Cealaltă față a adevărului: povestea fetițelor din NEAMȚ care-și vând jucăriile în lacrimi. Lucrurile sunt rareori ceea ce par

9

UPDATE:

Citiți și: VIDEO și declarații în exclusivitate]: Mărturia mamei copilașilor care-și vând jucăriile pe caldarâm – O poveste dramatică din culisele luptei pentru…

Cu câteva zile în urmă atât presa locală cât și cea națională mediatizau cu un dramatism care ar face și pietrele să plângă acel caz al fetițelor din Roman care-și vindeau jucăriile pentru a strânge bănuții necesari achitării facturilor. Povestea s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă prin toate cotloanele social-media și a sensibilizat sufletele multor oameni pentru că, la drept vorbind, nu poți rămâne indiferent în fața unei asemenea situații.

Campionatul de copy-paste viteză și goana după rating

Pentru cei care nu sunt la curent cu subiectul, voi încerca să fac un rezumat: 7 copilași se află într-o situație delicată după ce tatăl acestora a decedat în Franța în urma unei afecțiuni medicale iar mama biologică a rămas doar cu titlul, fără a fi implicată în viața lor. Sora vitregă, o tânără în vârstă de 29 de ani, mamă la rândul ei, și-a asumat creșterea fraților și este depășită de situație. De aici, povestea a căpătat o amploare care nu este conformă cu realitatea și voi explica în cele ce urmează de ce, cu argumente.

Am luat legătura cu Carmen Suciu, reprezentanta asociației „Născută Înger” care s-a implicat fără să ezite pentru a ajuta această familie – am considerat că așa este decent, să cer un punct de vedere persoanei care a preluat acest caz cu toate că un CTRL C – CTRL V m-ar fi scutit de foarte mult timp. Așa cum am anticipat, adevărul se situează undeva la mijloc.

Ca o primă precizare, este vorba despre 6 copii și nu de 7, așa cum au preluat toate trusturile de presă: 5 copilași cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani proveniți din relația tatălui (ulterior decedat) cu mama care nu pare a fi foarte interesată de soarta lor și un alt minor, copilul surorii de 29 de ani.

În al doilea rând, în fotografia pasată din publicație în publicație NU se află 2 surori ci una dintre fetițele care fac subiectul acestui articol alături de fetița…unui vecin, aspect confirmat atât de Carmen Suciu cât și de voluntarii asociației care au făcut nenumărate drumuri pentru a le aduce cele necesare. Trecem și peste acest aspect.

În al treilea rând, este absolut jenant ca jurnaliștii unor publicații care au doar pretenții – dar nu fac un minimum de cercetare – să sune inflamați la instituțiile direct implicate pentru a cere demisiile unor oameni cărora nu au avut bunul simț de a le solicita mai întâi un punct de vedere oficial sau nu, măcar pentru corecta informare.

Iată, pe scurt, ce am aflat noi: după decesul tatălui și potrivit afirmațiilor tinerei, familia s-a întors acasă, în Roman, iar bruma de bani agonisită de tatăl care s-a stins a fost cheltuită pe repatriere și tot ceea ce a ținut de înmormântare. Din momentul în care Carmen Suciu a preluat acest caz, familiei nu i-a lipsit nimic. Toate facturile restante au fost achitate, pachetele cu mâncare veneau săptămânal iar domnul Tărâță s-a oferit să suporte costurile unei centrale mai performante, doar că nici așa nu a fost bine, iar problemele au început să apară în momentul în care tânăra s-a cam dezis de tot ajutorul primit și a considerat că e mai ușor să inițieze o strângere de fonduri, în condițiile ei, ÎN PARALEL cu ajutorul constant oferit de asociație (Anunțul AICI – CLICK). Au apărut și afirmațiile mincinoase, de tip „Nu m-au ajutat, n-au făcut, nu e chiar așa” și micile mofturele: pachetele nu sunt bune pentru că în Franța s-au obișnuit să mănânce cașcaval, pateuri și croissante, la depozit nu merg să aleg hăinuțe pentru frățiori pentru că e prea departe, nu sunt de acord să pun paturi suspendate să stea copiii în 2 camere (pentru a nu încălzi TOATĂ casa) pentru că în Franța fiecare avea camera lui cu TV, și așa mai departe.

Eu personal ,împreună cu colegii mei voluntari din Roman și Piatra Neamț ai asociației Născută Inger le-am plătit facturi restante de peste 6000 lei, le-am asigurat ghiozdane și rechizite la cei 6 copii, plus alimente, aproape săptămânal sau cel mult la 2 săptămâni de cel puțin 500 lei de tură, le-am dus saci, saci cu de toate inclusiv jucăriile cu pricina, transmite Cecilia Mancaș, voluntar al asociației „Născută Înger”.

Casa familiei din Roman

Este de înțeles impactul psihologic atunci când obișnuit fiind cu un stil de viață mai mult decât decent ajungi în situația în care ești nevoit să strângi cureaua, însă acest aspect nu justifică un asemenea comportament. Absolut toate chitanțele și bonurile care atesta plata facturilor și achiziționarea celor necesare sunt păstrate de Carmen Suciu și voluntarii ei. Mai jos, un mic exemplu legat de evidența cheltuielilor:

Nu este pentru prima dată când Carmen Suciu se zbate pentru a ține o familie pe linia de plutire iar drept mulțumire primește înapoi căldări cu noroi:

„Am făcut tot ceea ce a fost posibil împreună cu voluntarii mei și cu DAS Roman, m-am implicat trup și suflet însă…iată răsplata. Am peste 100 de copii la Girov care mi-au frânt sufletul întrebându-mă ce gust are parizerul și dacă am mâncat vreodată, rugându-mă să le aduc 2 felii subțiri…acolo da, într-adevăr, este un caz dramatic”.

Am luat legătura și cu Viceprimarul Municipiului Roman, Radu – Constantin Samson pentru a înțelege cum poate fi gestionată această situație pe termen lung:

„Da, este complicat pentru că situația aceasta este creată de un vid legislativ. Mama copiilor nu este decăzută din drepturi iar sora mai mare nu este în acest moment tutorele legal. În cazul în care va primi tutela în instanță iar mama va fi decăzută din drepturi, atunci ea (n.red: sora) va putea beneficia de o indemnizație în valoare de 600 de lei pentru fiecare copil. Este deschis un proces în vederea obținerii custodiei”.

Despre aceste viduri legislative la care a făcut referire Viceprimarul Samson v-ar putea povesti Carmen Suciu zile întregi, totul din perspectiva unui om care se lovește de ele la tot pasul dar…e mai ușor să presupui și să acuzi decât să te documentezi.

Până una-alta, sfatul nostru este să nu luați ad literam sintagma atribuită creștinismului „crede și nu cerceta”. Există și drame mai mari care nu fac subiectele primelor pagini.

Mai multe detalii despre acest caz AICI, AICI, AICI.

Nota bene: povestea a fost preluată și de StirileProTV însă articolul a fost șters ulterior

Update 30 septembrie: pagina dedicată strângerii de fonduri („Donează pentru 6 suflete”) a fost de asemenea ștearsă.

UPDATE: DECLARAȚII ÎN EXCLUSIVITATE – Mărturia mamei copiilor precum și relatările altor persoane implicate în acest caz, mai jos – CLICK:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Anghel Anca spune

    Dacă faci un binesi dai un an sau altceva îl dai cu toata inima.Nu trebuie sai judeci tu,are Dumnezeu grija de asta nu suntem în măsura sa judecam pe nimeni.Ai dat un bănuț nu te interesează ce face cu el dacă nu nu mai da

  2. irimia spune

    felicitari. multumim ca ne-ati spus adevarul
    dupa mine ar trebui lasati sa se descurce singuri o perioada.
    minciuna se pedepseste.
    nemultimitului i sr ia darul…

  3. Daniela spune

    4 ore am lucrat pt 50 de lei. Am vazut o batranica care mi-a rupt sufletul. I-am dat ei banutii. La nici 5 min, au venit cu masina dupa ea ( sa colecteze banii) la cine sa mai faci bine?

  4. bebi spune

    Da muieți îs posmagii ???

  5. Min spune

    Doamna Carmen Suciu are toata admiratia mea pentru munca depusa non-stop. Are multa rabdare,mai multa decat as fi avut eu in locul dumneai. Dar din motivele de mai sus,prefer sa nu ajut oameni si sa fac ce pot pentru animale. Am facut pachete pentru un tanar care nu avea nimic. La al 3-lea pachet(mai mic decat primul ca nu am avut foarte multi bani atunci) si-a dat ochii peste cap ca nu era suficient si mi-a urlat in fata ca il las sa moara de foame. Asa ca de atunci, aleg sa imi vad de-ale mele. Sigur,nu sunt toti la fel,dar tare am senzatia ca multi vor totul fara sa faca nimic.

    1. Vali spune

      Știți cum se spune;degeaba îi dai unui necăjit 6 zile la rând dacă nu îi dai și a 7-a zi. Ajung sa considere că li se cuvine

      1. Daniela spune

        Din pacate cred ca sora vrea sa profite din urma tragediei nu cred ca acei copilasi vor camera fiecare separat sau alte alea.Dna Carmen Suciu din acei copii care nu au mancat o felie de parizer in viata lor este vreunul adoptabil?

    2. Claudia spune

      Trist și adevărat. Nu o sa uit niciodată ziua în care am vrut sa ajut pe cineva. Eram la facultate și cu ultimii bani mi-am cumpărat un pateu. Observând 2 pași mai incolo o „mama” (îmi mențin ghilimelele) cu un copil în brate la cerșit, i-am dat ei pateul din care nu apucasem sa mușc. Mi l-a aruncat pe jos ca ce face ea cu pateul ala, ca ea vrea bani. Știu ca nu toți sunt la fel dar de atunci mi s-a luat de ajutat

      1. Loredana spune

        Cu cativa ani in urma, un copil rrom mi-a cerut un leu, i-am dat leul, apoi mi-a cerut ceva de mancare – eram la metrou si acolo era o patiserie- , m-am oferit sa-i cumpar ceva, dar el voia sa iesim impreuna afara unde se vindeau produse Fornetti, asa ca am refuzat, iar drept rasplata am primit o palma puternica pe spate. Deci, da, am ajuns la concluzia ca e mai bine ajuti un animal decat un om (in timp ce scriu, langa mine sta o pisica pe care am luat-o pe strada. Imi ofera atata iubire animalul acesta in fiecare zi!)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate