Câteva realități despre situația grădiniței cu program prelungit numărul 2 și soarta a 150 de preșcolari (FOTO/VIDEO)

4

În plin debut de an școlar, părinții copiilor de la Grădinița cu program prelungit nr. 2 arondată Școlii nr. 3 din Piatra-Neamț au aflat că trebuie să își mute micuții într-un internat amenajat pentru adolescenți la fostul Liceu de Chimie (Colegiul Tehnic Gh. Cartianu), deci de undeva din zona Gării au fost trimiși în zona 1 Mai.

Situația a creat mari nemulțumiri în rândul părinților care au aflat în ultimul moment. Vorbim de 150 de micuți care ar trebui să meargă de pe 5 septembrie la grădiniță la o distanță mare de casă și în spații, momentan, neconforme. Părinții au cerut amânarea lucrărilor, deoarece se declară mulțumiți de modul în care arată Grădinița nr. 2, însă urgența e că se pierd banii europeni dacă proiectul nu e gata până în decembrie 2023.

Un părinte ne-a trimis imagini cu băile din internat care nu sunt la înălțimea potrivită pentru niște copii de 3-4 ani și nici nu sunt igienizate corespunzător. Nu mai vorbim nici de sălile de curs care au un parchet care se dezmembrează, plus multe alte nereguli. Însă și aici, conducerea de la Cartianu a fost pusă în fața unui fapt împlinit, pe ultima sută de metri, și va rezolva, în limita fondurilor primite, amenajarea spațiului pentru copii.

Imaginile sunt recente, din această săptămână:

Deși se știa, se pare, încă din luna februarie, de faptul că grădinița nr. 2 urma să intre în renovare, pe toată durata verii nu s-au efectuat lucrări pe motiv că nu a fost diriginte de șantier și acum, în prag de an școlar, părinții au fost obligați, practic, să accepte o soluție de ultim moment.

După un întreg scandal creat de aproape 2 săptămâni, instituțiile responsabile au încercat să dreagă busuiocul ca urmare a mobilizării în bloc a părinților, dar micuții tot în internat vor ajunge să meargă la grădiniță.

Primarul Andrei Carabelea a declarat public că grădinița numărul 2 trebuie obligatoriu să intre în renovare acum, deoarece, spune domnia sa, e o „unitate care nu a mai beneficiat de lucrări din 1975”.

Ce ar urma să se renoveze din 1.8 milioane lei, bani europeni, potrivit primarului:

„Este vorba despre o lucrare amplă care nu se poate derula doar pe timpul vacanței de vară. Valoarea proiectului este de 1.800.000 lei, finanțat 98% de Uniunea Europeană și implică următoarele lucrări:

  • refacerea acoperișului;
  • termoizolarea pereților;
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare;
  • refacerea integrală a finisajelor interioare (pardoseli, pereți și tavane);
  • înlocuirea pereților din gips-carton simplu cu pereți din gips-carton rezistenți la foc, în conformitate cu legislația în vigoare;
  • realizarea unei scări metalice exterioare;
  • relizarea rampei de acces cu înclinație de 5%, destinată persoanelor cu dizabilități;
  • refacerea trotuarelor perimetrale din jurul clădirii.”

Instalația electrică o înlocuiește cineva, dacă tot nu s-a mai renovat din 1975? Încă nu știm. Poate ne va răspunde Primăria.

Cu toate acestea, vă rugăm să ne spuneți dumneavoastră dacă așa ar trebui să arate o construcție în care nu s-a mai investit nimic de 50 de ani? E clar că cineva a investit, bineînțeles nu primăria, Uniunea Europeană sau altcineva din bani publici, pentru că altfel nu s-ar fi putut cere fonduri prin proiecte. Pe hârtie nu s-a mai renovat din 1975. Realitatea e alta. Acum, „investitorii” sunt trimiși cu micuții în clădiri neconforme, iar vina este pasată de la o instituție la alta. Chiar nu își pune nimeni nicio întrebare?

Iată grădinița care „nu a mai fost renovată din 1975” și din care au fost scoși copiii:

Potrivit inspectorului școlar general, Floretina Moise, responsabilitatea găsirii unui spațiu conform nu era nici a ISJ, nici a conducerii școlii de care aparține grădinița, nici a școlii gazdă, ci a administrației locale.

Încă din iunie am avut discuții în calitatea mea de inspector școlar general cu domnul primar Andrei Carabelea care a promis că va găsi o soluție pentru relocarea unui spațiu pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ.

S-a vorbit incorect, inclusiv la dumneavoastră, despre responsabilitatea Inspectoratului Școlar. În conformitate cu legea educației, art. 112 aliniatul 2, terenurile și clădirile unităților de educație timpurie, de învățământ preșcolar, școlilor primare, gimnaziale și liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învățământ din cadrul acestora, înființate de stat, fac parte din domeniul public local și sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora și sunt administrate de către consiliile de administrație, conform legislației în vigoare.

La Art 20 alin. 1 se precizează că autoritățile administrației publice locale asigură, în condițiile legii, buna desfășurare a învățământului preuniversitar în localitățile în care acestea își exercită autoritatea. Neîndeplinirea de către autoritățile administrației publice locale a obligațiilor ce le revin în organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar se sancționează conform legii.

Despre aceste lucruri vorbim, nu vreau să aduc scuze ISJ Neamț pentru că nu avem de ce. Încă din primul moment am discutat cu domnul primar, am fost personal la dumnealui în birou, m-a asigurat că va găsi cele mai bune soluții, înscrierile au continuat, nu ne-a anunțat nimeni oficial că nu s-au găsit soluții.”, a declarat Florentina Moise.

Potrivit inspectorului școlar general, nu era nici responsabilitatea conducerii Școlii nr. 3 să găsească soluții. Cu toate acestea, se pare că singura variantă disponibilă a rămas internatul Colegiului Cartianu, deoarece toate unitățile de învățământ sunt supraaglomerate și nu au nici ele investiții.

Nici soluția găsită de primar nu a fost una potrivită, deoarece o relocare la școala nr. 3 ar fi însemnat ca micuții să aibă program de după-amiază, lucru imposibil. După mai multe discuții, varianta Cartianu a rămas „bătută” în cuie la finalul lunii august.

Conducerea Colegiului Cartianu s-a implicat să elibereze acele spații amenajate pentru adolescenți și să le pregătească, conform legii, pentru copii de 3-4 ani, însă investește cât i se dă. Tot primăria are obligația morală față de cetățeni să asigure buna desfășurare a învățământului preuniversitar. Noi vom fi alături de CA-ul școlii nr. 3, de deciziile părinților, pe care nu i-a anunțat nimeni, și voi fi primul voluntar și îi voi sprijini. Primăria nu mai are altă soluție la îndemână și rămâne singura soluție în picioare.”, precizează inspectorul școlar general, Florentina Moise.

Primăria, se pare, și-a luat un angajament să asigure fonduri pentru igienizare și readaptare a mobilierului, a utilităților pentru copii de grădiniță. Consilului Local e convocat de urgență miercuri, 31 august, în acest sens.

Părinții au cerut igienizare, înlocuirea parchetului vechi în sălile de curs și modificarea băilor pentru bunul acces al micuților. Există promisiuni că aceste investiții se vor realiza până începe anul școlar, adică în câteva zile, din fonduri publice, însă rămâne de văzut dacă se va și întâmpla acest lucru. Conform articolelor din Legea Educației precizate aici, dacă nu se remediază situația, se răspunde în fața legii.

Precizările ISJ Neamț:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Ganditoru spune

    Ia sa vedem noi cum vor ajunge prichindeii la noua locație. Un părinte care trebuie sa traverseze șantierul de mobilitate urbana zi de zi ca apoi sa meargă la munca eventual în alta parte a orașului. Va fi cam trist, zău.

  2. clau spune

    S-au impartit unitatile de invatamant in asa hal incat nu poti gasi „responsabilul” nici cu lumanarea.
    ISJ nu, primaria nu, scoala (ca care e arondata gradinita) nu.
    Nu imi vine sa cred ca exista o persoana in tot acest film care nu s-a sesizat pana acum ca nu e nimeni cu varul in buzunar sa inceapa ceva.
    Toti sunt vinovati si trebuie toti sa raspunda.

  3. iurop spune

    baile aduc cu cele din puscariile rusesti

  4. io spune

    Ati uitat sa spuneti despre mirosul de chimicale prezent in caminul Colegiului Cartianu, care poate ascunde multe: mucegaiuri sau gandaci.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate