controalelor raportate de aceste structuri. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a controlat peste 70 de stații de carburant pe întregul teritoriu al țării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanți în România, care are pe teritoriul național 215 stații de carburant. Odată cu amenda a fost propus și semnat deja ordinul președintelui ANPC, Horia Constantinescu, ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanți.”,a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
De asemenea, stația de la Beiuș devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri prin nivelul extrem de ridicat și de nejustificat al prețului practicat, mai exact 11.10 lei/litru, a fost amendată cu 35.000 de lei.
Dan Cărbunaru a mai precizat că a fost propusă și semnată și în acest caz o decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte – mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de ANPC, pe lângă sancțiunea dată se impune și revenirea la prețul anterior.
Potivit autorităților, în multe dintre aceste situații, după controalele ANPC, s-a constatat faptul că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la prețuri mai mari.
„Repet, era vorba de stocuri preexistente, nu de noi stocuri de carburant. Există încă patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alți operatori economici, din Cluj și din Galați, așa cum vă spuneam, ordinul acesta de încetare a practicilor comerciale incorecte implicând revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv, considerând inspectorii ANPC că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele două zile.”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Rezultatele complete ale controalelor urmează să fie anunțate public, pe măsură ce se finalizează analiza instituțiilor implicate.
„Nu în ultimul rând, aș vrea să semnalez și verificările începute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență la nivelul structurilor teritoriale. Am văzut foarte multe imagini cu recipiente improvizate care au pus în pericol și participanții la trafic, uneori poate și stațiile de benzină unde erau încărcate. În cursul zilei de mâine vor reveni colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență cu o primă analiză și cu primele măsuri pe care le-au dispus în astfel de situații, pentru că au existat deja foarte multe imagini care au circulat în spațiul public cu astfel de forme total nepotrivite și periculoase de transport a unor materiale inflamabile.”, a punctat Dan Cărbunaru.
Specialiștii ISU atenționează că alimentarea cu carburanți în recipiente neconforme creează o stare de pericol, atât la nivelul stației de distribuție de carburanți, pe durata deplasării autoturismelor în trafic, dar și ulterior, în timpul depozitării. Deja Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a notificat operatorii economici care au lanțuri de distribuție de carburanți privind pericolul generat de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. De altfel, personalul stațiilor de distribuție are această obligație de a executa, exploata, dezafecta și utiliza stațiile de distribuție a carburanților la autovehicule în condiții de siguranță.
Ca atare, distribuirea carburanților în recipiente transportabile din mase plastice: canistre, bidoane, tomberoane sau din sticlă – este interzisă!
„În privința situației create ieri și a modului în care în social media și în anumite canale mass-media au circulat o serie întreagă de informații neconforme cu realitatea, aș vrea să vă spun că Guvernul României dezaprobă și va acționa prin pârghiile pe care le are la orice încercare de a provoca dezechilibre și de a induce dezinformări în spațiul public.
Este o perioadă sensibilă, cu foarte multe probleme de securitate. Se simt, din păcate, încă, efectele agresiunii militare ruse în Ucraina și riscăm să amplificăm prin manipulări și dezinformare o situație care oricum este extrem de complicată. Ca atare, urmărim inclusiv aceste aspecte, luăm măsuri pentru a contracara inclusiv aceste forme de război informațional, încercări de a crea instabilitate și de a răspândi nejustificat panica în rândul populației, un motiv în plus să salutăm și să mulțumim inclusiv mediului de afaceri, care astăzi a reacționat şi a transmis mesaje extrem de clare, de coerente, privind încrederea pe care românii să o aibă în vedere atunci când analizăm astfel de informații.
Așadar, informați-vă din surse verificate. Autoritățile statului au acționat în cursul acestei zile pentru a verifica concret în ce context și cât de gravă era această informație care circula în spațiul public și care a provocat toată această complexitate de factori și primele măsuri deja, după cum ați văzut, au fost luate.”, a conchis Dan Cărbunaru.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reiterat că România nu are nicio problemă cu stocurile de petrol și nici cu stocurile de carburanți, existând suficiente resurse. Astfel, nu există motive pentru creșterea prețurilor la combustibili în următoarea perioadă.
„Românii nu au de ce să se teamă că vom ajunge să nu existe benzină și motorină în stațiile de distribuție. Nu există, de asemenea, nici un motiv pentru explozia prețurilor, așa cum s-a întâmplat ieri și este, practic, regretabil absolut tot ce s-a întâmplat ieri și această manipulare care a fost făcută.
Am spus încă de aseară că suntem într-o situație complicată, cu conflict armat la granița României cu această agresiune a Federației Ruse asupra Ucrainei și eu în continuare, eu personal, cred că ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României.
Deci, încă o dată, nu avem absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, cu stocurile de benzină și de motorină. Cei doi mari producători sunt pregătiți și pot să se aprovizioneze absolut toate stațiile de distribuție din țară.”, a precizat Virgil Popescu.