Ce să faci când ai durere de gât
Durerea de gât reprezintă un termen general care se utilizează pentru a reda senzația de iritație, durere la înghițire sau disconfort care se resimte în regiunea faringelui. Foarte frecvent, senzația dată se accentuează la înghițire. Durerea de gât la copii, este foarte frecventă și deseori nu reprezintă motiv de îngrijorarea. Afecțiunea trece de obicei în câteva zile.
Cauzele durerii în gât
Sunt numeroase cauze care pot provoca dureri în gât. Cel mai des durerile în gât sunt cauzate de bacterii și virusuri. Infecțiile virale frecvent întâlnite sunt:
- Gripa;
- Răceala;
- Varicela;
- Pojarul:
- Mononucleoza infecțioasă:
Cele mai frecvente infecții bacteriene sunt:
- Infecția cu streptococ;
- Difteria;
- Tusea convulsivă;
Simptomele asociate cu durerea în gât
Durerea în gât poate fi acompaniată de înroșirea și umflarea zonei afectate, senzație de iritație, de uscăciune sau arsură la nivelul gâtului.
De asemenea, se pot întâlni dureri în timpul vorbirii, dureri în gât la înghițire și răgușeală.
Alte simptome ce se pot întâlni sunt:
- Dureri de cap;
- Pierderea apetitului;
- Febra;
- Tuse;
- Frisoane;
- Înroșirea ochilor;
- Strănuturi;
- Curgerea fluidelor nazale;
- Congestia nazală;
Tratamentul durerii de gât
Cu apariția primelor simptome, putem începe tratamentul durerii în gât cu așa numite leacuri bătrânești pentru durere în gât precum: program de somn regulat, odihnă suficientă, consumul a cât mai multe lichide, îndeosebi infuzie de plante medicinale cu miere sau supă caldă de pui, gargară cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu, sirop de ridiche neagră, o baie caldă etc.
În astfel de perioade este binevenit un umidificator de aer. Este util de evitat elementele cu efect iritant, cum sunt băuturile și alimentele foarte reci, fumul de țigară, condimentele puternice.
De asemenea, la domiciliu puteți administra diverse remedii pentru durere în gât cu efect antiinflamator cum ar fi pastile pentru dureri de gât Septocalmin, Trachisept, Strepsils.
Se recomandă în perioada când aveți durere în gât, să evitați exercițiile fizice sau oricare alt efort. Odihna și anturajul de confort și calm grăbesc vindecarea. Trebuie să aierisiți locul unde vă aflați și să păstrați o temperatură confortabilă.
Complicațiile
Durerea de gât poate fi un simptom trecător sau ne poate vorbi despre o afecțiune mai severă, ce necesită tratament țintit. Printre acestea se pot enumera:
- Boli infecțioase ca scarlatina, ebola, tetanosul;
- Crupul laringian – care duce la inflamarea amigdalelor, nodulilor limfatici umflați;
- Oreionul, rubeola, herpangina, varicela – de asemenea pot genera o varietate de simptome printre care și durerea de gât;
Întrucât este un simptom care face dificil sau împiedică consumul de alimente, durerea în gât care durează mult timp poate duce la anemie și scăderea în greutate.
Evitarea durerii de gât
- Evitați factorii iritanți care pot provoacă inflamația gâtului: poluarea, fumul de țigară, schimbări de temperatură, ridicarea vocii;
- Evitați contactul apropiat cu persoane care suferă de durere de gât;
- Consumați alimente sănătoase. Fructele și legumele contribuie la întărirea sistemului imunitar;
- Respirați pe nas, pentru ca nasul este un excelent filtru de bacterii și alți factori iritanți.