Cea mai mare descoperire dupa manuscrisele de la Marea Moarta?

0

70 de carti din metal au fost descoperite intr-o pestera din Iordania, iar aceasta descoperire este una nepretuita pentru teologi si istorici. Aceasta colectie de carti este remarcabila prin faptul ca paginile lor sunt din metal si legate cu sarma. Continutul lor ar putea fi veriga lipsa in aflarea unor secrete legate de inceputurile crestinismului.

Oamenii de stiinta sunt destul de rezervati in ceea ce priveste autenticitatea lor, insa, in cazul in care valoarea lor ar fi confirmata, acestea ar putea fi cea mai mare descoperire de la aflarea manuscriselor de la Marea Moarta in 1947. Paginile care nu sunt mai mari decat un card de credit sunt pline de simboluri si cuvinte care par sa se refere la Iisus si, cel mai probabil, la crucificare si inviere. Majoritatea cartilor sunt ferecate, facandu-i pe academicieni sa speculeze ca acestea ar fi colectia de codice pierdute mentionata in Apocalipsa.

Cartile au fost descoperite in urma cu 5 ani intr-o pestera din Iordan unde s-au refugiat crestinii dupa caderea Ierusalimului in anul 70. Primele teste pe metal au indicat ca o parte dintre carti dateaza din primul secol d. Hr. Estimarea este facuta dupa coroziunea metalului, despre care specialistii spun ca nu poate fi obtinuta artificial. Daca aceasta concluzie este validata in mod oficial, cartile descoperite fac parte din cele mai timpurii documente crestine, precedand scrierile Sfantului Pavel. Ipoteza ca aceasta ar contine relatari ale ultimilor ani din viata lui Iisus a starnit entuziasmul oamenilor de stiinta din domeniul teologiei si arheologiei.

Cu toate acestea, cel mai mare mister al cartilor este altul. Dupa ce au fost descoperite de un beduin iordanian, se pare ca au fost confiscate de un beduin israelit care le-a dus in Israel.  Din acest motiv, guvernul iordanian incearca sa repatrieze manuscrisele. Proprietarul actual neaga acuzatile si sustine ca documentele s-ar afla in familia sa de 100 de ani.

Printre simboluri se numara crucea, mormantul, zidurile cetatii. Foarte multe detalii confirma originea iudeo-crestina a cartilor. Vom vedea ce confirmari va aduce stiinta in legatura cu valoarea istorica si continutul acestor carti si daca majoritatea ipotezelor vor fi validate.

Cea mai mare descoperire dupa manuscrisele de la Marea Moarta?

Ilona Popescu

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate