Cel mai mare dosar de corupție din Neamț a fost trimis în judecată de DNA

16

caracatitaAni de zile, ziarpiatraneamt.ro a fost singura publicație care a scris clar, cu nume de persoane și nume de firme, despre corupția ce gravita în jurul TCE 3 BRAZI SRL.
În tot acest timp, am fost haituiți de slugile TCE 3 Brazi care ne-au trimis pe cap toate controalele posibile, ne-au fabricat 8 plângeri penale mincinoase și ne-au târât în 2 procese civile cu case de avocatură celebre. Din toate abuzurile la care am fost supuși am ieșit bine, dar ce ramane și nu se poate șterge este nesimțirea fără margini a colegilor de la EST TV si Monitorul de Neamț care, la comanda finanțatorului lor de la TCE 3 Brazi, au făcut tot ce au putut să ne denigreze și să combată fiecare adevăr pe care noi îl spuneam, inducând nemțenilor ideea că noi am fi niște mincinoși care vrem să stricăm imaginea patronului TCE.
Iată că după ani de zile în care au curs râuri de lături la adresa publicației noastre și am îndurat cele mai abjecte acuzații de manipulare și dezinformare pe subiectul TCE 3 Brazi, azi a apărut un comunicat de la DNA în care se face referire la toate numele și firmele de care noi vorbeam și care au format grupul infracțional ce a produs cele mai mari fraude din acest județ.
Dare de mită, luare de mită, grup infracțional organizat, fals, uz de fals, fraudă și multe alte fapte în formă continuată și calificată. Zeci de firme implicate, zeci de persoane acuzate, milioane de euro prejudicii, instituții ale statului implicate. O întreagă mafie de care doar noi am vorbit și doar noi vom vorbi în continuare, deoarece aceasta mafie încă mai respiră și controlează o parte a presei și a instituțiilor din Neamț.

Mulțumim celor care ne-au sprijinit în acești ani în care am luptat cu această caracatiță a corupției, dar în special mulțumim pentru corectitudine și pentru refuzul de a face abuzuri la comandă tuturor judecătorilor, procurorilor, polițiștilor și celorlalte organe de control în fața cărora am ajuns în urma reclamațiilor fabricate de acest clan mafiot care voia să ne închidă gura cu orice preț. 

Comunicat presa DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

BĂLĂU RADU, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– două infracțiuni de dare de mită,

ASTANEI CIPRIAN, la data faptelor director adjunct al Oficiului județean de Plăți pentru dezvoltare Rurală și Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamț, MIHĂILĂ VASILE,TĂRÎȚĂ COSTEL, GRIGORAȘ MARIA, angajați în cadrul holdingului TCE 3 BRAZI, DOBROVĂȚ SIMONA-ADRIANA, expert în cadrul (O.J.P.D.R.P.) Neamț,MITITELU LIVIU – MARIUS, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

BELCIUG ANA, angajată în cadrul holdingului TCE 3 BRAZI, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– două infracțiuni de complicitate la dare de mită,

LUKACS ANNA-MARIA, BUTUNOI ANDREEA-VALENTINA, experte în cadrul (O.J.P.D.R.P.) Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– luare de mită,
– fals intelectual în formă continuată,
– constituirea unui grup infracțional organizat,

SC TCE 3 BRAZI SRL cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și calificată,

S-a mai dispus trimiterea în judecată a 20 de societăți comerciale (firme din holdingul TCE 3 BRAZI) ca persoane juridice, respectiv:
SC AGROBIN PREST SRL, SC AGROTEL PREST SRL, SC TARAGRO PREST SRL, SC VANMAR PREST SRL, SC AGROVAS PREST SRL, SC ONAGRO PREST SRL, SC IANAGRO CONSULTING PREST SRL, SC AGROELI CONSULTING PREST SRL, SC AGROBA PREST SRL, SC AGROCIV PREST SRL, SC ELBA AGROCONSULTING SRL, SC GRIMAGRO PREST SRL, SC COSTAGRO PREST SRL, SC LIA AGROCIP SRL, SC AGRONAR PREST SRL, SC AGRONILIA PREST SRL, SC AGRODIN PREST SRL, SC TERRASIV PREST SRL, SC AGROANNA PREST SRL și SC AGROGENA PREST SRL cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2012, inculpații Astanei Ciprian, director adjunct al Oficiului județean de Plăți pentru dezvoltare Rurală și Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamț (în prezent Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț), Bălău Radu, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL și o altă persoană care controla holdingul TCE 3 BRAZI , au constituit un grup infracțional organizat, în vederea fraudării fondurilor europene.
La acest grup au aderat ulterior și inculpații Mihăilă Vasile, Grigoraș Maria, Tărâță Costel, Belciug Ana (toți angajați în cadrul firmelor din holding), Lukacs Anna-Maria, Butunoi Andreea – Valentina (ambele experte în cadrul O.J.P.D.R.P. Neamț) și Mititelu Liviu – Marius, în vederea fraudării fondurilor europene.
Scopul urmărit și atins de grupare a fost obținerea de către SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziționarea de utilaje agricole), prin crearea de condiții artificiale, cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.
În concret, sub coordonarea inculpatului Bălău Radu au fost înființate, prin intermediul unor persoane interpuse (toți angajați ai societăților afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăți comerciale, prin intermediul cărora inculpații au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziționarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanțare în numele fiecărei firme nou înființate.
Scopul acestui mecanism a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin P.N.D.R și pentru îndeplinirea și a celorlalte condiții de finanțare: punctajul, îndeplinirea condiției de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activități similare în ultimii 3 ani.
În aceste condiții, au fost depuse 20 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri europene (în sesiunea iunie – iulie 2010, aferentă măsurii 312), ulterior contractate (în anul 2011) și implementate (până în anul 2012).
Punerea în practică a acestui mecanism infracțional elaborat a fost posibilă cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț (fost Oficiul județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit). Astfel, directorul adjunct Astanei Ciprian împreună cu Dobrovăț Simona-Adriana, Lukacs Anna-Maria și Butunoi Andreea–Valentina – funcționari implicați în verificarea cererilor de finanțare/plată – nu au evidențiat condițiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari și nu au sesizat neregulile de care au luat cunoștință în mod direct, atât la depunerea cererilor de finanțare, dar mai ales pe parcursul verificării cererilor de plată.
În acest context, în perioada 20 iulie 2011 – 23 mai 2012, Bălău Radu, prin intermediul inculpatei Belciug Ana, a dat inculpatelor Lukacs Anna-Maria și Butunoi Andreea – Valentina, experți verificatori în cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul OJPDPP Neamț câte 40.000 lei, în patru tranșe, pentru ca acestea să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu.

În cauză, prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro suma reprezentând totalul plăților acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala celor 20 de societăți comerciale.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Astanei Ciprian, Bălău Radu, Grigoraș Maria, Mihăilă Vasile, Butunoi Andreea – Valentina și Lukacs Anna-Maria.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii luate dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
16 Comentarii
  1. george spune

    Ai facut o analiza lucida, FLORINE, din pacate asta-i adevarul !

  2. maria spune

    Dar adevaratul vinovat care a distrus economia forestiere a jud. Neamt de ce nu a fost vazut si verificat in timpul vietii lui mizerabile?A fost numit de PSD si a condus judetul Neamt. Multi ar trebui sa tremure .

  3. terente revine! spune

    nu ati fost singurul impotriva mafiei de la tce 3 brazi.aveti toate comentariile lui coroi.slugoii de la est tv in frunte cu marele ziarist traian au luat masura eliminarii de la emisiunile est tv a presupusului coroi deoarece la criticat pe tatucul lor.cunosc toate momentele maririi si decaderii lui culita.poate va documentati un pic privind evolutia insolventii lui tc trei brazi aflat pe rol la tribunalul neamt la fina lui culita.acolo sa vedeti minuni si stergeri cu buretele.

  4. Vanea Mafiotul spune

    Dupa stau si ei 3 ani in puscarie, combinatie asta sa furi 100 de meleoane si sa stai 3 ani in puscarie ca bossu`

  5. Vanea Mafiotul spune

    O sa ajunga la toti dar dupa ce ascund banii sa nu ii mai gaseasca nimeni

  6. Ciobanu Vlad spune

    CARACATITA CRIMINALA din PRIMARIE cand va fi ANCHETATA , JUDECATA si ARESTATA ?

  7. Cristina Moldovanu spune

    Hai încet încet ajungeți la toți

  8. Mihaela Lupoi spune

    Coruptia e mare si in comune…ar fi necesare niste controale serioase…

  9. NICOLAE BIRSAN spune

    Este doar o PICATURA intr-un OCEAN unde CRIMA ORGANIZATA INSTITUTIONALIZATA a pus STAPANIRE pe toate INSTITUTIILE STATULUI de pe plan loca .
    Daca mai traia TARATA si acum ….acest dosar era pastrat la prescrierea faptelor …..

  10. Costyana Dragan spune

    ASA LE TREBUIE BRAVO VOUA.LA PUSCARIE CU EI.

  11. Vasile Cosma-Darius spune

    Cu ajutorl lui Vacăroiu a inceput Tărâță cred ca sunt neamuri

  12. Motanul Mustacios spune

    Morţii cu morţii, viii cu puşcăriile.

  13. FLORIN spune

    Apa de ploaie in comparatie cu cit s-a furat la primaria Piatra Neamt unde nu este nici o ancheta.

    Asta e motivul pentru care DNA-ul nu mai are credibilitate.

    Rezultatele luptei impotriva coruptiei sunt derizorii.

    Sentinte de 2 lei si recuperare zero a prejudiciilor.

    Atit timp cit nu sunt trasi la raspundere cei din Parchet/IPJ/DIICOT/Tribunale pentru ca au patronat si facilitat jaful colosal de sute de miliarde euro din ultimii 20 de ani Romania ramine o tara mafiota,nefunctionala si ne-democratica si fara viitor.

  14. Petre Cojoc spune

    Doar de unde putea să-și facă televiziune, dacă nu din hoții? Ce, e așa de simplu să-ți faci televiziune? Cred că hotia a început de la înființare, cu Insula Mare a Brăilei!

  15. Morariu Dimitrie spune

    E un inceput!!

  16. Theodora Hemei spune

    Poate are cineva curaj sa ajungă și la Tarcau, la „Marele” Găină.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate