Ce medicamente se folosesc la Piatra-Neamț pentru tratarea pacienților COVID-19 din spital

0

În cadrul unei raportări efectuate de Spitalul din Piatra-Neamț către Instituția Prefectului Neamț pe 22 septembrie, s-au prezentat stocurile de medicamente din farmacia spitalului „conform schemelor de tratament aprobate de Ministerul Sănătății”.

Pentru fiecare medicament în parte am extras din prospecte utilitatea acestora. Pe numele medicamentului există link spre prospectul integral publicat pe site-ul ANM sau EMA.

Precizăm că aceste medicamente trebuie administrate DOAR DE CADRE MEDICALE ABILITATE ȘI LA RECOMANDAREA MEDICULUI. Articolul are rol exclusiv informativ.

Cefort – este un antibiotic care se administrează adulţilor şi copiilor (inclusiv nou-născuţilor). Acesta acţionează prin distrugerea bacteriei care determină apariţia infecţiei. Acest medicament aparţine unui grup de medicamente denumite cefalosporine. CEFORT este indicat pentru tratamentul infecţiilor
• de la nivelul creierului (meningită).
• plămânilor.
• urechii medii.
• de la nivelul abdomenului sau peretelui abdominal (peritonită).
• tractului urinar şi rinichilor.
• de la nivelul oaselor şi articulaţiilor.
• pielii şi ţesuturilor moi.
• din sânge.
• de la nivelul inimii.

Acesta poate fi administrat:
• pentru tratamentul anumitor infecţii cu transmitere sexuală (gonoree şi sifilis).
• pentru tratamentul pacienţilor cu un număr scăzut de celule albe ale sângelui (neutropenie) care au febră
din cauza unei infecţii bacteriene.
• pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu infecţii la nivelul plămânilor, însoţite de bronşită cronică.
• pentru tratamentul bolii Lyme (cauzată de înţepătura de căpuşă) la adulţi şi la copii, inclusiv la nounăscuţi cu vârsta de peste 15 zile.
• pentru a preveni infecţiile care pot apărea în timpul intervenţiilor chirurgicale.

Clexane – conţine substanţa activă denumită enoxaparină sodică. Aceasta aparţine unui grup de medicamente denumite „heparine cu greutate moleculară mică” sau HGMM (LMWH în engleză).

Acţionează pe două căi:
1) Previne creşterea cheagurilor de sânge deja formate. Aceasta ajută organismul dumneavoastră să le distrugă şi le împiedică să vă facă rău.
2) Previne formarea unor noi cheaguri de sânge.

Poate fi utilizat pentru:
– Tratarea cheagurilor de sânge prezente în sângele dumneavoastră.
– Prevenirea formării cheagurilor de sânge în sângele dumneavoastră, în următoarele situaţii:
o înainte şi după o intervenţie chirurgicală.
o când aveţi o boală cu durată scurtă şi nu vă veţi putea mişca pentru o perioadă de timp.
– prevenirea formării cheagurilor de sânge atunci când aveţi angină pectorală instabilă (în care nu ajunge suficient sânge la inima dumneavoastră) sau după un infarct miocardic.
– prevenirea formării cheagurilor de sânge în tubulatura aparatului de dializă (utilizat pentru persoanele cu probleme severe de rinichi).

Dexametazonă – este un glucocorticoid de sinteză (hormon adrenocortical – hormon produs de către glanda suprarenală) cu efecte asupra metabolismului, balanței electrolitice și funcțiilor țesuturilor.
Dexametazonă fosfat Krka se utilizează în afecțiuni ce necesită tratament cu glucocorticoizi. În funcție de tip și severitate, acestea includ:
Utilizare sistemică:

 • edem cerebral determinat de tumoră cerebrală, intervenție neurochirurgicală, abces cerebral, inflamație a straturilor ce învelesc creierul – meningită bacteriană (de exemplu, tuberculoză, febră tifoidă, bruceloză)
 • stare clinică de șoc în urma unor traumatisme severe, profilaxia insuficienţei respiratorii acute
 • criză astmatică acută, severă
 • tratamentul inițial al afecțiunilor dermatologice extinse, severe, acute, de exemplu, eritrodermie, pemfigus vulgar, eczemă acută
 • tratamentul afecțiunilor reumatice sistemice (boli reumatice care pot afecta organele interne), cum este lupusul eritematos sistemic
 • poliartrită reumatoidă activă cu evoluție severă, progresivă, de exemplu, forme rapid distructive și/sau cu manifestări extraarticulare
 • tratamentul paliativ al tumorilor maligne
 • profilaxia și tratamentul vărsăturilor post-operatorii sau provocate de citostatice

Famotidina – este un medicament din grupa numită antagonişti ai receptorilor H2. Principala sa acţiune este de a reduce cantitatea de acid secretată în stomac.
Acest medicament este utilizat în:

 • tratamentul ulcerului gastro-duodenal activ, esofagitei de reflux şi altor stări hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison);
 • profilaxia recidivării ulcerului duodenal.
  Acest medicament este un medicament destinat adulţilor si vârstnicilor. Famotidină Zentiva nu este recomandat pentru utilizarea la copii, datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Favipiravir – Medicamentul antiviral FluGuard 200 mg comprimate filmate (favipiravir) este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19.

Tratamentul cu favipiravir este inclus în protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, aprobat în România, fiind utilizat în tratamentul COVID-19 în afara indicațiilor aprobate (utilizare off-label). Luați medicamentul așa cum v-a fost prescris de medic. Dozele și durata de tratament recomandate de medicul dumneavoastră pot să difere de cele menționate în prospectul Fluguard. Medicament cu risc de teratogenicitate (produce anomalii ex: în sarcină, în reproducere etc.). Medicament cu risc de afectare hepatică și risc de creștere a acidului uric din sânge (hiperuricemie). Pacienții semnează un acord – click aici.

Fluimucil – este un medicament pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii caracterizate prin hipersecreţie densă şi vâscoasă: bronşită acută, bronşită cronică şi exacerbările acesteia, emfizem pulmonar, mucoviscidoză şi bronşiectazie.

Forvel – este un medicament utilizat pentru a contracara efectele supradozajului cu opioizi, de exemplu supradozajul cu morfină. Forvel este utilizat pentru inversarea reacţiilor adverse ale opioizilor, pentru a contracara deprimarea sistemului nervos central şi a sistemului respirator (dificultăţile respiratorii) care pot pune viaţa în pericol.
De asemenea, Forvel este utilizat pentru a diagnostica supradozajul acut cu opioid sau intoxicaţia cu medicamente.
Dacă o femeie a fost tratată cu analgezice în timpul travaliului, nou-născutul va primi tratament cu Forvel pentru inversarea reacţiilor adverse ale opiozilor, de exmplu, dacă el/ea suferă de dificultăţile respiratorii sau deprimarea sistemului nervos central.

Glypressin – se administrează în tratamentul varicelor esofagiene care sângerează. Varicele esofagiene sunt vase de sânge dilatate care se formează în esofag ca urmare a complicaţiilor unei boli hepatice. Ele se pot rupe şi sângera, iar aceasta poate duce la situaţii grave şi care pun în pericol viaţa. Terlipresina, substanţa activă, după ce este injectată în sânge, se descompune şi eliberează o substanţă denumită lizin-vasopresină. Aceasta din urmă acţionează asupra pereţilor vaselor de sânge, producând îngustarea lor şi restricţionând fluxul de sânge în venele afectate, ceea ce duce la reducerea sângerării. GLYPRESSIN se administrează şi în tratamentul de urgenţă al sindromului hepatorenal de tip 1.

Hidroxiclorochină – Plaquenil conține o substanță activă numită sulfat de hidroxiclorochină. Plaquenil acționează prin reducerea inflamației la persoanele cu boli autoimune (afecțiuni în cadrul cărora propriul sistem imunitar atacă organismul acestuia din greșeală).
Poate fi indicat în:
– Poliartrită reumatoidă (inflamația articulațiilor)
– Artrită juvenilă idiopatică (la copii)
– Lupus eritematos sistemic și discoid (o boală ce afectează pielea și organele interne)
– Afecțiuni ale pielii produse de lumina solară.
De asemenea, Plaquenil este recomandat în:
– Prevenirea malariei și tratamentul atacurilor acute de malarie produsă de Plasmodium vivax, Plasmodium ovale și Plasmodium malariae sau de specii sensibile de Plasmodium falciparum.

Kineret – *Antagonist al receptorilor de interleukină-1 uman (r-metHuIL-1ra) produs în celule de Escherichia coli prin tehnologie ADN recombinant.

Indicații terapeutice:
Poliartrită reumatoidă (PAR)
Kineret este indicat în asociere cu metotrexat pentru tratamentul semnelor și simptomelor PAR, la adulți cu răspuns inadecvat la administrarea de metotrexat în monoterapie.

Sindroame febrile periodice
Kineret este indicat pentru tratamentul următoarelor sindroame febrile periodice autoinflamatorii la adulți, adolescenți, copii și sugari cu vârsta de minimum 8 luni, cu o greutate de minimum 10 kg.

Sindroame periodice asociate cu criopirina (CAPS)
Kineret este indicat pentru tratamentul CAPS, inclusiv:

Boala inflamatorie multisistemică cu debut neonatal (NOMID)/sindromul cronic infantil neurologic-cutanat-articular (CINCA)

Sindromul Muckle-Wells (MWS)

Sindromul autoinflamator familial la rece (FCAS)

Febra mediteraneană familială (FMF)
Kineret este indicat pentru tratamentul febrei mediteraneene familiale (FMF). Kineret trebuie administrat în asociere cu colchicină, dacă este cazul.

Boala Still
Kineret este indicat la adulți, adolescenți, copii și sugari cu vârsta de 8 luni și peste cu o greutate corporală de 10 kg sau peste pentru tratamentul bolii Still, inclusiv artrită juvenilă idiopatică sistemică (AJIS) și boala Still cu debut la vârsta adultă (BSVA), cu caracteristici sistemice active de activitate moderată până la crescută a bolii sau la pacienții cu activitate continuă a bolii după tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau glucocorticoizi.

Kineret poate fi administrat în monoterapie sau în asociere cu alte antiinflamatoare și medicamente antireumatice de modificatoare ale bolii (DMARD).

Lemod – conţine metilprednisolonă sub formă de succinat sodic. Metilprednisolona aparţine unui grup de medicamente numite corticosteroizi (steroizi). Steroizii sunt produşi în mod natural în organismul dumneavoastră, şi sunt importanţi pentru multe dintre funcţiile organismului.

Afecţiuni endocrine

 • insuficienţă corticosuprarenaliană primară sau secundară, în asociere cu mineralocorticoizi (hidrocortizonul sau cortizonul reprezintă prima alegere. La copilul mic administrarea de mineralocorticoizi are o mare importanţă).
 • insuficienţă corticosuprarenaliană acută, stările de şoc ce nu răspund la terapia conventională, dacă insuficienţa corticosuprarenaliană este manifestă sau suspectată (hidrocortizonul sau cortizonul reprezintă prima alegere.)
 • preoperator şi în cazul traumatismelor sau altor afecţiuni, la pacienţii cu insuficienţă corticosuprarenaliană cunoscută sau în cazul diminuării rezervelor adrenocorticale.
 • hiperplazie adrenală congenitală;
 • tiroidită subacută;
 • hipercalcemia asociată neoplasmelor
 • Afecţiuni alergice: astm bronşic, starea de rău astmatic, edem angioneurotic, boala serului, dermatita atopică,
  dermatita de contact, rinita alergică sezonieră, reacţii de hipersensibilitate la medicamente
 • Afecţiuni reumatismale sau posttraumatice: ca tratament adjuvant de scurtă durată în episoadele acute din poliartrita reumatoidă, artrita juvenilă idiopatică, spondilită anchilozantă, artrita psoriazică şi gutoasă, bursitele, tenosinovitele, epicondilita, miozita, fibrozita.
 • Boli de colagen: în perioada de exacerbare a lupusului eritematos şi a nefropatiei lupice, cardita reumatismală acută, polimiozita, periarterita nodoasă, sindromul Goodpasture.
 • Afecţiuni dermatologice: sindrom Stevens-Johnson, dermatită exfoliativă, dermatită seboreică gravă, lichen
  plan, psoriazis sever, limfom cutanat cu celule T.
 • Afecţiuni oftalmologice: procese alergice şi inflamatorii severe acute şi cronice la nivelul ochiului – uveită şi coroidită, nevrită optică retrobulbară, conjunctivită alergică, ulcer corneal marginal alergic, sclerită difuză, keratită disciformă.
 • Afecţiuni gastro-intestinale: colită ulceroasă şi boala Crohn.
 • Afecţiuni neurologice: episoade acute ale sclerozei multiple, edemul cerebral asociat neoplasmelor (primar, metastatic, postoperator sau postchimioterapic) sau post-traumatic
 • Afecţiunii cardiovasculare: şoc hemoragic, posttraumatic sau operator, atunci când terapia convenţională prin aport de volum nu dă rezultate.
 • Afecţiuni pulmonare: sarcoidoza simptomatică, alveolita alergică, sindrom Loeffler, tuberculoza fulminantă (cu administrarea tratamentului antituberculos), fibroza difuză interstiţială, pneumonie de aspiraţie.
 • Afecţiunii hematologice: anemie hemolitică autoimună, purpura trombocitopenică idiopatică la adulţi (numai în administrare intravenoasă, administrarea intramusculară fiind contraindicată), trombocitopenie secundară la adulţi
 • Transplant de organe şi de celule suşe hematopoietice alogenice: tratamentul rejetului de grefă
 • LEMOD SOLU se administrează în situaţii de urgenţă sau în cazul în care nu se poate institui tratament oral.

Meropenem – Meropenem Atb aparţine unui grup de antibiotice care se numesc carbapeneme. Medicamentul acţionează prin distrugerea bacteriilor care pot determina infecţii grave.
• infecţie care afectează plămânii (pneumonie)
• infecţii la nivelul plămânilor şi bronhiilor la pacienţii cu fibroză chistică
• infecţii complicate ale tractului urinar
• infecţii complicate la nivelul abdomenului
• infecţii survenite în timpul sau după naştere
• infecţii complicate la nivelul pielii şi ţesuturilor moi
• infecţie bacteriană acută la nivelul creierului (meningită)
Meropenemul Atb poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor neutropenici cu febră care se suspectează a fi determinată de o infecţie bacteriană.

Moxifloxacină – aparţine unui grup de antibiotice, numite fluorochinolone. Moxifloxacina Kabi acţionează omorând bacteriile care determină apariţia infecţiilor, dacă acestea sunt cauzate de bacterii sensibile la moxifloxacină.

Moxifloxacina Kabi se utilizează la adulţi, pentru tratamentul următoarelor infecţii bacteriene:

 • Infecţii la nivelul plămânilor (pneumonii) dobândite în afara spitalului (în comunitate);
 • Infecţii ale pielii şi ale ţesutului subcutanat.
  Moxifloxacina Kabi este utilizat pentru tratamentul acestor infecţii numai atunci când antibioticele obişnuite nu pot fi utilizate sau nu au efect.

Ostart D3 – asigura doza optima de vitamina D3, vitamina esentiala pentru mentinerea sanatatii organismului.

Indicatii
Ostart® D3 2000UI, comprimate este recomandat:

 • In perioada de premenopauza si menopauza precum si la persoanele varstnice;
 • Persoanelor cu imunitate scazuta;
 • In sezonul rece cand organismul nu poate sa produca si sa acopere necesarul de vitamina D;
 • Sportivilor si persoanelor cu activitate fizica intensa;
 • Persoanelor care evita expunerea la soare sau folosesc produse pentru protectie solara cu FPS peste 30.
  Avantaje
 • Favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si fosforului.
 • Are rol esential in formarea si consolidarea oaselor si a dintilor.
 • Mentine functionalitatea normala a celulelor osoase.
 • Intareste sistemul imunitar.
 • Se inghit usor.

Beneficii:

 • Ajuta la functionarea optima a organismului.
 • Creste rezistenta organismului la infectii.

Rezolsta – este indicat în asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-1) la adulţi și adolescenți (începând cu vârsta de 12 ani, cu o greutate de cel puțin 40 de kg).

Salbutamol – aparţine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la ameliorarea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţiei şuierătoare şi tusei, ceea ce vă permite să respiraţi mult mai uşor.
Medicul dumneavoastră a decis că acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră şi pentru afecţiunea dumneavoastră.
Salbutamol Eipico este indicat pentru a uşura problemele dumneavoastră de respiraţie datorate astmului bronşic şi altor boli pulmonare obstructive. Salbutamol Eipico este adecvat pentru copii şi adulţii care au dificultate la înghiţire sau nu pot utiliza un dispozitiv inhalator.

Soluție Ringer Lactat – Soluţia perfuzabilă Ringer Lactat este o soluţie de lichide şi electroliţi (săruri sau ioni) cu o compoziţie asemănătoare lichidului din afara celulelor organismului (lichid extracelular). Soluţia Ringer Lactat este utilizată pentru:

 • înlocuirea lichidelor şi electroliţilor,
 • înlocuirea pe termen scurt a lichidelor în anumite tipuri de pierderi de lichide (deshidratare izotonă şi hipotonă),
 • rehidratare după înlocuirea lichidelor pierdute cu un anumit tip de soluţii.

Voriconazol – este un medicament antifungic. Acesta acţionează prin distrugerea sau oprirea creşterii fungilor care produc infecţii.
Este utilizat în tratamentul pacienţilor (adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta mai mare de 2 ani) cu:
– aspergiloză invazivă (o formă de infecţie fungică provocată de Aspergillus sp),
– candidemie (o altă formă de infecţie fungică provocată de Candida sp) la pacienţi fără neutropenie (pacienţi care nu prezintă un număr scăzut de globule albe),
– infecţii invazive grave provocate de Candida sp. în cazul în care fungul este rezistent la fluconazol (un alt medicament antifungic),
– infecţii fungice grave provocate de Scedosporium sp. sau Fusarium sp. (alte două specii diferite de fungi).
Voriconazol Fresenius Kabi este indicat la pacienţii cu infecţii fungice care se agravează şi care pot pune viaţa în pericol.
Prevenirea infecţiilor fungice la pacienţii cu risc crescut cu transplant de măduvă osoasă. Acest medicament trebuie utilizat numai sub supravegherea medicului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate