În cazul în care vedeți animale rănite în spațiul public, puteți suna la 112 pentru salvarea lor

1

Cu siguranță ne-am confruntat mulți dintre noi cu situații în care am observat animale rănite în spațiul public și nu am știut cum să procedăm pentru salvarea lor. Deși multe persoane evită să folosească numărul de urgență 112, în considerentul că este un număr destinat doar cazurilor care implică oamenii, iată că DSVSA confirmă că și în cazul animalelor rănite se poate apela 112 și semnala problema.

accidentatConform Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, oricare cetățean care observă animale vii accidentate sau rănite, aflate pe carosabil sau pe marginea drumurilor publice, se poate adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență la numărul de telefon unic de urgență 112.

Animalele accidentate sau rănite pot fi tratate la orice cabinet veterinar de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii. În cazul câinilor, ISU va lua legătura cu  DSVSA pentru a i se specifica numele și numărul de telefon al medicului veterinar de liberă practică de pe raza localității respective, care va verifica dacă animalul este microcipat. În cazul în care acesta deține un microcip se va identifica proprietarul acestuia.

După stabilirea identității proprietarului, câinii pot fi încredințați fie proprietarului de drept (în cazul câinilor cu stăpân), fie unui adăpost public de câini fără stăpân (în cazul câinilor fără stăpân), aici fiind tratați în cabinetul medical veterinar, integrat în adăpost.

În cazul cabalinelor, bovinelor sau ovinelor, ISU Neamț va lua legătura cu medicul veterinar de liberă practică de pe raza localității respective, prin intermediul căruia se va identifica proprietarul animalului (identificare prin microcip la cabaline și crotalii la bovine, ovine și caprine).

Având în vedere că Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului nu se aplică transportului de animale direct la sau de la cabinete sau clinic veterinare, transportul animalelor rănite de la locul accidentului până la cabinetul veterinar se efectuează cu un mijloc de transport care nu necesită înregistrare/autorizare sanitară veterinară dar care să asigure condiții minime de protecție și bunăstare pe toată durata transportului în vederea evitării epuizării fizice sau psihice a acestora.

În cazul animalelor sălbatice, accidentate sau rănite, ISU Neamț va contacta Fondul de vânătoare din zona respectivă și Direcția Silvică Neamț, acestea având un regim special.

Conform ordinului ANSVSA nr. 31/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor cap IV, art 12:

-Deținătorii temporari de animale sălbatice din fauna locală sunt obligați să anunțe deținerea acestora DSVSA în vederea asigurării asistenței medicale a acestor animale. După perioada de recuperare fizică a animalului sălbatic, reprezentantul DSVSA împreună cu deținătorul temporar vor elibera animalul sălbatic în habitatul natural al acestuia. În cazul în care animalul nu poate fi reteritorializat, acesta va fi încredințat unor rezervații specializate, în colaborare cu organizațiile de protecție a animalelor.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. D.j. Max Dragos spune

    Like pt articol, stire nu pt poza!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate