Cazul SGA Neamț sau cum a căpușat PNL Apele Române. Adevărați profesioniști înlocuiți din pix de partid

0
FOTO: RECORDER.RO

În luna martie 2020, Marius Nechita, consilier județean PNL, a fost numit de conducerea ABA Siret Bacău în funcția de director al SGA Neamț. Acesta a ajuns la conducerea SGA Neamț fără a promova vreun concurs. Nici nu putea participa la un asemenea concurs, fiindcă nu are studii în domeniul hidrotehnic sau conex cu acesta.

Nechita l-a schimbat din funcție pe Ion Păvăleanu, un adevărat profesionist în domeniu.

În momentul schimbării pe criterii strict politice, l-am contactat pe noul director al SGA Neamț pentru a obține niște răspunsuri, să vedem ce l-a recomandat și daca nu îi este rușine să ocupe o funcție atât de importantă pentru care nu are nicio pregătire. Domnul PNL-ist a promis că va face în următoarea săptămână o conferință de presă, asta în luna martie. Desigur că nu a făcut nimic, dar asta nu ne miră. Aceasta e specialitatea liberalilor, să mintă pe față…

Această numire este o mare rușine pentru județul Neamț, un județ unde apele fac nenorociri. Să pui într-o asemenea funcție de care depinde viața oamenilor un om care nu are absolut nicio pregătire în domeniu este o dovadă de iresponsabilitate. Măcar dacă găseau pe la PNL un om cu pregătire în domeniu, dar ce să mai găsească? Majoritatea profesioniștilor au părăsit PNL-ul de mult.

Cine este Ion Păvăleanu, forțat să îi cedeze locul lui Nechita la șefia SGA Neamț?

Ion Păvăleanu a fost șef de promoție la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași – Facultatea de Hidrotehnică, secţia Construcţii. Este inginer specializat în construcţii hidrotehnice și are cursuri postuniversitare în domeniul dezvoltării abilităţilor în monitorizarea efectelor unor calamităţi naturale şi procese poluante.

Din 1981, după absolvirea Facultății, și-a început activitatea la Oficiul de Gospodărire a Apelor Neamț ca inginer, având sarcini de execuție lucrări hidrotehnice, sarcini de organizare – planificare, gospodărire cantitativă și calitativă a apelor și investiții ca șef de compartiment. În 1990 devine director la SGA Neamț. În 2005 ocupă funcția de director tehnic producție la ApaServ Neamț, iar din 2008 a devenit manager pe zona Sud, tot la ApaServ. În 2009 devine din nou director la SGA Neamț. În 2017 a fost numit director la Administrația Bazinală de Apă Prut- Bârlad. În 2019  a revenit în funcția de director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț.

Cine este Marius Nechita?

FOTO: FACEBOOK

Potrivit CV-ului său, Marius Nechita este licențiat în științe economice la Spiru Haret. În 2009 a primit diplomă de inginer de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, fiind specializat în construcții de mașini și management industrial.

Mai are o diplomă de master, la aceeași facultate în domeniul ingineriei industriale – tehnologii avansate de fabricație. A activat ca inginer la COMES câțiva ani, dar se pare că a fost mai atras de lumea politică. A fost consilier local la Dumbrava Roșie și consilier județean din partea PNL începând cu anul 2016.

Cineva a considerat că Ion Păvăleanu, cu studii în domeniu și experiență, nu mai este conform funcției de director la SGA Neamț, așa că l-a numit pe Marius Nechita în loc, că așa a vrut partidul.

Din contractul colectiv de muncă nr.67/ 30.01.2019 al ANAR, aflăm că potrivit Art. 8, alin. 8, lit. a, pct. 3 reiese faptul că Nechita nu putea ocupa postul de director, neavând expertiza necesară în vederea ocupării unui asemenea post.

Povestea de mai sus se leagă dramatic de un reportaj cutremurător realizat de RECORDER care arată cu subiect și predicat cum cei de la PNL au căpușat Apele Române. Povestea lui Păvăleanu de la Neamț seamănă izbitor cu aceea a lui Ianculescu de la Mureș și a altor profesioniști din România schimbați din pix de actuala guvernare și înlocuiți cu oameni fără experiență în domeniu. Practic, cu niște impostori.

Ovidiu Ianculescu este inginer și, la numai 36 de ani, a ajuns directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe. Nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale: a terminat o facultatea de construcții hidrotehnice, a condus șantiere și a dat un concurs pentru care a fost nevoit să stăpânească o bibliografie stufoasă și sute de pagini de legislație.

La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu s-a trezit cu trimișii acestuia în birou: i s-a pus în față o coală albă și i s-a cerut să-și dea demisia pentru că postul său era promis unui membru PNL. Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru: „Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”. Așa că și-a dat demisia.”, se arată în reportajul RECORDER.

Reportajul de mai jos trebuie văzut de toți cei care l-au crezut pe Orban când spunea că dă afară DOAR incompetenții și pilele: „Intenţia noastră este să facem şi o reevaluare a competenţei, a activităţii desfăşurate, a capacităţii de a ocupa funcţii de conducere sau execuţie. Vom organiza concursuri transparente, obiective, cu comisii de concurs care să poată să analizeze efectiv competenţele, experienţa, capacitatea managerială a celor care candidează pentru funcţii de conducere. Nu în ultimul rând studiem atent politica detaşărilor. S-a ajuns la o situaţie în care un procent semnificativ de angajaţi din sectorul public ocupă funcţii prin detaşare. Ar trebui să fie angajaţi prin concurs şi să gireze activităţile care fac parte din fişa postului.
Vrem modificarea legislaţiei astfel încât să nu mai permitem ocuparea funcţiilor de conducere prin politica delegării. Vom încerca să limităm durata permisă pentru o funcţie de conducere la maxim 6 luni, până se organizează concurs.”
. Se pare că e exact invers.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate