Ce am descoperit noi în anii de investigații jurnalistice în legătură cu fetițele din centrele de plasament care se prostituează

3

dgaspcDe la bun început, menționăm că suntem singurii din presa locală care atragem atenția, prin articole, de ani de zile asupra faptului că unele fetițe din centrele de plasament sunt victimele traficului de persoane sau că sunt abuzate sexual. De fiecare dată când am vrut să blocăm traficul cu minori din centrele de plasament din Neamț ne-am izbit de refuzul categoric al DGASPC Neamț care, invocând unele prevederi legale, s-a opus categoric să ne dea date pentru a mediatiza cazurile de copii care dispar din centre, cu toate că aceștia ajung victimele rețelelor de prostituție. De asemenea, DGASPC Neamț a refuzat categoric să dea și poliției acordul de mediatizare a cazurilor de copii dispăruți, astfel poliția neputând să listeze pe site la rubrica persoane dispărute niciunul dintre copiii luați din casele de copii din Neamț și puși să se prostitueze.

De ani de zile aflăm periodic de cazuri de fetițe care sunt luate din centrele de plasament și puse să se prostitueze, duse pentru a oferi plăceri chiar unor nume sonore din Piatra-Neamț, puse să întrețină relații sexuale în grup la petreceri și multe alte lucruri absolut oribile. Absolut toate aceste lucruri le discutăm cu cei care se ocupă de fenomen numai că atunci când vrem să facem public un caz de minoră dispărută dintr-un centru de plasament DGASPC Neamț ne interzice acest lucru. Dacă poliția ar putea pune pe lista de dispăruți copiii dispăruți din casele de copii din Neamț atunci ei ar fi mediatizați, găsiți imediat și nu ar mai putea fi folosiți de rețelele de prostituție, dar DGASPC Neamț anunță formal poliția că a dispărut un copil, însă nu dă acordul de mediatizare. Deci DGASPC Neamț ne spune de fiecare dată că fără acordul părinților care evident sunt extraordinar de greu de găsit ei nu dau acordul de a se mediatiza cazurile.

Într-un comunicat absolut ofensator al DGASPC Neamț pe care puteți să îl citiți integral aici, ni se spune că  ”În urma verificărilor efectuate de către DGASPC Neamț a reieșit că de fapt este vorba despre două minore dintr-un centru din Piatra Neamț care au fost audiate în calitate de martor.” Pai să le spunem noi de ce sunt martore cele două domnilor de la Protecția Copilului? Pentru că am mers noi anul trecut și le-am spus că una dintre ele este fiica unui interlop aflat în pușcarie și prietenii lui sunt foarte supărați că au aflat că fetița este ”dată la produs” și că aceasta a ajuns și la oameni politici. Și ce să vezi? Când fata a fost găsită a fost internată forțat la psihiatrie, sub pretextul că se droga, dar noi suspectăm faptul că de fapt internarea la psihiatrie a fost pentru a distruge credibilitatea declarațiilor pe care ea ar putea să le dea în calitate de victimă. De asta credem noi că este doar martor…

Mai spun cei de la Protecția Copilului în comunicatul minune că ”Am aprecia dacă DIICOT și reprezentanții Poliției ar coopera îndeaproape cu DGASPC Neamț, astfel încât să fie evitate astfel de disfuncționalități și pentru a nu mai afla din mass-media despre situația copiilor din sistemul de protecție al județului.” Ne punem o întrebare retorică și puțin urbană. Cât de șmecher și de imaculat trebuie să te crezi sau cât de disperat trebuie să fii ca să cerți DIICOT-ul că nu ți-a adus la cunoștință ce investigații de crimă organizată au în desfășurare și te vizează?

Fenomenul minorelor din casele de copii care ajung să se prostitueze nu este ceva nou, dar este un fenomen care beneficiază de o protecție la cele mai înalte niveluri, deoarece de aceste fetițe profită nume sonore din județ. Din toți oamenii politici sau șefii de instituții cu care am discutat în ultimii 5 ani acest fenomen, doar doi au dat dovadă de transparență și ne-au sprijinit în investigațiile noastre jurnalistice. E vorba de actualul președinte al Consiliului Județean, Ionel Arsene, și de fostul președinte al Consiliului Județean, Emilia Arcan. În rest, absolut toate ușile ni s-au închis brutal sau în unele cazuri ni s-a spus că interesele de a nu se cerceta aceste probleme sunt mult prea mari și le este frică să ne ajute, ca să nu punem la calcul multele ”sfaturi prietenești” primite în sensul abandonării subiectului…

Nu putem să dăm mai multe amănunte, deoarece este o anchetă în desfășurare la DIICOT pe această temă, dar la ce nume am văzut în comunicatul DIICOT ca fiind reținute, dacă se apucă de mărturisit se va lăsa cu deranj mare la Neamț.

Din păcate, fenomenul traficului de copii din casele de copii din Neamț va continua atât timp cât DGASPC Neamț va refuza mediatizarea copiilor dispăruți. Noi înțelegem că ar fi o reglementare legală prin care ar trebui un acord de la un părinte, dar când știi că un copil este forțat să se prostitueze, îți asumi riscul să fii dat în judecată de un părinte care și-a abandonat copilul sau să iți pierzi locul de muncă și să scapi informația măcar pe surse. Din păcate, cei de la DGASPC Neamț aleg să fie legali și dorm liniștiți, în timp ce un copil dispărut de la ei este sodomizat prin garsoniere sau birouri.

Opinia noastră este că DGASPC Neamț, instituția care gestionează mai mult de jumătate din bugetul județului, încearcă prin orice metode să mușamalizeze orice se întâmplă rău ca să nu atragă atenția și să poată cheltui în liniște banii. Cât despre ultima frază din comunicatul DGASPC Neamț, unde spun ei ca niste nevinovați că ”afla din mass-media despre situația copiilor din sistemul de protecție al județului.”, mi se face greață deoarece personal am mers acum câteva luni și le-am spus cazul unei fetițe care a dispărut, nume de persoane care au întretinut relații sexuale contra cost cu acel copil, numele proxenetei, locația unde se află fetița și după două săptămâni fetița se afla la același proxenet, în aceeași locație. Desigur că am fost foarte supărați și ne-am interesat de ce poliția nu a făcut nimic în acel caz, dar cu stupoare am aflat că informațiile oferite de noi celor de la DGASPC Neamț și directorului de la centrul de plasament de unde dispăruse minora nu au fost transmise mai departe organelor de cercetare penală. Păi aștia sunt oameni?

Felicitări, DIICOT Neamț! Sincer credeam că nu va reuși nimeni să certifice acest fenomen de care vorbim de ani de zile, dar din nou DIICOT Neamț ne surprinde plăcut. Sperăm ca lucrurile să continue și să fie chemați la audieri și trimiși în fața instanței alături de proxeneți cât mai mulți dintre cei care au profitat de copiii din casele de copii din Neamț. Deasemenea sperăm ca cineva să găseasă o soluție și să se dea de acum acord de mediatizare a copiilor care dispar pentru ca poliția să-i poată pune pe lista publică de copii dispăruți și noi, presa, să putem contribui la găsirea lor în cel mai scurt timp și, desigur, prin mediatizare să blocăm posibilitatea de a fi folosiți de rețelele de prostituție.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. Mariaana D. spune

  Problema fetelor din centre este una la nivel national.Eu de 18 ani ma lupt penru o fetita care a suferit mai multe traume din cauza sistemului care a hotarat sa fie munata iar ea s-a impotrivit de fiecare data..Cu numai 10 zile inainte de a implini 18 ani s-a hotarat in secret fara a participa si a-si putea spune opinia in fata comisiei incalcandui-se dreptul la opinie un drept constitutional si prevazut in Ld.272/2004,actualizata.Decizia a fost pentru un centru in regim de urgenta in care a refuzat sa se duca iar centru incaseaza lunar 3347 lei /beneficiar iar ea nu are rechizite ,hrana,si haine sa isi continue studiile clasei a 12-a.O tin eu din pensia mea de 715 lei iar protectia refuza sa intruneasca comisia pentru plasament simplu, desi are domiciliul in CI la mine,unde locuieste de la cateva luni.Toate fetele din centrele noastre de plasament dispar la scurt timp din centre si nimeni nu stie cum si unde, cand sunt intrebati. Unele au nascut si sunt prin Spania.La tv ne plangem ca a scazut demografia in Romania fara sa facem ceva in vederea ororilor care se intampla zilnic pretutindeni pe teritoriul acestei tari cu coppilele noastre,care ajung sa fie mame la 13 ani ca asa e prevazut in codul penal si isi urmaresc numai interesele de grup,cei care ar trebui sa vegheze la protectia copililor si a noastra a romanilor.

 2. cosmin gafincu spune

  felicitari DIICOT ? felicitari politia romana ? pentru ce ? c-au musamalizat ani de zile niste fapte grave ? vedeti ca cei de la protectia copilului vorbesc si de droguri , nu va prefaceti ca nu ati auzit : in presa centrala , nu in cea locala . aici era treaba DIICOT , la droguri !
  DIICOt s-a facut de ras cu eliberarea minorei . asta spune totul despre profesionalism , despre cat le pasa !
  faptuitorii , carausii , beneficiarii ?
  unde te intorci , in acest oras , dai de aceleasi nume . si , bineintels , de aceeasi schema : politruci -politisti -magistrati , coruptie generalizata . republica autonoma neamt ( capitala la chiatra , bineinteles ) .
  au avut noroc si cu presa locala , ani de zile .
  apropo , astazi a fost agitatie mare in oras , lumea „buna ” ! ce s-a intamplat ?

 3. Bacosca Antoanela Iustina spune

  Cunosc si eu un caz al unei minore care a fost abuzata , drogata si folosita de o banda de infractori. Tatal a venit cu lista acestora la politie, date concrete, adrese si nu s-au luat masuri. Reteaua a ramas, bine merci, si face in continuare alte victime. Familia acelei minore s-a zbatut cumplit sa o aduca pe linia de plutire, cu tratamente si internari in clinici specializate, cu multa, multa suferinta si nici acum nu stiu daca recuperarea este 100%. Cand tatal a adus lista cu infractorii, ca politia sa ia masuri urgente, raspunsul lor a fost unul de-a dreptul socant: „pai daca ea a vrut?” (!!!) Nu dupa scurt timp tatal, in urma acestui soc, s-a imbolnavit si a facut o zona zoster de era sa ramana neom. Mai cunosc un caz, dar degeaba il cunosc eu..cine are de facut lumina prefera sa pastreze o altfel de „omerta”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate