Ce idei mai are Ministerul Educatiei?

1

Incepand cu urmatorul an scolar, Ministerul Educatiei doreste sa taie absenteismul din scoli de la radacina. Nu stim daca va reusi acest lucru, insa reprezentantii Ministerului spun ca se va impune obligativitatea accesului in scoli pe baza unor cartele magnetice personalizate.  Cu alte cuvinte, in scolile din Neamt, toti elevii vor fi obligati sa isi confirme prezenta in scoala pe baza unei legitimatii cu un cod de bare care va fi scanat la intrarea si la iesirea din scoala.

Cartela respectiva contine informatii de genul: nume, poza, clasa, data si ora scanarii. In conditiile in care un liceu din Neamt are in medie in jur de 450 de elevi, inconvenientul va fi ca pontarea va dura foarte mult, formandu-se cozi si fortand elevii sa vina mai devreme la scoala pentru a nu intarzia la prima ora de curs si pentru a nu fi considerat absent.

De asemenea, se doreste introducerea unui sistem de acces similar accesului la metrou, care permite intrarea individuala si blocarea accesului persoanei urmatoare, insa acest sistem costa foarte mult, iar Inspectoaratele Scolare s-au plans ca nu dispun de fonduri suficiente pentru a introduce in atat de scurt timp sistemul in toate scolile din tara.

Conform unor calcule provizorii, ideea Ministerului “e de milioane.” Adica, de cateva zeci de milioane de euro. Se pare ca parintii elevilor sunt cei care vor suporta costul cartelelor magnetice care va ajunge la 7-8 lei. Daca, asa cum doreste ministerul, cartela va avea imprimate fotografia si datele elevului, costurile vor creste considerabil.

Problema e ca sisteme de acces în şcoli de felul celui pe care MEC vrea să-l introducă în România nu există nici în Ungaria, Franţa, Germania, Marea Britanie sau Olanda. De regulă, în aceste ţări se folosesc sisteme de supraveghere video.


Se pare ca toata aceasta tevatura nu este 100% oficiala, deoarece institutiile scolare nu au primit comunicate de la Minister cu privire la aceasta problema. Sa fie acesta un pas inapoi din partea Ministerului Educatiei, mai ales ca vestea noului sistem de acces nu a fost vazuta cu ochi buni de unii parinti, profesori si elevi?

Marea problema este costul, apoi vorbim si de eventualele atacuri informatice din partea elevilor asupra sistemelor de scanare a cartelelor magnetice, dar si de faptul ca unele scoli vor fi nevoite sa rezilieze contractele cu firmele de paza si protectie si, implicit, unii oameni vor fi dati afara.

Opinia noastra este ca un astfel de sistem, care aduce putin cu sistemul inchisorilor de maxima securitate, nu va reduce rata absenteismului. Dimpotriva, va crea o repulsie in randul elevilor care cu atat mai mult nu vor veni cu drag la scoala cu cat vor asocia scoala unui “Big Brother” care ii verifica, ii sanctioneaza si le impune limite pe care nu le pot accepta.

Emilian Zaharia

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Clinica Stomatologica spune

    incerca tot felu de chestii dar profesorii sunt praf , si cand spun praf ma refer la acei ce nu stiu sa scrie si mai mult … sunt ROMANIIIII si educa copii TARIIIIIIIIIIIII :(((

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate