Ce a mai facut natura si poate nu stiati

2

Foarte multe creatii ale naturii ne sunt necunoscute datorita barierelor culturale si geografice . Noi consideram ca este importanta si componenta educativa a unei publicatii, motiv pentru care, din cand in cand, vom consuma articolul principal pentru a va mai aduce la cunostinta unele lucruri pe care poate nu le stie toata lumea.

De asemenea, va recomandam sa vizitati si rubricile “Stiati ca?“ si “Portia de cultura”, unde nu veti gasi scandaluri din Neamt sau alte subiecte de interes local, dar va puteti imbogati cultura generala, puteti sa asimilati informatii noi pentru cultura dumneavoastra sau, de ce nu, pentru a impresiona o ruda, un apropiat, o iubita sau un iubit. Indiferent de motivatia pe care o puteti gasi, asimilarea de informatii de cultura generala nu poate decat sa va faca bine si sa va ridice pozitia in societate.

Astazi, va vom prezenta cateva creatii vii ale naturii de care multi dintre noi nu stiam:

Fossa.Un fel de pisica salbatica, adusa in atentia omenirii de celebrul desen animat “Madagascar”. Numele stiintific al acestui animal endemic din Madagascar este Cryptoprocta ferox. Trasaturile sale le imbina pe cele ale pisicilor cu cele ale veveritelor. Este un mamifer carnivor extrem de agil, capabil sa execute salturi din copac in copac. Mediul preferat fosselor sunt padurile dese din Madagascar. Perioada de dezvoltare a puilor care se nasc orbi si fara dinti dureaza pana in 4 ani, iar durata medie de viata a fosselor este in jur de 20 de ani. Prada preferata a fosselor sunt lemurii, insa ataca si alte specii, unele de dimensiuni mari, precum animale bovine. Nu exista dusmani naturali ai fosselor, insa uneori mai cad prada crocodilului de Nil.

Lemurul. Este un animal endemic din Madagascar. Numele lemurilor vine din mitologia romana (lemures-fantome sau spirite) din cauza sunetelor pe care le emit, a ochilor care reflecta lumina si  a caracteristicii lor nocturne. Desi lemurii sunt adesea confundati cu vechile primate, primatele antropoide (maimutele, gorilele si oamenii) nu au evoluat din aceasta specie. Au ajuns in Madagascar acum 62 de milioane de ani prin traversarea oceanului pe plute intr-un moment in care curentii oceanici au favorizat sosirea pe aceasta insula. Din acest moment, lemurii au trebuit sa se adapteze noilor conditii de mediu. Inainte ca insula sa fie populata de oameni acum 2000 de ani, lemurii aveau dimensiunile unei gorile. In prezent, lemurii ating o greutate intre 30 g si 9 kg. Lemurii sunt cele mai sociabile exemplare ale familiei lor si comunica prin intermediul simturilor si semnalelor sonore.

Glutonul. Similar cu dihorul, nevastuica si jderul din Europa, glutonul este un mamifer care vietuieste in zona Nordica de taiga si tundra. Glutonii au dimensiuni de la 76 la 101 cm si o greutate de la 15 la 18 kg. Glutonul este un mamifer carnivor care se hraneste cu rozatoare moarte sau vii. Cu toate acestea, glutonul este capabil sa doboare o prada care este de 5 ori mai mare decat el. Dr. Rocsana Pascu spune ca: “Glutonii, ca si alte mustelide, posedă în partea posterioară a gurii un molar superior special, care este rotit la 900 sau dispus oblic, spre interiorul gurii. Această caracteristică specială le permite glutonilor să sfâsie carnea înghetată de pe pradă sau stârv si, de asemenea, să zdrobească oasele pentru a putea ajunge la măduvă Glutonul a fost considerat un adevărat dăunător pe tot cuprinsul arealului său de viată deoarece acesta vâna până si animalele care erau deja prinse în capcane pentru blana lor pretioasă si intrau în barăcile si magaziile cu provizii ale vânătorilor, mâncând si spreind peste tot cu mirosul lui respingător. Glutonii pot deschide până si conservele cu alimente, cu ajutorul caninilor lor ascutiti. Se spune că glutonii ar fi foarte dificil de prins; atunci când un gluton descoperă o capcană, o declansează fie întorcând-o cu susul în jos, fie scăpând un băt în aceasta. Sunt relatate cazuri în care glutonii au târât capcanele, bineînteles după ce le-au declansat, si le-au îngropat adânc în zăpadă.

Aye-Aye. Este o specie de lemur definit prin dantura asemanatoare cu cea a rozatoarelor si un deget mijlociu foarte subtire si lung. Este cel mai mare primat nocturn din lume si are un mod specific de a cauta hrana cu ajutorul acelui deget mijlociu. Intr-un fel, se aseamana mult cu ciocanitoarea, din acest punct de vedere. Este un animal solitar, omnivor, care se hraneste cu nuci, fructe, nectar, seminte si ciuperci. O perioada s-a crezut ca Aye- Aye a disparut in 1933, insa a fost redescoperit in 1957.   Aye-Aye este un animal pe cale de disparitie, nu din cauza distrugerii habitatului, ci din cauza superstitiilor populatiei locale. Legendele locale spun ca acest animal este un semn rau care prevesteste moartea. Se crede ca daca un Aye-Aye indreapta degetul sau subtire catre cineva, acea persoana va muri. Aparitia unui Aye-Aye intr-un sat anunta moartea unui localnic, iar acest lucru poate fi stopat prin uciderea animalului in cauza.

Politicianul roman. Mamifer care traieste si se reproduce in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic. Fiind un animal de prada, intra in hibernare la cicluri de 4-5 ani si hiberneaza pe toata perioada cat teritoriul este ocupat de alte mamifere. Politicianul roman are corpul acoperit partial cu par si in mare parte cu o substanta de origine necunoscuta, care il face foarte alunecos, neputand fi prins de DNA, DIICOT, PITICOT si alte entitati ce il vaneaza. Are capacitatea de a manipula restul mamiferelor in scopuri personale si devine periculos in asociere cu animale din specia sa. Din punctul de vedere al supravietuirii, acest mamifer traieste pe langa casele romanilor si se hraneste cu zilele lor.

Ce a mai facut natura si poate nu stiati

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. ciripel spune

    Ati uitat sa precizati despre politicianul roman, ca manifesta o foame necontrolata atunci cand are intietate in turma, unele specii au abilitati incredibile de a-si schimba culoarea blanii, trec usor de la galben sau rosu la portocaliu. In plus au un instinct de conservare extraordinar, reusind fara mare efort sa secatuiasca resursele unei zone cam cat tara noastra in cativa ani.

  2. bufonul spune

    Asocierea nejustificata a animalelor cu subspecia rezultata din incrucisarea unor accidente genetice cu cozi de topor este insultatoare, injositoare si nemeritata pentru animale. Am jurat ca nu voi mai acuza pe nimeni ca este porc sau vaca, tocmai pentru ca am realizat ca fac complimente fara sa doresc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate