Ce este rinolalia – Tot ceea ce trebuie să știi

0

Rinolalia poate fi definită drept acea deficiență de vorbire care provoacă distorsionarea pronunției. Vorbirea se execută preponderent pe nas, lucru care poate deveni un disconfort major, dar și o problemă de dezvoltare în procesul de comunicare. Pentru a elimina efectele negative, este nevoie de tratament de specialitate exercitat cât de timpuriu posibil pentru ca afecțiunea să nu evolueze. Dacă ești în căutarea unui logoped în București care să te ajute în tratarea rinolaliei, Priority Clinic îți vine în ajutor cu servicii complete de diagnosticare și tratare prin care să reduci la minimum sau să elimini complet efectele acestei afecțiuni.

Ce este rinolalia?

Denumită și vorbirea pe nas, rinolalia este o afecțiune rară care poate fi determinată de o dezvoltare neconformă a nasului și a gurii. Aerul nu este dozat corespunzător și de aceea sunetul nu se formează în punctul normal, ci puțin mai sus, determinând vorbirea pe nas. Rinolalia poate fi și o afecțiune temporară determinată de răceli, infecții sinuzale sau alergii, dar putem vorbi și de cauze structurale precum deviația de sept, polipii sau amigdalita. În aceste situații trebuie îndepărtată, pe cât posibil, cauza pentru ca mai apoi să se poată începe sesiunile de tratament cu un specialist logoped.

Clasificarea

În termen simpli, ne putem concentra pe trei tipuri principale de rinolalie:

  • Deschisă (Hipernazalitatea);
  • Închisă (Hiponazalitatea);
  • Rinolalia mixtă.

Hipernazalitatea este determinată de un flux de aer mult prea mare provenit din nas la momentul vorbirii și poate fi de natură organică sau funcțională. Mai exact, este determinată fie de infecții sau probleme ale valului palatin, fie de traumatisme, deficiențe de mobilitate ale acestuia sau de slăbirea musculaturii de la nivelul nasului și a faringelui.

Hiponazalitatea este efectul unei cantități prea mici de aer care ajunge în nas în timpul vorbirii, determinând efectul de nas înfundat.

Rinolalia mixtă este o combinație a celor două anterioare și are drept efect dezvoltarea unei voci nazale.

Care sunt simptomele rinolaliei?

Principalele probleme determinate de această afecțiune sunt de pronunție. Mai exact, consoanele dure (b, c, d, g, h, p, t, v, s, z, j) își pierd din intensitate, devenind greu de diferențiat în multe cazuri. De asemenea, gestionarea neconformă a fluxului de aer generează dificultăți în pronunțarea sunetelor care includ litera „s”. În multe situații, se produce concomitent vorbirii un „șuierat nazal” specific, iar toate sunetele au o pronunțare specifică în funcție de tipul rinolaliei.

Totodată, această afecțiune poate determina și probleme de respirație pe nas, dureri sinuzale, ale capului sau la nivelul ochilor, scurgeri frecvente, dureri în gât, tuse, migrene, sforăit și nu numai.

Cum se face diagnosticul rinolaliei?

Vizita la logoped poate fi un prim pas către tratarea problemei. Cu toate acestea, în funcție de natura problemei, va fi nevoie și de un consult ORL, ortodontic, neurolog, chirurg maxilo-facial sau psiholog în vederea determinării unei cauzalități corecte. De asemenea, de la caz la caz, ar putea fi nevoie și de investigații medicale amănunțite, de la radiografii ale aparatului fonoarticular, la rinoscopie, examene CT sau RMN.

De asemenea, este necesară conturarea unui istoric familial pentru că afecțiunea poate avea proveniență genetică ori poate fi urmarea unei boli suferită de mamă în timpul nașterii. Toate aceste aspecte sunt componente esențiale în stabilirea naturii și cauzei problemei, de care depinde în mod direct stabilirea unei metode prin care aceasta să fie ameliorată sau tratată complet.

Din punct de vedere logopedic va fi analizată capacitatea vorbirii și felul în care problemele depistate afectează formarea sunetului, iar într-un cabinet specializat se poate remedia efectul de vorbire nazală prin exerciții speciale și multă consecvență.

Obține un diagnostic corect și un plan de tratament eficient cu ajutorul specialiștilor Priority Clinic!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate