Caz social strigător la cer în Piatra-Neamț! Femeie foarte bolnavă, umilită de sistem!

8

Sâmbătă, când cei din instituțiile care se ocupă de asistența sociala erau la grătare, am fost în vizită la o femeie foarte bolnavă umilită de sistem.

Pe scurt, femeia are o lista foarte mare de boli, dintre care elefantism (are 140 kg), arterită (i s-a amputat piciorul drept de sub genunchi), diabet (face de 4 ori pe zi insulină). Venitul acestei femei este de 500 lei pe lună pensie. Deși spera ca odată cu amputarea piciorului să fie încadrată în grad de handicap și să primească un însoțitor sau o pensie de handicap, după ce a trimis la instituții ieșirile din spital și ce acte mai știa ea că trebuie trimise, a primit acasă răspuns că i se vor da 50 de lei pe lună. Vorbim de o persoană absolut nedeplasabilă, ultima deplasare a ei la spital a fost efectuată cu ajutorul a 9 pompieri, cu un picior amputat și multe alte probleme grave de sănătate.

Noi am obosit să tot căutăm vinovați prin sistem și să vedem de ce asistența socială de la Piatra-Neamț nu a rezolvat problema sau de ce cei de aparțin de CJ Neamț au decis să-i dea doar 50 lei pe lună. Astfel de probleme ar trebui să preocupe conducerea primăriei și a consiliului județean. Noi am fost și am văzut un caz social strigător la cer. O persoană care a primit acest ”refuz de încadrare în grad de handicap” deși doar văzând o poză cu ea îți dai seama despre ce este vorba.

În astfel de cazuri, înainte de a găsi vinovații care oricum nu vor păți nimic pentru că sunt legați de scaune, ar trebui ca instituțiile cu atribuții în asistența socială să se miște și să rezolve problema femeii. Prima dată, cei de la asistența socială de la primărie să pună mâna și să se ocupe serios de caz, nu ca ultima oară când au fost și au notat că femeia stă într-un apartament cu 3 camere și ea stă la 2 camere. Apoi, cei de la încadrarea în grad de handicap, dacă văd că nu au primit nu știu ce acte să se ducă ei la femeie acasă, căci ea are nevoie de 10 pompieri ca să o coboare 4 etaje și să o ajute să facă ce acte are nevoie.

50 lei pe lună pentru o femei imobilizată în pat, cu un picior tăiat și insulinodependentă? Vouă, celor care vă ocupați de asistența socială, chiar nu vă este rușine? Bine că dați locuințe sociale, transport gratuit, bani cu nemiluita și ajutoare la tot felul de paraziți și infractori buni de muncă care trăiesc din ajutoare sociale și femeii acesteia îi dați 50 lei pe lună!

 

I.R.

P.S.: Amenințare! Bugetarii nesimțiți care mai reproșează persoanelor aflate în nevoi că au chemat presa și s-au plâns îi vom da cu nume, prenume și poză în ziar. Ne-am săturat ca după aproape fiecare caz social sau de abuz ori umilire din partea instituțiilor, prezentat și rezolvat să aflăm că cineva a reproșat sărmanilor oameni că și-au permis să facă publice problemele prin care trec.

DREPT LA REPLICĂ DGASPC NEAMȚ, 8.05.2018

Invaliditatea (boala) este diferită de handicap!
Ca urmare a articolului „Caz social strigător la cer în Piatra-Neamț! Femeie foarte bolnavă, umilită de sistem!“ apărut recent în mass-media locală facem următoarele precizări:
Doamna Maria Durnescu a solicitat în 2009 și 2014 încadrarea în grad de handicap dar afecțiunile de care suferea și documentele medicale prezentate nu se regăseau în criteriile legale de încadrare în grad de handicap. În 2015 a solicitat din nou evaluarea iar în data de 02.07.2015 a fost emis certificatul de încadrare în grad de handicap mediu cu valabilitate de 12 luni. Doamna a contestat certificatul la Comisia Superioară a Persoanelor cu Handicap București care a menținut decizia Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Neamț (CEPAH). În 2016 este din nou evaluată și se emite certificatul de încadrare în grad ușor cu termen de valabilitate 24 de luni. În anul 2018, la solicitarea doamnei Durnescu, se face reevaluarea la domiciliu de către o echipă de specialiști la DGASPC. Ca urmare a evaluării și a documentelor medicale prezentate, doamna a fost încadrată gradul mediu de handicap, cuantumul indemnizației fiind de 50 de lei lunar.
Facem precizarea că evaluarea persoanelor cu handicap nedeplasabile/greu deplasabile se face la domiciliul acestora!!!
În cazul Mariei Durnescu, CEPAH Neamț a respectat legea, termenele legale și criteriile medico-psiho-sociale de încadrare în grad de handicap reglementate de aceasta. Este de reținut că o multitudine de boli pot afecta capacitatea funcțională a unei persoane dar nu toate acestea conduc la încadrarea în grad de handicap (în Neamț sunt peste 100.000 de bolnavi cronic și 20.000 de persoane cu handicap).

Doamna Durnescu beneficiază de o pensie de invaliditate (de boală) gradul II iar aceasta a fost stabilită în baza unor criterii diferite care iau în calcul capacitatea de autoservire și de muncă, criterii diferite de cele pentru încadrarea în grad de handicap.

Noțiunile de invaliditate și de handicap sunt diferite, acestea fiind reglementate distinct, constatate de organe de specialitate diferite, în condiții diferite și conferă persoanelor în cauză statute și drepturi diferite.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
8 Comentarii
 1. mamalaia spune

  Exista hotarare judecatoreasca care a dat castig de cauza bolnavului de elefantiazis, acesta fiind incadrat de instanta de judecata in gradul de handicap „grav” cu insotitor.
  Aceasta hotarare judecatoreasca poate fi invocata in orice instanta de judecata din Romania si orice bolnav de elefantiazis se poate prevala de ea.

 2. Leo Taxil spune

  Certificat de handicap în grad ușor? cu… termen de valabilitate 24 de luni??? A avea un arterită, elefantiazis, diabet insulino-dependent și un picior tăiat e handicap ”ușor”??? Iar după 24 de luni să vină la evaluare să arate că nu i-a crescut piciorul la loc? Iar o indemnizație de 50 de lei poate reprezenta altceva decît o insultă la adresa unui om atît de năpăstuit de soartă?
  Ori legea e strîmbă, ori cei ce o aplică sînt incompetenți. Această situație trebuie rezolvată urgent.

 3. cecilia spune

  Niste incompetenti traiesc pe spinarea noastra precum capusele la toti infractorii si toti parazitii la-u facut ajutoare sociale le dau case si la biata femeiie ii da 50 de lei rusine sa le fie mai au tupeu sa ameninte presa ca scoate mizeria de sub presu lor!

 4. Rolls spune

  Parerea mea este ca, cazul trebuie sa ajunga la CEDO si toți cei care au gresit sa plateasca cu pușcărie ca sa se învețe minte…iar femeia sa fie ajutată despagubit si sai fie mărit gradul de H.
  Sa le dea si lor celor din conducere si celor ce raspund de asemenea cazuri D-zeu câte o pers din familie care le este lor mai draga, o problema similară si sai vad atunci daca mai stau cu mâinile n san…
  E strigător la cer ce mai poti vedea si auzii despre România, Doamne ajuta ca am reusit sa scap din tara închisorilor…🤔

 5. Elena spune

  Sa le fie rusine porcilor
  Asae este in romania ei asteapta sa i creasca piciorul inapoi

 6. Stefan spune

  Domnule Iosub, felcitari pentru articol!Aceste cazuri trebuie mediatizate si trebuie trasi la raspundere nesimtitii care dorm prin birouri ori se joaca pe facebook pe salarii grase platite din banii nostri!Chiar va sugerez sa faceti o ancheta jurnalistica pe tema salariilor din domeniul bugetar.Veti constatata ca medicii si o buna parte din functionarii romani sunt mai bine platiti decat omologii lor din fostele tari socialiste si chiar decat cei din Portugalia, Spania, apropiindu-se de nivelul din Franta!Asta in conditiile in care lucreaza mult mai putin si mult mai prost!Sa nu mai vorbim de spagi…

 7. Ioan spune

  SISTEM DE SĂNĂTATE SAU LAGARE DE EXTERMINARE ?????

 8. Duicu Mariana spune

  Bine ca pentru ajutoarele sociale date rromilor asistenta sociala a gasit motive intemeiate.pentru a li se acorda sute de lei-uneor .puturosenia si viclenia. sunt foarte convingatoare-. ..halal asistenya sociala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate