Cea mai veche fosilă de „biban de mare european” a fost descoperită de o echipă de cercetători români de la Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț și Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

0

Cea mai veche fosilă de „biban de mare european” a fost descoperită de o echipă de cercetători români de la Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț și Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Dr. Ionuț Grădianu, Muzeul de Științele Naturale din Piatra-Neamț, UBB; Drd. Marian Bordeianu, UBB; Prof. Dr. Vlad Codrea, UBB).

Specia Dicentrarchusoligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani (Oligocen), a fost publicată în ianuarie 2022 în prestigioasa revistă științifică “Historical Biology” (Taylor & Francis Group) – detalii aici – click.

Bibanul de mare european sau Lavracul [Dicentrarchuslabrax (Linnaeus, 1758), D. punctatus Bloch, 1792], este unul dintre peștii marini cu o mare importanță economică.

Acești pești migratori populează estuarele, lagunele și zonele de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane și regiunile estice ale Oceanului Atlantic.

De-a lungul timpului acești pești au fost intens studiați în vederea hibridizării și creșterii în scopuri comerciale, însă până acum, se cunoșteau foarte puține date despre strămoșii lor. Descoperirea se referă la un schelet aproximativ complet care se deosebește morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi, deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate