Cea mai mare pensie din România

0

Conform informațiilor primite de economica.net de la Casa Naţională de Pensii, cea mai mare pensie din România o primește un magistrat din București, aceasta fiind de 40.963 lei/lună. Bărbatul primește pensie de la 1 iulie 2005.

Pensiile magistraţilor sunt reglementate prin Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, conform căreia cei care au cel puţin 25 de ani vechime în magistratură, la împlinirea vârstei de pensionare, beneficiază de o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Pensia de serviciu a magistraţilor este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine fiecărui pensionar de lux, stabilită în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat (şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă). Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani în funcţia de judecător sau procuror, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1%, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării. Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat.

pensie

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate